HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (19) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (20) 1918 (2) 20mm (17) 28mm (8) ACW (18) afrika (10) alternativ (1) amerikaipolgh. (34) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (23) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (87) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (1) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (1) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (159) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (1) Historikum (7) Honvédség (12) HueCity68 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (1) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (1) könyvajánló (148) Korea (1) KuKNapló (8) második világháború (140) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (41) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Normandia44 (6) ókor (12) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (1) PikeandShoot (1) PoilouNapló (3) Projekt (8) rapid fire (17) referencia (1) riport (44) SAGA (2) sds (4) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (3) TGW (13) Verdun (1) Vietnam (18) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (1) XVIII.sz (5) youtube (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Projekt 05: Brit hadsereg 1918, 28mm

2019.11.02. 15:10 janos900

A 2009-es Salute rendezvény előtt döntöttem el, hogy a Nagy Háború lesz a második 28mm-es témám az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc után. (Valamikor majd azok a seregek is sorra kerülnek itt a blogon a Projekt sorozatban). Szóval a korszakot kiválasztottam, és elkezdtem építeni a könyvtáramat a témához. Elsőnek az orosz sereget kezdtem el építeni, majd a németet, aztán 2011 körül elcsábultam és elkezdtem gyűjteni a briteket. Mint projekt, egy csomószor háttérbe szorultak, de makacsul kitartottak elvégre igazi britek a "stiff upper lip" alaptulajdonságuk. Az elmúlt nyolc év alatt, használtam őket egy jó kis Mud and Blood hadjáratban 1918 Görögország, majd nagy szerepet játszottak az újoncok toborzásában és a győri klub szervezésében is. Úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy végre egy teljes sereg legyen belőlük, nagyon motiváltak Ambasa és Petyo barátom posztjai a 28mm-es WW1 seregeikről.

aa5_3.jpg
A Brit Birodalom hadereje az első világháború egyik meghatározó serege, méretét tekintve nagyobb volt, mint bármelyik brit sereg a történelem folyamán. Vagyis a brit történelem legnagyobb és 1918 nyarán a világ egyik legmodernebb hadserege volt. A Magyarországon hibásan használt "angol" elnevezésű hadsereg tagjait a teljes Birodalom területéről toborozták, illetve később sorozták, 1918-ban például a leütőképesebb két hadtest katonáit Kanada és Ausztrália adta, vagyis messze nem az angolok. A háború folyamán Franciaország mellett küzdöttek brit csaptok, Olaszországban, Görögországban és a Balkánon, Gallipolinál, Afrikában több ponton, a mai Izraelben és Szíriában, Kuvaitban és Irakban, de még Kínában is. 1919-től a polgárháborúban darabokra szakadt Orosz birodalom területén is rengeteg helyen. A nagyon meleg helyeket kivéve, ahol trópusi egyenruhát hordtak a katonák, az én seregem jó bármelyik hadszíntérre, sőt mivel a Fehér oroszok rengeteg brit egyenruhát kaptak 1919-20-ban, akár orosznak is használhatom őket. Azt már régen eldöntöttem, hogy részemről a korai 1914-15-ös csatákat is lejátszom a késői figurákkal, egyszerűen csak a puskás gyalogosokat használom, a golyószórós, gránátos és egyéb figurákat nem. Az alapvető fókuszban azonban jelenleg az 1918-es mozgó harcok vannak, erre építem fel elsősorban a seregemet.

a2_22.jpg

a1_24.jpg

aa4_5.jpg

A 28mm-es haderőm (nos igen van egy ilyen késői brit seregem 15mm-ben is, szintén várják a sorukat) alapvetően a Great War Miniatures blistereiből épül fel, de kiegészítettem jó pár Old Glory figurával is. Van hozzájuk pár személyautóm, két die-cast teherautóm, és két gyönyörű citromsárga eredeti Matchbox Rolls Royce páncélautóm, ezek sorszámozott darabok a Models of Yesteryear sorozatból. Valamint összerakásra vár egy mozgó galambdúccá alakított emeletes buszom is. A tüzérséget egyenlőre megspóroltam, vettem viszont közepes és nehéz aknavetőt, és vettem lovasokat is! A laikus számára talán meglepő, hogy a háború második felére miért kell lovasság egy brit seregbe, de abszolút szükséges fegyvernem. Ugyanis 1918-ban még mindig nem volt semmilyen más alternatíva az esetleges áttörések kiszélesítésére, mint a lovasság. A harckocsik lassúak, nehézkesek és rendkívül rövid hatótávolságúak voltak, a korabeli teherautók terepjáró képessége pedig nem volt elegendő. Szóval ha el is jött a ritka pillanat, hogy a lövészárkokon áttörve a brit csapatok előtt feltűntek a "zöld mezők" egyedül a lovasság volt képes gyorsan kihasználni az alkalmat és elindulni az ellenség hátsó vonalainak elvágására.

a4_18.jpg

a3_23.jpg

aa3_5.jpg

Lovasokból vettem három blistert, ami egy hat fős járőrre elegendő figurát ad ki magából, ezt még valamikor 2011-ben, azóta feltalpalva várják, hogy elkészüljenek. Akartam melléjük hat darab lóról szállt gyalogos figurát is, ezek bár az egyenruhájuk megegyezik a gyalogosokéval, jóval kevesebb felszerelést hordtak magukon, a gázálarcos táskájukat a nyakukban a hátukra vetve hordták és a lőszeres hevederüket a törzsükön keresztbe vetve viselték. A gyalogosok ellenben a mellkasukon hordták a gázálarcot, roskadoztak a felszerelés alatt, és az övükre málházták a puska lőszert. A brit doktrína előírta a Búr háború tapasztalatai alapján, a lovasság kettős szerepkörét, elsősorban lovasított lövészek voltak, akik lovon érkeztek a csatamezőre, de gyalogosan harcoltak. Szóval a lovas járőröm úgy teljes, ha van belőlük hat darab lóról szállt figura is. Viszont ilyen nem volt a kínálatban sokáig, ezért vettem egy blistert a korai figurákból, aztán tavaly kiadták a késői verziót is, így most van hat korai és hat késői. Szerencsére anno még az ebay bugyraiból vettem négy korai lovast is, tehát előbb, vagy utóbb összerakok egy hat fős korai lovasjárőrt is.

aa1_8.jpg

aa2_9.jpg

A Great War Miniatures figuráiról, csak jót tudok mondani, az egyenruhák, a fegyverek és a málhák mindenben egyeznek az Osprey füzetekkel, amelyek lévén, hogy hazai angol nyelvű témáról szólnak, pontosak. Nálam az abszolút telitalálat, a kínálat, tartalom és forma tökéletes kombinációja. Az Old Glory "ólomkatonái" pontosság szempontjából, erős kihívásokkal küzdenek. Ahol és amit lehet lespóroltak a figurák felszereléséből, viszont karakteresek. A GWM figurák a 28mm-es méret felső kategóriájába tartoznak, az Old Glory ellenben az alsóhoz, de miután megláttam a fotókat a bányászokból toborzott brit zászlóaljakról, meg a 16 és 17 éves kamasz katonákról, részemről teljesen kompatibilis a kettő. Ha valaki 1918-as nyugati frontot akar játszani, bármilyen második világháborús szabályrendszerrel bátran próbálkozhat. Régi tervem a Flying Leads alapján játszott 1918-as csaták, de Bolt Action a Wargammer Historical könyvekkel kombinálva, vagy a The Great War társasjáték szabályaival hexek nélkül is jól játszható a korszak, de kacérkodom még az Ultracombat Normandy szabállyal is. Jelenleg az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy a 8 év alatt festett és az újonnan vásárolt figurákat egy egységes sereggé forrasszam össze, illetve, hogy páncélautókat és harckocsikat is vegyek, hogy a csaták minél színesebbek legyenek. Ez nem lesz se egyszerű, se gyors, de majd csak befejezem egyszer.

Szólj hozzá!

Címkék: 28mm első világháború Projekt Kaiserschlat

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5515037356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.