HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of France and the Allies, Bolt Action sereglista 1. rész

2013.10.16. 07:27 janos900

Nem terveztem beszerezni ezt a kötetet a sorozatból, de magyar postaköltséggel együtt is csak kerek tíz fontra jött ki az ára az Amazon.co.uk-tól, illetve nagyon érdekelt a korai háborús koncepció, így végül elcsábultam. Nem csalódtam a könyvben, a már jól megszokott magas minőséget képviseli, Osprey festmények, nyálcsorgató Bolt Action diorámák, minden ami egy hadijátékost pénzköltésre sarkal. De ami a lényeg, egy nagy halom szabály van benne, hogy hogyan építsünk korai Blitzkrieg seregeket. Remélem december elején hasonló árfekvésben meglesz az Olaszország és egyéb tengely csapatok sereglista is, benne a Magyar Királyi Honvédséggel.

Elsőre nézzük a Francia hadsereget, ami szerintem így próba nélkül is a statisztikák és az eddigi tapasztalataim alapján jó erős lett. Az első szabály ami erősíti a gall játékost a puskagránátok bevezetése, ezeket VB launcher néven használja a rendszer. Rajonként egyet kapnak a franciák, a pontköltsége eltúlzott szerintem, mert 20 pontot kell rá fizetni, ez pont annyi mint a golyószóró, vagy a lángszóró. Viszont a sebzés itt maximum két figura, egy német "villámgéppuska" meg akár négy figura  veszteséget is okozhat, szóval szerintem a 15 pont lett volna a reális.  A német játékosokat hivatott támogatni a Communication Breakdown szabály, bár szerintem nagyon gyenge próbálkozás, ennek az a lényege, hogy ha a játék első körében az elsőnek húzott parancskocka francia, a német játékos kérheti, egy új kocka húzását. Ez szerintem harmatgyenge, ennél sokkal jobb lett volna, ha azt mondják, hogy amikor az erősítések belépnek a pályára a francia játékosnak nem eggyel hanem kettővel rontott morálpróbát kell dobnia. Ugyanis az amerikai játékosoknak meg a jó kommunikáció miatt nem kell dobniuk ilyenkor, mindenki másnak meg eggyel rontott a próba. Szerintem ez sokkal reálisabb hátrány lett volna, és jól reprezentálná a gallok lassú reagálását.

france.jpg

 A következő szabály ami a franciáknak dolgozik az a Forward Artillery Doctrine, ennek az a lényege, hogy a franciák már 1914 előtt is a közvetlen gyorstüzelésű 75mm-es ágyúikat favorizálták, ezért a játékos kap ingyen egy könnyű vagy közepes löveget vagy páncéltörő ágyút. Teljesen a játékoson múlik a négy választható fegyverből melyiket preferálja. Ez az "ingyen" löveg a választható szakaszonkénti egy tüzérségi fegyver mellett bónusz, tehát az első szakasz mellé lehet két lövegünk. A következő szabály még tovább erősíti a borok és sajtok szerelmeseit, ez pedig a Hurriedly Conscripted Reserves (HCR) néven került a rendszerbe, ez röviden annyit tesz, hogy ha van legalább három kiképzetlen rajom a seregembe, akkor kapok melléjük egy negyediket ugyanolyant mint a legolcsóbb a háromból, csak ezt pontköltség nélkül, vagyis ingyen.

Na itt kezdjünk el okosan számolni, mert megéri! Ha ugyanis  beérem egy lassú ágyútöltelék sereggel, akkor ötszáz pontból már jelentős védekező haderőm lehet. Egy kiképezetlen sereghez egy hadnagy 60 pont, a két kísérője 14 pont. A szanitéc 23 pont. A HCR szabály alapján akkor kapom a legnagyobb pont kedvezményt, ha veszek három tapasztalatlan rajt, de mind a háromnak egyformának kell lennie, hogy a negyedik ajándék raj is ugyanilyen legyen. Ez pontok alapján úgy néz ki, hogy veszek három rajt, mindegyik tizenkét figura, puskagránáttal és golyószóróval felszerelve 121 pont darabja. Tehát a szabályok alapján 470 pontért van egy szép kövér szakaszom ötvenkét emberrel és egy 105mm-es löveggel (Forward Artillery Doctrine) amihez vettem egy irányzót (tüzérségi megfigyelőt) is, vagyis qvázi van indirekt tüzérségi támogatásom is. Ha megfejelem még 85 ponttal, akkor két lövegem lesz, két irányzóval. Vagyis 555 pontot költöttem, golyófogókra és van két multi univerzális lövegem is, ami ha akarom aknavető, de a könnyű tankok ellen is remekül használható. A fennmaradó pontokat arra költöm ami nekem tetszik, ha ütőképesebb gyalogságot akarok megduplázom HQ egységeket, vagyis veszek még egy hadnagyot, meg egy szanitécet, ez 97 pont, viszont így két szakaszom lesz, amihez lehet venni két tankot! Két Renault R-35 a jobbik löveggel 260 pont, és még csak 912 pontot költöttem. Még kijön két darab 25mm-es légvédelmi gépágyú, persze itt is tapasztalatlan legénységgel, ezek jók géppuska pótléknak is. Újra és sokadjára leírom a Bolt Action-t tilos 28mm-ben elkezdeni, kizárólag 20mm-ben javasolt a fogyasztása.

R40.jpg

Ha valakiben az a téves elképzelés alakult ki, hogy a francia sereg csak kiképzetlen bokorugrók tömegéből állhat, az súlyosan téved. Vásárolhatunk "regular", azaz alapszinten kiképzett gyalogságot is, illetve van pár igazi ínyencfalat is, mint a Groupe Franc-SES-GIA veterán gyalogság, közülük rajonként akár háromnak is lehet géppisztolya, illetve fel lehet őket szerelni páncéltörő kézigránátokkal. A híres Idegenlégiósok specialitása a "veteran" státuszon felül a "Stuborn" képesség, ami annyit tesz, hogy ha morálpróbára kényszerülnek elveszítvén a raj felét, akkor nem a "pin" jelzőkkel csökkentett értékre dobunk, hanem az eredeti moráljukra. Ugyancsak veterán egység a híres Marokkói Goumier gyalogság, ők is "veteran" morállal és "tough fighter" képességgel, illetve lehet Szenegáli Tirailleurs gyalogságunk is "regular" morállal és "tough fighter" képességgel. A gépesített gyalogság is külön kategória, és a lovasság is választható "veteran" morállal.

legio.JPG

Ami számomra egy kicsit kérdéses, az az a tény, hogy a németek 1940-es listájában nem választhatnak  mesterlövészeket, a franciáknak viszont hozzáférhető egység. A támogató egységek között a könnyű aknavető is más mint a németeké, mert a franciák három kezelővel kapják, a németek meg csak kettővel. A francia seregnek a 25mm-es légvédelmi gépágyún kívül nincs más elérhető légvédelme a lista szerint. A tankok szempontjából szokás szerint "boltactionos" egyszerűsítések történtek, a legfontosabb különbség és hátrány az One-man turret szabály, vagyis a francia tankokban a parancsnok egyben a lövegkezelő és töltő is, mert a tornyok ennyire kis méretűek. Ez egy hátrány a játékban, mert ha "advance" parancsot akarunk adni, sikeres morálpróbát kell tenni a tankunkkal. Morálpróba nélkül, vagy mozgunk, vagy lövünk. A Renault R-35, R-39 és R-40 tankok még a leghasználhatóbbak, bár elég egyéniek. 135 pontért a "regular" német Pz-III, PzT-38 és PzT-35 mind egyforma könnyű tankok, egy könnyű páncéltörő ágyúval, párhuzamosított torony géppuskával és egy géppuskával a harckocsi testben. Tehát könnyű páncél és ágyú két géppuskával 135 pontért. A tuningolt Renault tankok 130 pontért ugyancsak könnyű páncél, könnyű ágyú és két géppuska, de egyszemélyes a torony, lassúak (nincs dupla sebesség, vagyis csak 9 inchet mozog), ellenben körbe egyformán jól páncélozottak, tehát nem kap bónuszt ellenük a támadó ha oldalról, vagy hátulról lövi őket. Ilyen kisteknősbékák. A Hotchkiss H-35, H-38 és H-39 tankok 115 pontért nem lassúak és nincs körbe páncél, viszont ugyanúgy egyszemélyes a torony és nincs géppuska a testben. Az ász tank az esetünkben a CHAR B1, ez a nagyteknősbéka, lassú, közepes tank, körbepáncélozva, egyszemélyes torony, és van extrába egy könnyű tarackja is, nem csak könnyű páncéltörő ágyúja, viszont 245 pontba kerül. Megalománoknak választható a CHAR 2C, illetve ha valakit idegesít a lassúság meg a toronyhátrány, AMC-35 tankot is lehet választani, 125 pontért ugyanazt tudja mint a németek, csak nincs géppuska a harckocsi testben.

charb1.jpg

A sereg nem szűkölködik páncélautókban sem, hét típus közül is választhatunk, kérdés, hogy gyártják-e ezeket a makett gyártók, mondjuk 28mm-ben kizártnak tartom, 20mm-ben talán.  A leghasználhatóbb ami egyébként az Amercom sorozatában konyhakészen is kijött 20mm-ben az AMD Panhard 178.

A franciákhoz három hadszíntér specifikus lista van, egy 1939-es a Furcsa háború időszakához, hogy lehessen kisebb határvillongásokat játszani, egy az 1940-es hadjárathoz, és egy 1940-42-es listát a Vichy harcokhoz, a japánok meg a britek ellen. A listát böngészve az jutott eszembe, hogy bár a franciák stratégiai szinten kikaptak, de ebben a játékban taktikai szakasz szinten keményebbek mint a németek. Szerintem a kommunikációs szabály, illetve a dupla német légicsapás vagy egy extra ingyen légi megfigyelő a németek oldalán reálisabb lenne. A német tankok a könnyű páncéltörő ágyújukkal egy Char B1 ellen ötöst vagy hatost kell dobniuk, hogy a körbe teknőspáncélt fel tudják törni. Ha megdobják az ötöst, akkor is még csak un. superficial damage-t tudnak okozni, amivel nem lehet egyenesen kiütni a tankot, mert a legénység jogosult egy morálpróbára a legjobb találatnál is. Szóval az egy lövéssel kilövöm a tankot taktika az elég problémásan működik ebben az esetben. Na de pont ez a szép ebben az időszakban.

A következő posztban majd sorra veszem a Lengyel, Belga, Holland, Norvég, Görög és partizán listákat. A Jugoszláv hadsereg kimaradt a könyvből, a hollandoknak viszont van listája a japánok ellen. Mindenképpen úgy gondolom egy igényes, izgalmas kiegészítő ez a könyv.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr85572293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása