HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bakanapló, egy szakaszvezető beszámolója az orosz, olasz és román fontokról valamint Albánia megszállásáról 1914-16

2019.01.09. 19:46 janos900

Ez a könyv egy háromgyermekes családapa naplója, aki civilben fodrászmester volt a századfordulós Budapesten. Farkas János a Monarchia seregében szakaszvezetőként szolgált, már az Első Világháború előtt letöltötte a kötelező sorkatonai szolgálatát, a frissen annektált Bosznia-Hercegovinában. Ezért tapasztalt katonaként éli meg az első éles bevetését az Oroszok ellen a Kárpátokban. A békeévek szolgálati rutinja azonban kevés segítséget jelentett az orosz front véres valóságának túlélésében, pedig még várt rá az igazi pokol: a Doberdó.

bakanaplo.jpg

 

A Nagy Háború blognak köszönhetően, már kilenc magyar naplót olvastam el online, és több mint hetet nyomtatásban. Ezeket mind az Első Világháborús tapasztaltaik alapján írták meg a frontkatonák. Nagyon változatos az egyes emberek szolgálati útja, mert a Monarchia is különböző egymástól távoli frontokon harcolt 1914-18-között. Gyakori volt az áthelyezés a hadszínterek között, mégis a Bakanapló szerzőjének Farkas Jánosnak a sorsa az izgalmasabbak közé tartozik, mert három év alatt három frontot járt meg, és még Albániában is eljutott, mint a megszálló csapatok tagja. A könyv első hatvan oldala a szerző gyermekkorától indul, majd utána meséli el a mozgósítását és másodszori bevonulását. Farkas János akkoriban egy világlátott embernek számított, Budapesten született és élt, de inaséveiben megjárta Bécset, évekig dolgozott Komáromban (itt ismerte meg a feleségét), katonai szolgálatát pedig Boszniában töltötte. Végig remek olvasmányos a stílusa, (" Küldöncök lótnak, futnak. Tiszti megbeszélés van. Rossz jel. Itt készül valami, vagy ahogy a bakák szokták mondani: – A muri kezd gömbölyödni.") érezni rajta, hogy volt élettapasztalata, amihez tudta viszonyítania a friss élményeit. Könnyen lehet vele szimpatizálni és átérezni sorsának emelkedőit és lejtőit. A kötet torokszorító csúcspontja számomra az, amikor Farkas János alakulatát a Doberdó fennsíkról, visszarendelik pihenőre:


"Este tíz óra. Századunkból alig félrajnyi ember jött össze. Megérkeztek a szakácsok is, és sorjában lerakják a kondérokat meg a kenyérrel megrakott zsákokat. De nincs kinek kiosztani. (…) Kísérteties csend van. Most nem tolakodnak az éhes bakák a kondérok körül. Nem zúgolódnak, nem csörömpölnek türelmetlenül csajkáikkal. Szegények talán véres vattapólyában fekszenek csendesen nyöszörögve, valamelyik hadikórházban. Vagy összeroncsolt, megmerevedett, kihűlt testtel alusszák örök álmukat a Monte San Michele köves gödreiben. Még leírni is borzasztó a szomorú tény[t], hogy századunk elpusztult. Mikor ezelőtt két héttel bejöttünk a doberdói állásokba[,] 250 körül volt a század létszáma. És most összevissza hét ember van körülöttem… "

Olvastam már Hary József és Imre Gábor naplóját is, de a "Doberdót" mai ésszel nem lehet se felfogni, se megszokni, túlélni is csak alig-alig lehetett. Farkas János sorain is érezni, hogy ott és akkor valami megváltozott benne. Nem írja le, de tulajdonképpen elege lesz és a következményekkel nem törődve megoldja, hogy ne kelljen visszamennie az Isonzó partjára. Persze a háború nem ér véget, és a frontot sem tudja elkerülni, de a "Doberdót" igen. Ezen a ponton kezdtem el igazán becsülni a fodrászmestert, és komolyan szurkoltam neki a napló végéig, hogy ne sebesüljön meg, hiszen azt tudtam, a háborút túlélte. Nekem a hadijátékok szempontjából az orosz front a legérdekesebb, ugyanakkor ez volt az első memoár amit a román frontról olvastam, és a boszniai valamint az albániai rész is kuriózum volt számomra. Színes és érdekes a napló, humoros és megrázó, nehéz letenni.

A könyvről a Moly.hu oldal segítségével szereztem tudomást, és direktben a Pytheas könyvmanufaktúrától rendeltem meg. Hozzáférhető puha és kemény fedeles formátumban is, nekem a kemény fedeles van meg, nagyon szép a kötet. Az egyetlen hiányossága az, hogy a napló 1916-ban véget ér, (ellentétben a borítón szereplő 1918-al) és semmi információ nincs leírva arról mi történ Farkas Jánossal később. Ezt a Kiadó igazán kár, hogy lehagyta. Ettől függetlenül, irodalmi stílusában méltó párja Imre Gábor doberdói naplójának, csak ajánlani tudom. Részlet a könyvből: itt olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború KuKNapló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4514538876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása