HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Rajtaütés a parlamenteren, Bolt Action csatajelentés.

2018.03.11. 15:32 janos900

Dolvics a rajával egy romos házban rejtőzködött Budapesten, ez volt az első nem orosz nagyváros amit valaha látott. Még a levegő is más volt itt nyugaton, a zabrálásról már nem is beszélve! Máris szert tett három karórára, meg öt női nylon harisnyára. Ezekért a holmikért, jó árat lehet otthon kapni, és nem foglalnak sok helyet. Most már csak vége lesz ennek a rohadt háborúnak hamarosan. Visszanézett a "Csatornázási Művek" kétszintes romos épületére ahol a másik szakasz biztosította a tárgyalásokat a magyar parlamenterekkel. Dolvics saját szakasza a környéket szállta meg körben. Az egyik saját őrnagyukról kiderült, hogy az apja magyar tiszt volt az előző háborúban, aki aztán beállt a hadifogságból Leninék mellé. Vladiszlav Kovács folyékonyan beszélt magyarul és egy helyi elvtárs vezetésével a csatornákon keresztül vezette be őket ide a németek vonalai mögé, hogy a magyarokkal tárgyaljanak.

apak1.jpg

apak2.jpg

apak6.jpg

Hirtelen rázendített a német tüzérség és a ház körül egymás után csapódtak be a gránátok, az épület rázkódott és magasra szállt a por, a kockaköves utcákra viszont alig hullott az áldásból! Dolvics azonnal tudta: lebuktak! Embereivel elkezdtek visszafelé rohanni, de a környező épületekből hirtelen terepszín ruhás németek rajzottak elő, és már ropogtak is a fegyverek. Dolvics embereivel az utcán heverő romokig futottak, majd elkezdték lőni a legközelebbi német csoportot, azok is a törmelékhalmok között kerestek fedezéket. Hirtelen egy Stuka tűnt elő a semmiből és a szárnyai alá szerelt gépágyúkból megsorozta a szovjetek épülete melletti romokat. Közben a tárgyalásra használt épület földszintjét megrohanták a németek. Dolvics meglátta az egyik magyar tisztet kirohanni a bejáraton, majd rögtön utána németek ugráltak ki az épületből és próbálták eltalálni a menekülő magyart. A környező utcákra közben a többi biztosító is visszaért ezért mindenki a maradék németeket lőtte, akik végül mind elvágódtak, hirtelen nagy csend lett, mert elhallgattak a fegyverek. A magyar tiszt feltápászkodott és leporolta a kabátját...

apak4.jpg

apak8.jpg

apak7.jpg

apapk5.jpg

apak9.jpg

A küldetés ugyanaz volt mint ebben a vietnami csatában, a három fős magyar tiszti rajt kellett közelharcban elfogni, ez majdnem sikerült is a két német játékosnak a két kísérő figura levételre került a közelharcban, csak a tiszt élte túl. A Bolt Action Ostfront kiegészítő külön szabályokat hoz a városi harcokra, ezeket adtam hozzá a Bolt Action 2. kiadásában leírt Manshunt küldetéshez, hogy fel tudjuk avatni Jentz nagyszerű épületeit. Nem minden szabályt alkalmaztunk a városi harcokból, csak a következőket:

Az első kör végén mindkét játékosnak egy-egy egysége DOWN vagy AMBUSH parancsot kap, és a kockája nem kerül vissza a zsákba. Amennyiben nincs olyan egység aki ilyen parancsokat kapott, az ellenfél választhat egy egységet tőlünk, átforgatja a parancskockát és az egység a következő körben AMBUSH vagy DOWN parancsban marad. A játékos a saját egységeinek kockáját nem forgathatja át vagyis ezt a parancsot kell neki kiadnia már a köre során. Tehát értelem szerűen jobban jár a játékos, ha maga ad ki egy ilyen parancsot, különben az ellenfél fogja ilyen módon lebénítani a fontos egységeit. A játékban minden körben eggyel több egységet kell így helyhez kötni. Viszont nem kell mindig ugyanannak az egységnek állnia, a darabszám adott. Tehát a harmadik körben három egység lesz AMBUSH, vagy DOWN, de ha a kör végén négy ilyen egységem van akkor az egyik mellől felvehetem a parancskockát. Fontos szabály az is, hogy HQ egység soha sem számít bele az adott számú egységbe. Ha például négy egységet kellene választani a kör végén és van három sima meg négy HQ egységem, akkor csak a három sima lesz AMBUSH-ba vagy DOWN-ba. A városi harcban tehát érdemes sok tisztet, szanitécet, komisszárt vagy éppen tüzérségi megfigyelőt hozni. Arról nem is beszélve, hogy például a németek ingyen rohampuskái a HQ egységeken itt nagyon jelentős előnyt jelentenek.

A csatornarendszereken keresztül is lehet nagy meglepetéseket okozni. Ezeket csak HQ egység, gyalogos raj, vagy mesterlövész használhatja. Ha tartalékban maradnak, bejöhetnek a terepre a csatornákon keresztül. Morálpróba -2-vel!! Ha 12-őt dobnak, elkeveredtek a csatornába, ergo kiestek a játékból. Ha viszont megdobják a próbát, bármely ponton beléphetnek a városi terepre talaj szinten (nem emeleten), ha 6 hüvelykre tőlük nincs ellenséges egység. Belépni RUN vagy ADVANCE paranccsal lehet, tehát kironthatnak a csatornából tüzelve, de akár meg is rohamozhatják az ellenfelet.
Amennyiben egy nem páncélozott jármű vagy gyalogság a városi nyílt terepen találatot kap, minden fegyver +1 pen-t kap vagyis a regular gyalogost alap esetben 4,5,6-os dobással szedünk le, így viszont már 3,4,5,6-al. vannak még külön szabályok a romokon mozgó tankokra amik alatt beomolhat a csatorna vagy pince, de elsőre szerintem ennyi elég volt extrának. A csatornás szabály túl erős volt, legközelebb lerakunk csatorna fedeleket, és csak adott helyeket kell levédeni, mert ez a bárhol feljövök opció túl erős. Ezen kívül elbaltáztam az egy helységben egy egység szabályt, szóval ezt is ki kell dolgozni jobban. Mindent összevetve, viszont sokat tanultunk megint, a terep atmoszférája meg teljesen magával ragadó.

apak10.jpg

apak11.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború keleti front Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5313730774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása