HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Elkeseredett erdei küzdelem, Bolt Action csatajelentés

2018.11.21. 21:49 janos900

Az éjszakai égboltot éles villanásokkal világították meg a német lövedékek ahogy az első zászlóaljra zuhogott a tüzérségi támadás. Az amerikai gyalogosok sekély árkokban kuporogtak, vagy a fatörzsek mögött próbáltak fedezéket találni. A német támadás megindult az Ardennekben. Hideg volt és még sötét, de már hajnalodott. Mahoney törzsőrmester a földön hevert, vér szivárgott a vállán lévő kötésből. Eszméletlen volt a szája nyitva az arca sápadt. Grossberger közlegény a szanitéc a sebesült pulzusát ellenőrizte, Carnepool tizedes aggodalmasan hajolt közelebb:
- Hogy van? Kérdezte a fiatal hórihorgas iowai közlegényt.
- Nem tudom, valószínűleg hamarosan magához tér. Szerintem hátra kellene  vinnünk a kötözőhelyre, ott ki tudják venni belőle a golyót.
- Hol van a kötözőhely?
- Nem tudom valahol hátul. Bökött visszafelé az állával a szemüveges szanitéc.
- Én visszaviszem. te meg nézd meg a többi sebesültet!
- Rendben.
Német géppuska sorozat verte végig az árok tetejét. Mindketten lebuktak. Majd egy újabb tüzérségi gránát robbant fel tőlük alig húsz méterre, megremegtetve a talajt és egy egész szökőkútnyi sáros földet lövellve az ég felé. Valaki szanitéc után kiabált, Grossberger megigazította a gyógyszerrel teli táskáit majd meglódult.

3.jpg
Az előző alkalommal elszenvedett súlyos vereség után átszerveztem az amerikai seregemet, megtartottam a három veterán harckocsit egy 76mm-es Shermant harckocsivadásznak, két másikat meg 105mm-es tarackkal és bíztam benne, hogy mint hirtelen a térképre belépő egységek véres vámot fogok szedni velük a németekből. Elsőre nem is tűnt az lehetetlennek, mert Jentz hozott hat járművet a rendelkezésére álló 1500 pontból. Négy gyengén páncélozott harckocsi elhárítót, köztük a különleges Sdkfz 9 Famo féllánctalpast aminek a platójára egy 88mm-es löveg volt szerelve. De volt itt minden a Famo-n kívül is, Marder, Hetzer, Stug sőt volt két Sdkfz 251 is. A küldetés az volt, hogy a terep két szemben álló dombját kellet megvédeni, gyakorlatilag két térkép negyedet kellet védeni és egyben elfoglalni is a másiktól. Minden egység ami az ellenfél negyedében van a játék végén három pontot ért, minden a semleges területen álló kettő pontot. A kezdetben felrakott egységek rejtve indulnak, de kapnak egy tüzérségi csapást. Jentz csapatát erősítette Zoli barátom, aki az első Bolt Action játékát játszotta, és ehhez mérten meg is volt neki a kezdők szerencséje. Összesen egyszer rontotta csak el a morál és parancsnoki próbát az egész játékban, ez azt jelentette, hogy hiába osztottam ki egy nagy rakás PIN-t a német sereg nem akadt el. Ráadásul Jentz vakon kockáztató stílusát, Zoli szépen átváltoztatta egy kalkulálós óvatos manőverezésre.

1.jpg

2.jpg

Na ebből kerekedett egy igazi leselkedő, erdő szélen AMBUSH paranccsal körökig várakozó vadászat. A Famo 9 bekapta a tüzérségi előkészítést és megbénult, viszont már alapban lefedte az egyetlen erdei utat amin be tudtam jönni, szóval semmi hátránya sem volt ebből. Ráadásul a 88-as tüzelhet tarackként is és belátta az egész terepet. A Marder-t ugyancsak beirányozták az útra, ezzel az én Shermanjaim az erdőkbe szorultak. Mindkét jármű rejtett volt, tehát nem tudtam rájuk lőni, csak ha tizenkét hüvelykre megközelítem őket, vagy elsütik az ágyúikat. Ez viszont csak úgy működött volna, ha három harckocsival egyszerre támadok. Viszont ez nagyjából kettő azonnali feláldozásával is járt volna együtt. A legjobb harckocsim (76mm) egy lövést tudott leadni mielőtt elfüstölt, a másik két Sherman pedig csak az erdő fedezékébe tudott manőverezni. A német lövegek uralták a terepet, ezzel a játék el is dőlt. Az amerikai gyalogság a völgyben közelharcban szétszedett egy magányosan legénykedő Sdkfz 251-et, az amerikai első légicsapás szépen lezajlott, a második viszont nem ért be. Egy német rajt lemészároltam a nyílt mezőn, egy másikat megtizedeltem, de ezért cserébe elveszett az egyik harckocsim, meg a csata. Nagyon nem találtam el a helyes taktikát az amerikai sereggel, a négy német nehéz páncéltörő löveg ellen az egy amerikai nagyon hátrányban volt, a gyalogságomnak kellett volna páncéltörő gránát, a veterán Shermanok nem érik meg az árukat, nekem is inkább a mennyiségre kellet volna hajtanom. Vagy én is el kellet volna, hogy rejtsem őket lesállásban az erdőben. A múltkori játékban teljesen hatástalan Bazooka team-eket se hoztam, most remekül védhették volna a területemet, az utakat blokkolva. Mindegy, a vége egy újabb durva amerikai fiaskó lett, az utolsó körben három német jármű is beszáguldott a térkép negyedembe és ez kilenc pontos győzelmet hozott a Jentz és Zoli vezette seregnek. Izgalmas, de még inkább feszültséggel teli játszma volt ez, olyasmi mint amikor két mesterlövész cserkészi egymást egy fedezékektől hemzsegő terepen. 

4.jpg

10.jpg

11.jpg

5.jpg

Mivel Jentzet teljes meglepetésként érte, hogy a nyitott tetejű lövészpáncélosait pillanatok alatt darabokra robbantották az amerikai gyalogosok, nyomatékosítom a szabályt. Bár meglep, hogy egy év játék után még mindig azt hiszi valaki, hogy vannak sebezhetetlen egységek, vagy arra számít, hogy a Bolt Actionban van olyan szabályhézag, ami egy 84 pontos járművet szuper erővel ruház fel. A BA-ban nincs külön kézigránát szabály, azért nincs mert a hatás bele van kalkulálva a közelharcba. A szabály a következő, ha egy zárt páncélozott járművet támadunk gyalogsággal és nincs páncéltörő gránátunk, akkor parancspróbát dobunk -3-al. Ha van páncéltörő gránátunk nem kell próbát dobni. Ha a jármű nyitott akkor páncéltörő gránát nélkül sem kell próbát dobni! Teljesen logikus és realisztikus, bedobálják a normál kézigránátokat a nyitott tetőn! Az eddigi játékaink során egyetlen nyitott páncélozott jármű sem került hasonló helyzetbe, ezért nem alkalmaztuk a szabályt. Őszintén szólva én nem is hoztam még nyitott járművet pont ezért, mert nagyon sérülékeny.

6.jpg

7.jpg

9.jpg

Férfiassan bevallom, hogy az amerikai sereg nekem nem a szívem csücske, eddig se volt, ezek után meg nem is nagyon lesz, nem az én stílusom. Arra viszont jó volt ez a csata, hogy megerősítse bennem azt amit eddig is gondoltam a seregépítésről, mégpedig azt, hogy ez egy hosszú folyamat és részemről két sereg bőven elég jelenleg. Szóval maradok inkább a Keleti Frontnál.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3014385906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása