HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Vorwärts nach Osten -1943, Bolt Action csatajelentés

2019.03.25. 18:10 janos900

1943. március 12. Zsadanovka falu

 Hans Regenkurt hadnagy gondterhelten meredt katonai térképe fölé, és egy jó mélyet szívott az Atikah cigarettájából. A török dohány füstjét lassan fújta ki, sűrű, fehéren gomolygó ködbe burkolva a térkép terepvonalait, és a feljegyzéseket. Megvárta míg a füst eloszlik, majd vastagon, kék tintával, három új nyilat rajzolt az ellenséges állások irányába. 

Kint a hűvös és fülsértően süvítő tavaszi szél a háztetőkről már elfújta a havat, de az olvadás, az igazi tavasz itt Oroszországban majd csak áprilisban kezdődik. Addig marad a hideg és a fagyott hó.

Hajnalban motoros futár érkezett az ezredtörzstől, és hozta a hírt, hogy a német csapatok február végén indított ellentámadása továbbra is jó ütemben halad, és ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan visszafoglalhatják Harkovot. A hadnagy egysége pedig azt a parancsot kapta, hogy egy nagy átkaroló hadművelet részeként törjenek át az ellenséges vonalakon, majd Harkov felé fordulva semmisítsék meg az útjukba eső ellenséges utánpótlási zónákat, kisebb hadianyag-raktárakat.

A hadnagy kitekintett a főhadiszállásának kinevezett fakalyiba kis ablakán, és a közeli kurgánon épült Vizsinszkij monostort csodálta. Ahogy a fenyők fölé magasodó monostor aranyozott hagymakupoláin táncot jár a reggeli napfény, valami csodálatos, földöntúli  látványt nyújtott. Eltűnődött. A kurgánon túl már az oroszok állásai vannak. Vajon mi marad majd a monostorból, ha jó félóra múlva, pontban 10.00-kor, a kurgánt borító fenyvesen keresztül megindítja csapatait a vörösök ellen? Jó katonaként tudta, hogy szívében nem lehet helye érzelmeknek, első a parancs, mely a legfőbb kötelesség! Lassan feltápászkodott, összehajtva tokjába tette a térképet, felcsatolta rohamsisakját, majd vállára akasztva Schmeisserét kilépett a már felsorakozott egységparancsnokok elé, egy utolsó eligazításra...

a5_9.jpg

a7_3.jpg

Ezt a hadijelentést Jentz írta, a terep teljes egészében az ő munkája, ahogyan mindkét sereg is. Részemről nagyon örülök az első csatajelentésének, így végre nem csak az én csatáimról vannak beszámolók itt a blogon:

A játékot a Bolt Action 2nd Edition szabályai szerint játszottuk. Imi a Vörös Hadsereget, én a Wehrmacht csapatait irányítottam. Egy 12 oldalú kockával határoztuk meg a küldetést, mely jelen esetben a szabálykönyv szerinti 4. számú "Dupla átkarolás" című feladat lett.

A lényege: Mindkét oldal a 0. körben - egymás után véletlenszerűen kihúzva a saját vagy az ellenség aktiváló kockáit - felhelyezi egységei felét a terepre, az asztal közepétől 12-12" távolságon kívülre, a saját felvonulási zónába. A többi egység játéktéren kívül várakozik, hogy az első körtől -1 morálpróbával beléphessen az ütközetbe. Minden megsemmisített egység 1-1 pontot ért, akik élve átjutottak az ellenség felvonulási körzetébe azok 2-2 pontot jelentettek, míg akik teljesen áttörték az ellenséges vonalakat (az ellenfél oldalán elhagyták a terepet) 3-3 pontot szereztek a seregüknek.

A seregek úgy lettek összeállítva, hogy a lehetőségekhez mérten azonos esélyekkel bírjanak: Mindkét oldalon 3-3 közepes tank, nehéz páncéltörő löveggel, 1-1 géppuskás osztag, 1-1 szanitéc, és 5-5 gyalogos raj páncéltörő gránáttal illetve Panzerfausttal felszerelve.

a12_2.jpg

a1_16.jpg

a2_14.jpg

a3_15.jpg

Már rögtön az első körben megindult a német gyalogsági támadás a kurgán bal szélén, melyet a szovjet parancsnok által vezetett két gyalogosraj, és egy Sherman hamar megállított. A nyílt terepen rohamozó németek eleinte nem szenvedtek túl nagy veszteségeket, de a pinek és a szükségszerű "Down" parancsok miatt igen erős mozgási hátrányba kerültek, a gyorsan előretörő szovjet erőkkel szemben. A Shermannál kicsit "Fury"-s helyzet alakult ki, ugyanis a következő négy körben, összesen 12 - szinte közvetlen közelről indított - Panzerfaust találatot élt túl, és minden egyes felületi találatnál csupán elkábult egy kicsit a legénység. A Sherman állandó fedezőtüze mellett pedig a 12 fős szovjet gyalogosrajok megfelelő közelségbe kerültek, és egymást követően három szuronyrohamot is intéztek a német gyalogság ellen. A végére a három rohamból három német raj teljes megsemmisülése lett, míg az oroszok csak egy gyalogos egységet vesztettek. A szovjet parancsnok. és a háromszor is rohamozó orosz raj elérte a német vonalakat, a Sherman pedig át is tört.

a8_3.jpg

a9_2.jpg

Középen a német fő támadóék vonult át a fenyőerdőn, és elérve a templom előtt futó szekérutat, jobbra fordult, hogy a kurgán meredekebb oldalán felkapaszkodó, - T-34/76  harckocsi támogatással az erdőn át gyorsan közeledő - szovjet gyalogosokat szétverje. Ez a terv kis nehézségek árán sikerült is, de kellett hozzá egy jó adag hadiszerencse is, hogy a - templom bejáratát, és az erdő szélén tüzelőállásba helyezkedett német parancsnoki, szanitéc és géppuskás egységeket fedező - Pz IV-es két lövést és egy elkeseredett páncéltörő gránátos rohamot is túléljen. Viszont ezek az egységek itt be is ragadtak, nem tudták teljesíteni az áttörést, úgyhogy ők csak a szétvert szovjet egységek után kaptak összesen 3 pontot.

A jobb szárnyon majdnem teljes mértékben sikerült a német áttörés, súlyos veszteségeket okozva a szovjet félnek. A Hetzer és a Stug amilyen szerencsétlen találatokkal kezdte az ütközetet, olyan szerencsével zárta. Egy T-34/85 kiégett roncsa, két teljesen megsemmisített szovjet raj, a géppuskás osztag, és a női egészségügyi szolgálat írható a számlájukra, valamint, hogy a Hetzer elérte a szovjet zónát, a Stug pedig  teljességgel át is tört. Az itt támadó német gyalogosrajnak a "golyófogó" szerep jutott, és a PIN-ek miatt nem is sikerült előretörniük.

a13_2.jpg

a10_1.jpg

a11_2.jpg

Mindent összevetve: Élménydús, nem várt fordulatokkal és meglepetésekkel teli csata volt. Levontam a következtetést, hogy Imi oroszaitól jobb távol maradni, és csak távolról szabad csipkézni őket, ugyanis a 12 hüvelykről indított, rohamozó szovjetek ellen igen keveset ér a német technikai fölény. (Pont mint a valóságban.)  Az ötödik kör végén dobtunk D6-tal, hogy lesz-e hatodik; volt, így folytattuk. A hatodik kör végén szintén dobtunk, de nem lett hetedik,  úgyhogy összeszámoltuk a megszerzett pontokat.  

A dupla átkarolás mindkét félnek sikerült, a szovjetek 11 pontot gyűjtöttek be, míg a német oldal 15 ponttal nyerte a játékot. ...és még a Vizsinszkíj monostor is épségben maradt!

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés Jentz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3914715889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása