HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Tervek 2020-ra

2019.12.23. 16:19 janos900

Idén kivételesen, több napom volt szabad már az ünnepek előtt is, ezért igyekeztem rendet rakni a hobbihoz kapcsolódó holmijaim között. A pakolgatás közben végig vettem, hogy miket szeretnék elérni a következő évben, illetve mik azok a projektek, amik vakvágánynak bizonyultak az idei évben, és jó lenne elcserélni vagy eladni őket, ezt Zirriannal viszonylag hamar megoldottuk szerencsére mindkettőnknek olyan álló készletei voltak amik a másiknak kellettek.

terv6.jpg

Az biztos, hogy a negyedéves Historikum rendezvényeket jövőre is szeretném segíteni, meg szervezni mindhárom városban (Budapest, Győr, Székesfehérvár), ehhez kapcsolódóan pedig három olyan korszakot vinni, amihez lehetőség szerint könnyen lehet csatlakoznia a kezdőknek.

terv7.jpg

A Bolt Action szabály és a második világháború részemről 20mm-es figurákkal, az első ilyen korszak. A BA új 200 pontos 15-20 figurás utcai harcra optimalizált béta verziója The Academy of Street Fighting, szerintem egy jó irány. A Warlord Games kiadói tervben benne van 2020-ra  az ehhez kapcsolódó végleges szabálykönyv illetve a Sztálingrádi csatát feldolgozó kiadvány is. Ezek gyakorlatilag tovább erősítik a Fortress Budapestet is. Tudom, hogy vannak még jó szabályok a korszakhoz, de nekem, meg a győri klubtagoknak ebben már annyi energiánk fekszik, hogy nem fogunk változtatni. Továbbra is 20mm Magyarország 1941-45 és Bolt Action marad a Második Világháború nálunk. Ha valaki hoz egy más hadszíntérhez tartozó sereget, a kapu szélesre van tárva, dzsungel és Normandia terep is van Jentznek hála, de nekünk jelenleg ez bőven elég. Sok új vásárlást ehhez a korszakhoz én nem tervezek, inkább a meglévő figurák és járművek befejezése lenne a cél. Illetve a Fortress Budapest küldetéseinek lejátszása, valamint a szakkönyvek gyűjtése. Ehhez viszonylag könnyen tud csatlakozni bárki, Győrben máris van vagy öt seregünk, csak szabályt kell tanulni meg eljárni játszani. A Historikumokon eddig is tanítottam az érdeklődőket erre a szabályra, eztán is így lesz. A 200 pontos seregméret már 28mm-ben is egy olyan belépő küszöb amit könnyű teljesíteni, 20-30 figurával már komoly variációs lehetőségeket ad a rendszer, mondjuk szerintem továbbra is a 20mm "Isten dedikált" méretaránya ehhez a korszakhoz, de mondjuk két Perry plasztik dobozzal egy sivatagi városi terepen, kevés pénzből is lehet nagyszerű asztalt összehozni, főleg mivel ehhez elég a 4*4-es terep.

terv2.jpg
A második vonulat a 28mm első világháború, a korai német sereg kész, a korai francia is, lehetne még bővíteni, de belátható időn belül nem tervezem. Az orosz seregen van még munka bőven, mivel azt festettem először 2009 körül, és van rajta már javítgatni való, meg várakozik még egy tucat félig kész kozák, illetve a talpakat is frissítenem kellene. Hozzájuk még van két Putilov löveg dobozban, illetve egy Austin páncélautó szintén építésre vár. Januárban a korai osztrák-magyar sereget akarom felhozni olyan szintre, hogy a 200 pontos új BA szabállyal lehessen velük játszani az oroszok ellen. Van már legalább öt olyan naplóm az 1914-17 keleti frontról amik alapján jó küldetéseket lehet játszani. Ez így egy olyan jó kombináció, amit nem lehet kihagyni, magyar téma, tetszenek a figurák, terepünk is van hozzá és talán olyanokat is érdekel majd, akik nem játszanak, de olvasták a naplókat.

terv8.jpg

terv4.jpg

A háború második feléhez van brit és német seregem, különféle szintű készültségi fokon, ezeket időről időre előveszem és dolgozom rajtuk. Szerencsére ehhez a korszakhoz és ebben a méretarányban is van kapcsolódási pont a budapesti játékosokkal, itt meg itt. Valamint Székesfehérváron is van egy francia sereg. Ráadásul most komoly készültségi fokon áll egy 28mm-es plasztik német gyalogsági doboz a Wargames Atlantic-nál remélem ennek a kiadása segít majd újabb híveket szerezni a korszaknak ebben a méretarányban. Részemről tervezem a beszerzését és bemutatását, illetve ehhez a korszakhoz kapcsolódva a Mud and Blood játékokat is akarom erősíteni, mert ezzel is lesz egy híd Budapest és Győr között. Nagyon örülnék ha ez hadijáték periódus tovább fejlődne itthon, az új Blood and Valor skirmish szabály is erősíteni fogja ezt a vonalat. A plasztik németek sikere kikövezheti az utat a francia és amerikai dobozokhoz, az új szabály sikere tovább segítheti a fellendülést. 2014-ben több cég részéről is volt tervben a plasztik dobozok kiadása, de mind kútba esett sajnos, talán 2020-ban meglesz az áttörés.

terv3.jpg

A harmadik korszak a pikák és muskéták vagy pike and shot lesz. A Francia História könyvsorozat illetve a Három testőr filmek és könyvek hatására utaztam el annak idején Párizsba meg a Loire völgyébe, tehát a korszak sohasem állt távol tőlem, sőt! Azóta jó pár remek regényt olvastam az Angol Polgárháborúról, szóval az alap bőven megvan ehhez a korszakhoz is, csak eddig nem kezdtem bele. Most is főleg az motivált, hogy Petyó és Ambasa is beruházott már a korszakba, valamint az is, hogy fillérekből megoldottam a projektet. Még tavaly segítettem Petyónak egy elkeveredett csomag ügyében, ő cserébe megajándékozott három plasztik kerettel a Warlord Games gyalogsági kínálatából, ezen kívül Zirriannal is kötöttünk egy csereüzletet így gyakorlatilag egy belföldi csomagküldés árából lett egy kezdő sereg 70 gyalogossal és 12 lovassal. Talpak már eddig is voltak egyéb dobozokból, illetve fém pikák is, szóval az a tervem, hogy belekezdek a korszakba egy általános sereggel. Ki akarom próbálni az En Garde! és a The Pikeman's lament szabályokat, illetve a WAB ECW is érdekel. Ez persze csak úgy, ha mind a hárman kifestünk elég figurát hozzá. Annak idején a Warlord Games-nek ez volt a belépő korszaka a piacra, hatalmas és sokszor akciózott kínálata van, mindenről van infó, támogatás, youtube video, meg ahogy a példa mutatja, elfekvő és megunt készletek is akadnak, optimális egy kezdőnek. Részemről építek egy pikás, két muskétás és egy lovas alakulatot mindenféle nemzeti jelleg nélkül, ez lesz az alap, amire ez kifestve elkészül, addigra meglátom mennyire sokat tudom majd használni és döntök a továbbiakról.

terv1.jpg

Dióhéjban ez a terv a jövő évre, ezekben az irányokban akarok fejlődni. Az ACW, a Hidegháború meg az 1848-as korszak továbbra is parkoló pályán marad, a Vietnam 20mm-el akarok játszani főleg az új BA szabályok szerint skirmish-t, de vásárlást nem tervezek. A GNW 20 mm korszak is dobozban marad, majd a Pike and Shoot tapasztalatok alapján fogom elkezdeni valamikor a jövőben, illetve bízom benne, hogy kijön a Zvezda újra az orosz tüzérségi dobozával, mert az még hiányzik a készletből. A Nagy Északi háború később még szintén lehet egy húzó korszak a Pike and Shoot szabályok megismerése után a meglévő orosz jellegű tereptárgyakkal, és a kedvező árú és szép Zvezda figurákkal jó alapokról indulhat.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely második világháború első világháború angol polgárháború PikeandShoot

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2915363546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása