HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

The Ba Nha Incident, avagy vietnami kalandregény sorozat egy veterán tollából

2019.05.04. 12:36 janos900

Elöljáróban néhány szó a szerzőről: David Allin, 1968-ban diplomázott, az oklahomai egyetemen, rögtön utána besorozták és mint gyalogos szolgált a háborúban. Combat Infantryman Badge, Purple Heart, és két Bronze Star kitüntetése alapján nem egy irodában unatkozta végig a hatvanas évek végét. Vietnam után, mint az orosz nyelv specialistája szolgált a katonai elhárításnál Németországban. Később részt vett a leszerelési ellenőrző bizottság munkájában is a Szovjetunióban. 1991-ben szerelt le őrmesterként majd közel húsz évet dolgozott az egészségbiztosításban, végül nyugdíjba vonult és elkezdett katonai kalandregényeket írni, főleg olyanokat amik Vietnamban játszódnak a háború alatt.

a1_18.jpg

Allin egyéb könyvei között van egy vadnyugati témájú a Dalton fivérekről, és egy modern thriller is. Az összes regény hozzáférhető az Amazon Kindle Unlimited havidíjas könyvtárában. Ezt a szolgáltatást időről időre 1-2 hónapra ingyenesen is ki lehet próbálni, szóval aki egy kicsit szemfüles annak egy fillérjébe sem kerül, elolvasni ezeket a könyveket. Cserébe illik értékelni meg véleményezni. A szerző regényeit sok Vietnamot megjárt amerikai veterán pontozta és elég pozitív véleménnyel voltak róla, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom az első részt, az Amazonos olvasói véleményekre alapozva.

a2_16.jpg

A próba olyan jól sikerült, hogy már három köteten vagyok túl. A könyvek pedig egyre jobbak, Allin ugyanis kötetenként építi fel a saját Vietnamját, a Crescent című első kötetben megismerünk egy fiatal tartalékos hadnagyot akinek egy M-113 lövészpáncélosokkal felszerelt szakasz újdonsült parancsnokaként a vietnami ellenállás mellett, a saját tapasztalt őrmestere ellenszenvével is meg kell küzdenie. A második kötetben egy vietnami nyelven is beszélő, amerikai kihallgatás specialistát ismerhetünk meg. A katonai felderítésnek dolgozó altiszt egy frissen átállt fiatal Viet Cong katona információi alapján indul felderítésre egy szakasz mellé beosztva, hogy felkutassanak egy régi francia erődöt. Ez a könyv a The Parrot's Beak, amelynek végén a négy szereplő összetalálkozik, hogy aztán a Ba Nha Incident kötetben egy közös bevetésen vegyenek részt. A szerzőnek jelenleg összesen nyolc könyve van a sorozatban, ezek mind összefüggenek a szereplők révén. Az általam eddig elolvasott kötetek 2015-2016-ban jelentek meg és egyre javuló minőségűek, a legfrissebb 2019 elején látott napvilágot. A szerző behatóan ismeri a háborút, a fegyvereket, a járműveket, a szlenget, a fejadagokat, a katonák hozzáállását NAM-hoz, szóval mindent. A történetek izgalmasak, de a feszültség fokozása még nem az igazi, van még mit tanulnia Allin-nak. A legnagyobb erénye számomra az, hogy regényes formában ismertet meg a korszakkal, szórakoztatva tanít. Az egyszerű hétköznapi katonai feladatok is színesek a regényekben, befulladt tüzérségi lövedék hatástalanítása, aknára futott lánctalpas javítása, sebesültek evakuálása, lezuhant pilóták kimentése. Szépen megismerjük a felderítők és a gépesített gyalogosok mindennapjait, a könyvismertetők alapján a későbbi kötetekben felbukkan majd, egy tapasztalatlan mesterlövész egység is akinek útja természetesen keresztezi a gépesített lövészekét egy közös akcióban.

a3_17.jpg

Allin egy nagy, több képből álló háborús tablót fest, miközben szemezget a harci helyzetek és egységek között. Érdekes karaktereket használ, felbukkan egy dél koreai aknavetős aki egyben remek szakács is, egy sebesült ausztrál kapitány (nem csak amerikai csapatok voltak ugyanis Dél Vietnamban), de találkozunk CIA ügynökkel, Kit Carson nyomkeresővel (átállt északi Viet Cong), partizánnak állt nőkkel, vagy éppen lázadó afroamerikai felderítő hadnaggyal. A szerző jól adagolja a helyszíneket is, magával visz egy folyami őrjáratra, behatolunk egy több szintes rejtett bunker rendszer mélyére, megtalálunk egy régi francia erődöt a dzsungel mélyén, szóval nem csak a kis falvakat meg a homokzsákokból épített amerikai bázisok világát ismerjük meg. A katonák szlengje és durva poénjai is kellő teret kapnak a könyvekben, ahogyan a különböző attitűdök. Ezeket a részeket külön kiemelve dicsérik a Nam-ot megjárt olvasók a kommentekben, és tényleg én is többször hangosan felnevettem a beszólásokon. Remélem a következő öt könyv is olyan szépen fejlődik irodalmi szempontból, mint az első három. Ajánlom a könyveket azoknak akik egy szórakoztató katonai akcióregényre vágynak, vagy csak túl szárazak nekik a Vietnammal foglalkozó történelemkönyvek. 
  

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4414804110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása