HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

South London Warlords belülről 3. rész

2011.04.03. 11:00 janos900

Amennyire én látom, a South London Warlordsban (SLW) mindenki sokféle játékba és műfajba belekóstol, de nem merülnek el benne túlságosan. Amikor beléptem a klubba, az első hat hónapban egyik héten se játszottam ugyanazt. Pedig én szinte csak történelmi játékokat játszom. Itt a játékosoknak a bőség özöne van, az átlag játékos minimum hat-nyolc sereggel rendelkezik, a seregek körülbelül 30%-a történelmi, javarészt 15mm-esek.

Régebben voltak De Bellis Multitudinis (rövidebb nevén DBM, egy ókori-középkori, sakkszerű csatajáték) bajnokságok. A játék előtt kockadobással döntötték el, ki melyik sereggel lesz, mert megvolt az összes sereg minden sereglistából. Nekem egy évbe került mire kiválogattam, hogy mit szeretek a játékok közül. Nagyjából most van kész az első seregem, amivel játszani tudok, az előző két évben mindig a mások által hozott seregekkel játszottam. Viszonylag szerencsés vagyok, mert a szűkebb csoportomban a Rapid Fire (WW2) és a Johnny Reb (ACW, vagyis amerikai polgárháború) rendszerek legalább az esetek 30%-ban előkerülnek. Ezek viszont jó rendszerek, mert ebben a dömpingben is évek óta játsszák őket, ez egyfajta minőségi bizonyítvány is. Mivel hétfőnként harminc-negyvenen vagyunk a klubban, és nagyjából mindenki sűrűn cserélgeti a rendszereket, szinte lehetetlen pontos képet adni a klubban játszott wargame sokszínűségéről, ezért ez inkább csak ízelítő, semmint pontos lista.

A leggyakoribb játék természetesen a 40K, ebből szokott lenni házibajnokság, most éppen a Kill Team típusú játékok zajlanak. Az öreg rókák sportot űznek belőle, hogy olyan seregük legyen, aminek egyetlen darabját se vették GW boltból, új dobozból, csak használt, meg átalakított figurák és járművek alkotják a seregeiket. Egyfajta roncs derbi ez az ebay-ről, ahol nem igazán a pénz számít, hanem az ötletek meg a kézügyesség. A 2010-es házi bajnokság most ért véget. Huszonkét klubtag nevezett be, mindenkinek hat csatája volt az év során sorsolásos alapon, amit az alapkönyv kilenc küldetéséből választottak ki előre. Sorrendben, angolul:
Seize Ground Mission with 5 objectives / Pitched Battle Deployment
Capture and Control Mission / Spearhead Deployment
Annihilation Mission / Dawn of War Deployment
Seize Ground Mission with 5 objectives / Spearhead Deployment
Capture and Control Mission / Dawn of War Deployment
Annihilation Mission / Pitched Battle Deployment
A nyertes sereg Tyranids volt, az alábbi frakciók szerepeltek még: Eldar, Necron, Chaos SM, Dark Eldar, Tau, Ork, Black Templar SM, Codex SM, Chaos Daemons, Imperial Guard, Space Wolves SM, Blood Angels SM. Némelyik persze többször is. Minden sereg maximum 1500 pontból állt, a legegyedibb egy Imperial Guard sereg volt, amit átalakított játéktankokból szerelt fel a tulaja, és minden tagja squat volt.

A Warhammer fantasy nagyon ritkán kerül elő, gyönyörű seregek vannak, hoplitákba oltott káoszlovagok, egyedileg festett pajzsokkal, koponyaszőnyegen vágtató démonszekerek, pegazusok lovagokkal, számtalan szebbnél szebb sereg. De nem játszanak velük, vagy csak nagyon ritkán. Egyszerűen divatjamúlt. A múltkor négy klubtaggal ültem, szóba kerültek a GW fantasy seregek. Rákérdeztem, és átlagban mindenkinek volt kettő-három. Én két éve játszom ezekkel az emberekkel, de még egyik sereget se láttam. A Warhammer Historical-t (ókori-középkorit) se láttam még játszani soha, pedig ez gyakorlatilag ugyanaz a játék. Lord of the Ringsből láttam már meccset, és War of the Ringből is, de csak egyet-egyet mutatóba. Ami azért is vicces, mert a Lord of the Rings körülbelül minden öt évben egyszer volt a SALUTE-on bemutatójáték, de soha nem a GW figuráival. A Games Workshopról egyébként az az első reakciója mindenkinek az SLW klubban, hogy nagyon drága, különösen a történelmi játékokhoz viszonyítva. A tagok beleuntak a cég piaci stratégiájába. Elegük van abból, hogy ismételten kidobhatják a teljes sereg és szabálykönyv gyűjteményt a kukába, mert jön az új kiadás. Meghagyják ezt a kölyköknek, ők meg szemezgetnek a srácok által megunt figurákból az ebayen, meg a börzéken, töredék áron.

A GW táblás játékai közül viszont két zseniális társasjáték töretlenül őrzi a népszerűségét: a Blood Bowl a játékideje miatt, a Space Hulk pedig mert remek csapatjáték. A Blood Bowlból most indul bajnokság, pont minden fajta csapatra jut egy játékos, tehát egyszer se játszik két egyforma csapat egymás ellen. Space Hulkot meglepő módon még én is játszom. Mindig alapszabályok, hatan szoktuk játszani, négy osztag űrgárdista és két génorzó játékos. Amikor az új kiadás megjelent, a legnagyobb rajongók összeálltak és szerveztek egy szombati játékot, ahol ha jól emlékszem, tizenhatan játszottak.

Ami nagyon népszerű még, az a Warmachine, mert a céggel nagyon jó a kapcsolatunk. A klubtagoknak évente egyszer van lehetősége féláron bevásárolni, a tulajnak ugyanis szívügye, hogy az SLW-ben játsszák a termékét. Fontos rendszer még nálunk a Hammers Slammers, ez gyakorlatilag a klubban fejlesztett házi szabályrendszerünk. Nyomtatásban több kiadást megért már, egy akciókönyv sorozaton alapul. A szabálykönyv írói és tesztelői mind klubtagok nálunk. A HS egy, a jövőben játszódó gépesített hadviselést szimuláló wargame, játsszák 15mm-es és 28mm-es méretarányban is. Érdekes módon a nem-GW sci-fi játékok méretaránya sokkal inkább a 15mm mint 28mm a klubunkban. Sokan játszanak például Future War Commandert, ennek van WW2 és modern verziója is, nem csak sci-fi. Mindet 10mm-es vagy 15mm-es méretarányban használják.

Népszerű az Uncharted Seas fantasy tengeri játék, és az elődjét, a Man-O-Wart is játsszák. Az egyik klubtagunk készített már olyan hivatalos Uncharted Seas hajót, aminek az öntőmintáját az ő mesterdarabjáról vették le! A társasjátékok királya nálunk a Formula D, a rendes Forma 1-hez hasonlóan havonta van egy nagy futam, amikor tíz játékos játszik egyszerre és tíz hónap után derül ki, hogy kié a nyertes csapat.

Történelmi szabályokból népszerű az új Black Powder, a Johnny Reb, a Blitzkrieg Commander, a Legends of the Old West, a Trafalgar, a Basic Impetus. Van rengeteg ókori és középkori sereg 15mm-es méretarányban, amerikai polgárháborús seregek 6mm-től 28mm-ig, a második világháborús és napóleoni szintén minden méretben. Az egyik klubtag tőlem függetlenül nagy rajongója a Hunyadiaknak, van 15mm-ben Fekete Serege és magyar keresztesei is. A Fields of War (FoW) nem valami átütően népszerű, lévén már mindenki, akit igazán érdekel a korszak, rendelkezik 20mm-es seregekkel. Ráadásul mióta a FoW népszerű világszerte, a 15mm-es járművek jelentősen drágultak, és ezt nem bocsátják meg a hobbi nagy öregjei. Azért van amerikai és német sereg ehhez is, játszanak is velük úgy kéthavonta. Nagy élvezettel játsszák a napóleoni szabályokat a Dél-Amerikai függetlenségi háborús seregekkel, ezek mind 20mm-es műanyag figurák. Igazi kihívás, mert minden seregnek rendkívül alacsony a morálja, tehát nehéz őket a csatatéren tartani.

Ami viszont a lényeg az a méret! Az újságok, és a gyártók a 28mm-es figurákat sulykolják. Ez a trend, ez a GW méretaránya, ez mutat a legjobban a fotókon és a kiállításokon. Viszont nálunk ez nem így van. Az SLW trend a 15-20mm felé mutat, van is egy állandóan élő klub topik, aminek az a címe, hogy „Isten saját méretaránya, avagy a 15mm”. Az átlagnak tehát nem Perry féle 28mm-es seregek töltik meg a polcait nálunk sem, van persze 28mm-es serege szinte mindenkinek, de főleg skirmish, mint a Legends of the Old West cowboyai, vagy a francia-indián háború (Utolsó mohikán korszaka) kis egységei. Nem a Warhammer Historical által sugallt, több száz darabos hordák. A 15mm-es seregekkel is lehet színvonalas játékot játszani, árban és méretében sokkal előnyösebbek, és asztalból is kisebb kell.

Végezetül, én az egyik legjobb döntésemnek tartom, hogy beléptem a klubba. A tagok közt igazi barátokra leltem, csupa nagyra nőtt, de lélekben még ötven évesen is óvodás srác gyűlik össze hétfőnként North Dulwichban, hogy „katonázzon” egy jót. A magam részéről rengeteget tanultam tőlük, a nyelvet, a fair play játékos mentalitást, rendezvényszervezést, brit történelmet, és persze az angol humort.

3 komment

Címkék: south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr652795540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2011.05.04. 14:27:38

Historical témába lenne kérdésem hozzád (illetve a klub öreg rókáihoz)Ancient témakörben melyik a legjobb rendszer:
Fiel of Glory, Clash of Empires, WAB2 vagy az Impetus?
Komolyan kérdezem. Átolvastuk mindegyiknek az elérhető szabályait,de nem igazán tudjuk eldönteni a kérdést. Mindbe vannak jó és kevésbé jó ötletek/szabályok. Nálatok (SLW) mik az esetleges tapasztalatok?
Előre is köszönöm a válaszod!

Vihar

janos900 2011.05.09. 17:35:57

Szia Vihar!

A valaszt leirtad Te magad is, nincs tokeletes, a Field of Glory-t nem jatszak nalunk. A WAB-ot sem, a Clash of Empires eleg uj, azt se lattam meg. Jatszanak viszont Impetust, Tactica-t, Warmaster Ancientet, es DBMM-et. En eddid DBMM-et es Tactica-t probaltam, nalam ezek a szodaval elmegy kategoria, inkabb sakk mint wargame mindketto. Szoval sajna nem tudok tanacsot adni.

Viharmadár, Vihar 2011.05.12. 12:54:33

Köszönöm, hogy megírtad a véleményed/észrevételed.
süti beállítások módosítása