HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Dulwich Village ostroma, Johnny Reb II csata

2012.08.01. 13:56 janos900

Tábornok Úr az ön brigádjainak tartani kell Dullwich Village északi részét, Portway tábornok lovas hadosztályát nyugat felől várjuk, a felmentő sereg közel van! A Lázadók egy veterán brigádja készül áttörni Dullwich védelmét, nem juthatnak be a városba! A helyi informátorok szerint a gyalogsági támadás északról várható, a Déliek lovassága keletre csoportosult, neszét vették a közeledő felmentő lovasságunknak. Elképzelhető, hogy a Szakadárok lovassága is megpróbálkozik valamilyen akcióval, még a saját csapataink beérkezése előtt.

P1010170 (800x600).jpg

Ezzel a tájékoztatóval indult a legutóbbi polgárháborús játékunk, négyen játszottuk egy rendkívül hosszú asztal mellett. Phil barátomat megihlette az egyik dokumentumfilm a korábban már ajánlott DVD csomagból, és két teljesen lovasság centrikus sereget hozott, a két szokványos gyalogos sereg mellé. Nekem a városkát védő két Úniós brigád jutott, három-három húsz figurából álló ezred, két 12 fontos elöltöltős Napóleon ágyú és két 3”-es hátultöltős Parott ágyú. Szemből támadott egy nagyjából hasonló erejű Konföderációs sereg, balról volt várható a felmentő lovas hadosztály, de köztem és a felmető sereg közt volt egy Szakadár sereg, főleg lovasokkal. Igyekeztem egyenletesen lerakni a csapataimat, a Rabszolgatartókat irányító játékos a tábla szélétől indult, és nekem előre fel kellett raknom mindent.

P1010165 (800x600).jpg

 Mivel nem tudtam mire számítsak a Déliek részéről, egy gyalogezredet bal oldalra sorakozatattam fel, hogy védjem az utat, és ide raktam fel a hátul töltős vontcsövű ágyúimat , ez később rossz döntésnek bizonyult. Négy ezredet vonalba állítottam fel a kerítések mögött, a városba északról érkező utat, a 12 fontos hátultöltős ágyúkkal akartam fedezni. A két brigád parancsnokot a négy gyalogezredhez csatoltam, a főparancsnokot mértani középre raktam, az útra, és mivel a jobb szárnyamat gyakorlatilag csak az erdő védte, felraktam az utolsó tartalék ezredet az útra menetoszlopban, mint reagáló erőt. Velem párhuzamossan az asztal legtávolabbi végén állt fel Phil felmentő serege, az úton gyalogsággal készült előre nyomulni, a szárnyait lovasezredek fedezték, a lovastüzérsége is az út mellett állt fel, összesen nyolc lovasezrede volt, az Ő hadicélja az volt, hogy a gyalogos egysége bemasírozzon az általam védet város útkereszteződésébe. Az ellene felsorakozott Konföderációs seregben négy lovasezred volt, és négy gyalogos, vagy lóról szállt lovas ezred, némi tüzérséggel. Miután megláttam a Szakadár hadrendet, rájöttem itt két párhuzamos csatát fogunk vívni, így a bal szárnyra felrakott csapataimat nyugodtan átcsoportosíthatom. Innetől a lovassági csata számomra csak valami távoli csatazaj volt, nem is nagyon követtem az eseményeket, az egyik szárnyon a lovasroham totális kudarcba fulladt, a közvetlen közelről leadott déli sortűztől az egyik lovasezred tizennyolc figura veszteséget szenvedett el, de csak tizenöttel rendelkezett, magyarán egy sortűzzel lemészárolták. A másik oldalon viszont teljes sikert aratott és az egymással szemben rohamozó három-három ezred összecsapásából a Jenki lovasság került ki győztesen. A játék végére sem értek el a csapatai, az én asztalomig.

P1010187 (800x600).jpg

Nekem viszont ott volt a saját csatám amit meg kellett vívnom a mogyoróbarna Lázadók hordáival, akik az első körben elkezdtek özönleni a csatatér szélétől. A hátultöltős ágyúimat is az út mellett kellett volna felraknom a Napóleonok mellé. A Lázadókat irányító játékos, már az első körben mozgásból egyből lefogatolt, és egy szerencsés dobással kilőtte az egyik ágyúmat! A következő körben Marked FR, paranccsal elsőnek tüzelve kilőtte a másodikat. Innentől kezdve az út mentén hatalmas tűzérségi fölénye volt, az öszpontosított tüzérségi tűz hatására pár körrel később az egyik gyalogezredem meginogott, de végül állták a tüzet. A Déli játékos a gyalogságának három húsz figurás ezredét csatárláncban küldte előre, a maradék három ezredet (amelyek csak tizenöt figurából álltak,de elit morállal rendelkeztek), viszont egyben, egyetlen nagy brigád méretű rohamoszloppá szervezve szándékozott bevetni. Szerencsére ezek az erdőn keresztül masíroztak felém, és ez vészesen lelassította őket. A csatárláncok végig a vonalam mentén az erdők széléig nyomultak előre, és onnan a biztos fedezékből lövöldöztek. Én vonalban a kerítések mögött állva, az alvezéreim álltal biztosított bonuszokat kihasználva sortüzekkel viszonoztam a csatárláncok tüzét. Szerencsémre az ellenfélem fővezére bátran előrenyomult az első vonalba, ahol annak rendje és módja szerint lövés érte, így a játék további részében a plusz kettes parancsnoki bonuszát a déliek nem élvezhették.

P1010182 (800x600).jpg

Közben a tarlékban hagyott ezredeimmel is elkezdtem felzárkózni, illetve a vontcsövű ágyúimat is bevetettem az erdőszéli csatárláncok ellen. A kiegyenlített adok-kapoknak akkor szakadt vége, amikor egy szerencsétlen dobásom hatására az egyik ezredem kifogyott a lőszerből, ezeket így azonnal szuronyrohamra küldtem. A szemben álló, már jócskán megtépázott szürke ezred megfutamodott, a Szakadárok vonalán rést ütöttem, ez kritikusnak bizonyult, mert erre válaszul az erdőben nyomuló rohamoszlop felbomlott, hogy megsemmítse a betört ezredemet. Szerencsémre az aljnövényzet túl sűrűnek bizonyult, ezért a Konföderációsok nem lőhettek a katonáimra, így az ezred rugalmas elszakadást hajtott végre (Shaken, Disordered), és visszafutott a városba. A másik ezredem is kifogyot a lőszerből, a Déliek maradék erdőszéli ezrede meg megfutamodott, így a végére az erdőben nagy zűrzavar keletkezett. Két menekülő szürke ezred futott visszafelé, az én Jenki srácaim ugyancsak menekültek de a másik irányba, mögöttük három elit Szakadár ezred pedig az alakzatát felbontva próbálta elcsípni őket.

P1010204 (800x600).jpg

Közben a jobb szárnyamon a Rabszolgatartók egy ezrede sikertelen rohammal próbálkozott, középen a tartalék ezredem bevonult és betömte az ágyúim elvesztésével keletkezett rést. A bal szárnyamról az utat fedező ezred erőltetett menetben masírozott a jobb szárnyra, hogy megtámogassa azt a szakaszt. A játék itt ért véget, az Úniós csapatok tartották kezdeti állásaikat, egy ezredem megfutott, de nem esett pánikba, elveszítettem nagyjából tíz figurát és két Napóleon ágyút, két ezrednek kifogyott a lőszere, és elkergettem két déli ezredet. Szerencsémre a nagy rohamoszlop beragadt az erdőbe, így az elit Lázadó ezredek nem jutottak még puskalövéshez sem. A végén kiegyeztünk egy döntetlenben, véleményem szerint a felmentő sereg beérkeztéig tudtam volna tartani a várost, de ez most már sohasem derül ki.

2 komment

Címkék: amerikaipolgh.

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr874689469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borgika 2016.03.12. 22:21:18

A lázadó és északi megnevezéseket nem szeretem. A lázadó megnevezés nem helytálló és elég egyoldalú, mivel egy államszövetségről beszélünk és nem egy maffia intézményéről. Az államszövetségből való kilépés minden állam szuverén joga az Egyessült Államok alkotmánya értelmezésében is. Innentől kezdve a lázadó kifejezés elég meghasonult az Uniós vezetők szájából és a fenti sorokban is. Nyilván egy maffiából nincs kilépés... ( :) ) Kezdetben a Konföderáció nem is fenyegetett északi államokat és esze ágában sem volt elsöpörni az Unionista államokat. Ezt azért tisztázzuk. A saját területein tevékenykedett és készült területei megvédésére. Ismételjük el, területei. A déli államok részben önálló és szuverén államok voltak. Ahogy az északi államok is. A szabadság egyenlőség és testvériség eszméjében elég dogmatikus kijelentés lázadónak kinyilvánítani azokat az államokat akik szabadságjogukkal élve kiléptek az Unióból, minden fenyegetőzés és háborús készülődés nélkül (mert a hadsereg szervezése csak később kezdődött el igazán). Ilyen alapon dicső elődeink is lázadók voltak mikor a Habsburg uralom ellen léptek fel. Ugye mi nem nevezzük Kossuth Lajost lázadónak, inkább hazafinak.

Természetesen szlengben ez megengedett hiszen déli country "népdalokban" is így énekeltek magukról "I'm an old rebel..." ugye ismerős. :)

Sokat olvastam különböző megközelítésekben, de úgy gondolom a jelen kor emberét túlságosan áthatja az amit a győztes fél alakított ki a déliek által generált lázadásról. A délieket haramiáknak és becstelen embereknek beállítva, akik rabszolgákat esznek vacsorára és nem többek földet túró parasztoknál akiket dúsgazdag földesuraik hajtottak ki a csataterekre. Olvashattunk olyan szenátori kijelentéseket is amelyek messze sértik azoknak az állampolgároknak az érzéseit akiknek szépapáik a déli hadseregben harcoltak és talán estek el. Akik saját országuk polgárai. Ezt szomorúnak és butaságnak tartom.

Nem hinném hogy közel kétmillió haramiát szerveztek hadsereggé délen és azt sem hogy lázadók lettek volna. Azt sem hiszem hogy ezek az emberek mivoltukban kevesebbet értek volna mint a győztes, heroikus és zseniális észak. Az az észak aki több mint három évig vívott háborút egy olyan állítólag csürhe ellen akik mind emberanyagban, kiképzésben és felszerelésben messze alatta álltak az Unió szuper ipari hatalmának.

Nem isteníteni akarom délt az eszmeiséget sem akarom belemagyarázni, mert a rabszolgatartás keresztyén ember lévén számomra elfogadhatatlan. Úgy gondolom azonban hogy a fejmosás talán lehetne kicsit lazább, már csak azoknak az emberekért is akik délen estek el. Nem lázadó és nem a rabszolgatartásért harcoltak. Már csak azért sem mert törvényjavaslat íródott a déli államokban a rabszolgák felszabadításának mikéntjére és az ipar megerősítésére.

A déli vezetők tisztában voltak vele hogy a rabszolgaság intézménye tarthatatlanan hosszútávon (már csak azért is mert a déli államok 1860-61 környékén (?) betiltották hogy újabb rabszolgák érkezhessenek a déli államok területére, ez volt az első lépés a rabszolgaság eltörlése felé). Ezt az Északi vezetés már nem várta meg mohón vágyott testvérei vérét ontani hősies kereszteshadjáratuk keretében, amelynek útját nyomorba döntött városok, falvak és testvéreik/barátaik holtestei szegélyezték. Természetesen a zsákmányolt gyapot és dohányárukat gondosan északra szállítva dollármilliós értékben, mert hát ez teljesen passzol a lázadás leveréséhez és a rabszolgák felszabadításához. Akikkel tudjuk hogyan bántak évtizedeken keresztül az amerikai kormányok...

Ezért van az hogy azt mondjuk a történelmet a győztesek írják. Azonban nem minden esetben az igazságot. Épen csak annyit hogy saját dicsőségük szebb fényben ragyoghasson.

janos900 2016.03.13. 13:21:09

@Borgika: Köszönöm a kommentet, ritkán kapok ilyen mély és hosszan kifejtett reakciókat a cikkekre. :)

Magam sem tartom kevésbé jogosnak a déliek szempontjait, és valóban ők ezt a Második Függetlenségi Háborúnak élték meg. A nagy rabszolga felszabadítási háború is durva csúsztatás, elég ha ezt a könyvet elolvassa valaki, 1917-ben se voltak egyenlőek a feketék, és Martin Luther King se unalmában vívta a harcát jóval később:
hadijatekos.blog.hu/2012/07/10/harlemi_pokolharcosok_1_resz

Ami a neveket illeti, csak olyan kifejezést írtam amit az amerikaiak maguk is használnak a két táborra, én szeretem ha minél több variáció van, hogy a szöveg minél változatosabb legyen. Mögöttes tartalmat nem gondoltam bele egyikbe se. :)
süti beállítások módosítása