HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Tűzkeresztség, Bolt Action csatajelentés

2018.02.19. 06:33 janos900

Mészáros hadnagy csodálkozva hallgatta Kovács századost. Templomi kincseket kell elrabolni egy ortodox templomból. Az ő maroknyi honvédje és egy Hetzer páncélvadász fogja támogatni a németek akcióját. A Führer parancsára el kell hozni az ereklyét. A hadnagynak nagyon rossz érzése támadt, látta a németeket megérkezni. Egy Tigris harckocsit meg a rajta utazó állig felfegyverzett gránátosokat, szinte mindegyiknek automata fegyvere volt. Mészárosnak összesen huszonkilenc embere volt, két könnyű géppuska meg három géppisztoly a többinek csak puska jutott. Az oroszoktól tanult módon ellátták magukat benzines palackokkal, meg mágneses gránátokkal, de a tűzerejük messze maradt a németekétől. Támogatásnak kaptak egy aknavetőt is négy kezelővel. Érezte, hogy nekik megint a gyalogáldozat szerepe jut. Remélte, hogy cseh gyártású apró páncélvadászt kezelő rohamtüzérek jól fognak célozni. Abban meg még jobban bízott, hogy nem kell szorosan fedezniük a Tigrist, mert az mint egy óriás mágnes magára vonzotta az oroszok minden tüzét, ahányszor csak feltűnt a csatamezőn. Az ő bakái sima gyalogosok, nem páncélgránátosok, Tigris támogatásra ott vannak profi németek a villámgéppuskákkal.

a2_10.jpga1_11.jpg
Mészáros embereivel igyekezett jó tempót tartani, toronyiránt a mezőn keresztül közelítették meg templomot, gyalog dagasztották a sarat a Hetzer mögött. A németek bezzeg mind felfértek a Tigrisre, az akció parancsnoka a toronyból távcsővel figyelte a templomot. Hirtelen felemelte a kezét és a Tigris csikorogva megállt. Mészáros odaügetett, mert Kovács százados teljes egészében alárendelte őket a német páncélostisztnek az akció idejére.
-Herr Leutenant, az oroszok közelednek szemből. A Hetzer az aknavetővel menjen balra a domb takarásába, az én gyalogosaim jobbról kerülnek. Maga az embereivel zárkózzon fel a harckocsim mögé, én fogom fedezni a kaput, maguk mennek be a templomba először!
-Jawhol! 
Mészáros cifrán káromkodott magában, nem látta az oroszokat, valószínűleg a templom takarásában jönnek. A német gyalogosok szétváltak és jobbra kanyarodtak, az aknavetősök futólépésben követték a Hetzert, a felszerelésük felszíjazva utazott a tetőn. Mészárosék is elkezdtek kocogni a Tigris mögött. Hirtelen feltűnt egy nagy zöld harckocsi, majd rögtön egy másik is mögötte. Mindkét oldal tüzet nyitott, Mészárosék azonnal kitértek jobbra, hogy minél előbb elérjék a templom falát, a Tigris találatot kapott és megállt, sűrű füstbe borult. A Hetzer továbbra is a domb takarásában maradt és lőtte a két orosz harckocsit. Mészárosék éppen elérték a templom falát, amikor bőgő motorral rájuk rontott az orosz monstrum, záporoztak a golyók. 

aa1_5.jpg

aa2_6.jpg

Amikor elkezdtem gondolkozni a küldetésen, három dolog volt biztos. Használnunk kell a templomot amit Jentz készített, ki kell próbálni a JS-2 páncélost és persze jön a Tigris is. Elég sovány koncepciónak tűnt az elején, de végül fényesen bevált a már egyszer játszott küldetés újratöltve. Ugyanis a "titkos dokumentum" küldetést játszottuk újra, ugyanazt amit a "Tigrisvadászat"  játékban, a térkép közepére kerül egy tárgy azt kell felvenni egy gyalogos vagy parancsnoki egységgel és kimenekülni vele a terep felénk eső oldalán. A fontos tárgy most egy láda kincs lett a templom oltárán, a templom meg egy lerombolhatatlan egérfogó aminek csak egy bejárata volt, és két helységből állt. A német-magyar sereg magját a Tigris I. páncélos adta egy Hetzer páncélvadász támogatásával, a szovjetek kaptak egy IS-2 nehéz meg egy T34/85 közepes harckocsit. A szovjetek teljes gyalogsága veterán gárdista volt, tough fighter képzettséggel és páncéltörő gránátokkal felszerelve. Jentz gyalogsága rohampuskás veteránokból állt, az enyém viszont reguláris honvédekből, bár nekik is megvettem a páncéltörő gránátokat, a golyószórókon kívül más extrájuk nem volt, még géppisztolyra se maradt pontom az altiszteknek. A hadnagy és kísérői persze mind kaptak Király géppisztolyt, mert azok nem kerülnek pontba. A tough fighter képesség az új szabályok szerint elég ütős dolog, gyakorlatilag a közelharcban minden olyan kockát egyszer újradobhatunk amivel sikeres találatunk volt. Ha az alakulat történetesen géppisztolyokkal van felszerelve akkor minden figura helyett két kockával dobunk, és az így megkapott találatokat dobhatjuk újra. Szóval matematikailag megvan az esélye, hogy egy tíz fős raj akár negyven fős veszteséget is okozzon. Az más kérdés, hogy a legnagyobb létszámú japán rajok is maximum húsz főből állnak, szóval erre nincs igazán szükség. Fontos még megemlíteni, hogy az IS-2 tank lassú lövege miatt, nem lehet a kör első aktiválása, ez bizony a párbaj szerű tankcsatákban nagy hátrány lehet. Cserébe a lövege a gyalogságon 2K6 sebzést okoz, a Tigris meg csak K3-at. A Hetzer is először szerepelt a játékban, ez egy közepes tank páncélzatával bír és egy nehéz páncéltörő lövege van, valamint egy géppuskája ami 360 fokban tüzelhet. Remek kis jármű, viszont oldalról olyan gyenge a páncélja, hogy nem a szokásos nyolc hanem csak hét pontot véd a páncéltörők ellen. Részemről csak szemből és fedezék mögül használtam, jól bevált.

aa3_2.jpg

Az első játékban Jentz olyan jól dobott, hogy a Tigris harckocsija három kör alatt kilőtte a két szovjet páncélost. Ezért ezt a játékot egyértelmű Tengely győzelemként könyveltük el, majd térfélcsere után újra kezdtük. Ezért a fenti képek az első csatából valók, a szöveg után pedig a második jóval érdekesebb összecsapás képei láthatóak. Fordult a kocka, Szilveszter okulva az előző kudarcból, nem a gyalogságára koncentrált, hanem a harckocsijaira. Meg is lett az eredmény a Tigris I. mozgásképtelenné vált egy szerencsés találttól, majd 4 PIN alatt vergődve körökre elhallgatott, ezt kihasználva a szovjet gyalogság behatolt a templomba. Jentz az állig felfegyverzett gyalogságával a templomot kerülte, azoknak volt Panzerfaust-juk, meg veterán státuszuk, meg rohamfegyvereik, szóval minden amire szükség lett volna a Tigris kiesése miatt támadt űr betöltésére. Én a közepes aknavetőmmel elbénáztam a lépést, gyakorlatilag nem jutott lövéshez, a Hetzerrel fedezék mögül lövöldöztem felváltva a két ellenséges páncélost, PIN-eket sikerült is kiosztanom, de páncéljukat egyszer sem ütöttem át, a két gyalogos rajom meg ott találta magát a nyílt mezőn. A templom kapuját elállták a közelharcra képzett gárdisták, a Tigrisre nem lehetett számítani, az IS-2 meg előrerobogott és három géppuskából nyitott tüzet hat hüvelyken belül. Szóval nem volt más választás DOWN parancs a rajnak, meg szokásos Szerencse most segíts fohász. Segített! Három fő veszteséggel megúsztam, maradt még tíz fő a rajban, a másik rajjal rohamtávolságban álltam. Mind a nehéz harckocsit, mind a templom kapuját elértem, de egyik se volt valami jó célpont, a harckocsi hat hüvelyken kívül állt tehát a három géppuska előbb megvámolta volna a figuráimat és csak utána próbálkozhattam volna a maradékkal felgyújtani a "Sztálin kettest". A kapu rohamozását tizenhárom szuronnyal a tíz közelharcos orosz ellen szintén nem láttam megvalósításra érdemes akciónak. Inkább vártam. Szerencsénk volt, a következő körben öt alá Jentz megdobta a parancspróbát és a Tigris minden PIN-t ledobva életre kelt, Szilveszter meg elkövette azt a hibát, hogy ott hagyta a kaput őrizetlenül és mindkét szovjet gyalogos egységét betolta a templom belső csarnokába. Ezek után már nem haboztam, a harckocsi előtt hasaló tíz honvédem a hadnagy közelségének hála megdobta a parancs próbát, és megrohanta az acélmonstrumot. Mivel túl közel jött ehhez a rajhoz, nem lőhetett védő tüzet a géppuskáival, a gránátok összesített páncéltörő ereje akkora volt, hogy kétszer is dobhattam a belő sérülés táblán, a harckocsi felrobbant. A másik raj meg berohant az üres templombejáróba. Ezzel Szilveszter gyalogosai beszorultak a templomba és el is dőlt, hogy szovjet győzelem már nem lesz, igaz Tengely sem. A Tigris és a Hetzer együtt szétlőtte a T34-est. A gárdisták teljesen lemészárolták a honvéd rajomat a templom kapujában, de ezzel veszítettek egy teljes kört, meg a raj felét. A nehéz harckocsit sikeresen felgyújtó rajomnak így volt ideje AMBUSH paranccsal elállni a templom kapuját kívülről. Közben a templom mögött Jentz rohampuskásai megtanulták tisztelni az Oroszok Istenét, mert Szilveszter közelharcosai megrohanták őket és egy teljes rajt elsöpörtek, minimális veszteséggel. Jentznek nem volt szerencséje a dobással. Szilveszternek annál inkább, mindkettőnk ellen nagy hatásfokkal használta ki a tough fighter képességet.

aa7_1.jpg

aa8_1.jpg

aa11.jpg

aa10.jpg

aa12_1.jpg

Érdekes csata volt, izgalmas történet kerekedett ki a három "komponensből".  Megint sokat tanultunk és jól szórakoztunk.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr7213680288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása