HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Mészárlás az Ardennekben, Bolt Action csatajelentés

2018.10.22. 14:58 janos900

" A lövedék elsüvített a fejük felett, majd a közelbe pár száz jardnyira a földbe csapódott és felrobbant. Mazursky őrmester kinyitotta a szemét.
 - Mi a szar volt ez?
- Egy kibaszott nehéz gránát. Válaszolta Dooley őrvezető, aki Mazursky mellett feküdt a sátorban. 
- Tudom, hogy egy kibaszott nehéz gránát.
- Akkor meg minek kérdezed?
Mazursky mormogott valamit.
- Menj vissza aludni! mondta Dooley. 
- Pár német ráfeküdt és elsütötte azt az ágyút tévedésből.
Mazursky felállt és felvette az acélsisakját. 32 éves volt, borostás és meglehetősen szarul nézett ki. De nem gondolta, hogy a német löveg véletlenül sült el. A zubbonya felső zsebébe nyúlt és előhúzott egy félig elszívott cigarettát, a szájába rakta, majd egy régi bejáratott Zippo öngyújtóval meggyújtotta. A láng fényénél ránézett az órájára. 0530 reggel 1944 december 16.-a, és az Ő ezrede a frontvonalban állomásozott az Ardenneki erdőben Franciaországban."

Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

a22_2.jpg

a13_1.jpg

a23_2.jpg

Az idézet tökéletesen visszaadja a legutóbbi játékunk hangulatát, megbeszéltük, hogy lejátszunk egy 1500 pontos Bolt Action csatát oldalanként négy járművel, véletlenszerűen kidobott küldetéssel, 1944 téli csata német-amerikai. Szóval én szépen összeraktam egy amerikai gyalogos szakaszt, meg egy harckocsi szakaszt. Nem vettem légi megfigyelőt, mert az Ardenneki csatának pont az volt a lényege, hogy nem tudták használni az amerikai légierőt. Az ellenfeleim végül összesen egy árva Hetzert hoztak, viszont jött ötven német gyalogos húsz villámgéppuskával meg tizenöt Panzerfaust-tal (vagyis két gyalogos szakasz), egy olyan erdős-dombos terepen ahol csak egy út volt. Tökéletes lett az Ardennek hangulat, a meglepetés szerű német támadás a felkészületlen Jenkik ellen. Ráadásul a küldetés az volt, hogy ki tud több ellenséges egységet megsemmisíteni. A harckocsiknak nem volt tere manőverezni, volt két jeep meg két teherautó ezek eleve négy biztos győzelmi pontot jelentettek a németeknek, mert nem lehetett őket elrejteni a golyószórók elől (a két jeep végül valahogy megúszta). 

a11_1.jpg

a5_8.jpg

a6_5.jpg

a25.jpg

a3_14.jpg

a4_10.jpg

Az ötödik körben már 5:1-re vezettek a németek, ezért feladtam a játékot. Legalább szereztem némi tapasztalatot az amerikai sereggel, előtte még egyszer sem játszottam velük. Két teherautón volt egy-egy nehéz géppuskám, de nem éri meg velük szórakozni, mert ha tudunk velük gyalogosra lőni, akkor azok is tudnak ránk, és pillanatok alatt kézifegyverekkel kilőnek. A tizenkét fős amerikai raj amit választhattam egy BAR-al, nagyon nem ütőképes egy ilyen erdei terepen a villámgéppuskás, rohampuskás német rajokkal szemben. Utólag végiggondolva a veterán lövegstabilizátoros Sherman harckocsik lövegeit is kellett volna használnom, meg talán egy körrel hamarabb összpontosítani őket a völgybe, de egy ilyen teljes terepet lefogó falanx ellen az se nagyon működött volna. Sebaj, a jövő héten visszavágó, kicsit átszerkesztem addig a seregem. Gondolkodtam, miket lehetne kipróbálni még. Ami életképes jármű lehet, de eddig nem vettem a modellből egy darabot sem, az a Chaffee harckocsi ami lehet felderítő is, egy picit lassabb mint a Puma, viszont veterán legénységgel lövegstabilizátorral, nehéz géppuskával feltuningolva, nem rossz választás. Az aknavetős, nehéz géppuskás, fél-lánctalpas szintén elég jó fegyver, szerencsém volt, hogy tavaly Ausztriában sikerült egyet megvásárolni, ugyanis a magyar kiadású Amercom sorozatban ez a jármű nem jelent meg. Sok tapasztalatom nincs a lövészpáncélosokkal a Bolt Action-ben, de az amerikai játékosnak szerintem ki kell használnia őket, mert jó tűztámogatást tudnak adni a gyalogságuknak, amire azoknak nagy szüksége van. 

a10.jpg

a12_1.jpg

a2_13.jpg

a9_1.jpg

a8_2.jpg

a1_14.jpg

a7_2.jpg

Összességében nem volt rossz csata, Zoli végre használta a fém 20mm-es figuráit, mivel nála ezek a Waffen SS figurák (és kizárólag azok), csak mint veterán tudta hozni őket, ezért nem volt német jármű, mert nem maradt rá pontja. Hm. Jó lenne ha a rugalmas taktikus gondolkodást nem csak a Shadesphire játékra tartalékolná a Gróf úr. A dobozban gondolkodás a történelmi játékokban sem előny. Jentz összedobott egy újabb nagyszerű terepet, és ez volt talán a negyedik játék amikor megpróbálkozott a "tőrdöfés" taktikával, de most se működött. Ez a csel azon alapul, hogy a gyengén páncélozott négycsövű gépágyús járműve kint várakozik biztonságban, és csak akkor lép be vele a csatatérre (ha megdobja a parancspróbát 8 vagy az alá), amikor be tud vele vinni egy ütést. Eddig talán négyszer próbálta, egyszer jutott a jármű lövéshez, kíváncsian várom a következő próbálkozást. Most valahogy teljesen megfeledkezett róla, bár a három harckocsi ellen nem is nagyon lett volna értelme bevetni. Ha megfelelő az időzítés, ezzel a csellel nagyot lehet ütni egy egységen, de nagyon helyzetfüggő a dolog. Viszont amerikaiként nekem nincs parancspróba nehezítésem, szóval ki tudja? Hátha legközelebb egy veterán Sherman a lövegstabilizátorával (parancspróba 10 vagy az alá, és lövés: 3+) üt így be az egyik körben egy nagymacskára, de nagyon durván. Már kezd látszani, hogy egy éve játszunk Bolt Action-t, fejlődik a csapat.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8014316059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása