HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

VIHARSAROK HADMŰVELET - csatajelentés

2020.06.07. 16:26 janos900

Hosszú idő után újra kaptam egy hadijelentés Jentz-től, át is adom neki a terepet: 
Immár egy éve élek újra szülővárosomban, Békéscsabán, és azóta a budapesti és győri Historikumokon kívül nem volt  lehetőségem játszani. Ennek  alapvető oka főként az volt, hogy - ellentétben a budapesti és győri klubokkal - itt nem áll rendelkezésre megfelelő játékhelyszín. Hogy ez alatt mit értek? Elsősorban fedett, a Bolt Action rendszernek megfelelő szabványméretű asztallal, megfelelő világítással és egészségügyi helységekkel rendelkező állandó helyszín, lehetőleg hosszú távú kellék-tárolási lehetőséggel.) Régi tervem, hogy erre megoldást találjak, de az elmúlt egy év során - főként anyagi vonzata miatt - nem jártam sikerrel. 

d1.jpg 

           Baráti társaságomban nem egyszer felmerült a kérdés, hogy mivel foglalkozom szabadidőmben? Válaszomban első helyen mindig a Bolt Action terepasztalos játékokhoz szükséges tereptárgy-készítést említettem meg, és ilyenkor a hallgatóság figyelmébe ajánlottam Balogh Jani Hadijátékos blogját, ahol a korábbi játékokhoz készült tereptárgyakat, valamint a játékok közben készített fotókat is megszemlélhetik az érdeklődők. Mivel a baráti társaságom "nagy öregjeinek" utódai időközben huszonéves fiatalokká cseperedtek, az apák által szervezett baráti bogrács-partikon már ők is aktívan részt vesznek. A fiatalok a számítógépes játékok világában felnőve igen nagy érdeklődést mutattak  a fizikai értelemben vett (nem csupán virtuális) társaságban játszható terepasztalos játékok iránt, így felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha összekötnénk egy bográcsozást mondjuk egy ilyen játékkal is? ...erre a tegnapi napon első ízben sor került.

            Belépve nagy dobozaimmal vendéglátóim udvarába meglepődtem, mivel az általam megadott paramétereknek megfelelően hirtelen összeeszkábált asztal nem egy helységben, hanem a szabad ég alatt az udvaron volt kikészítve. Aggodalmamnak hangot is adva - miszerint így ki van téve a játék az időjárás, illetve egy kíváncsi, egyéves, "kamaszodó" Staffordshire Terrier szeszélyeinek -  nem biztos, hogy megfelelők a  körülmények. Mindegy, belevágunk! A Keleti frontos terep felkerült  az asztalra, vendéglátóm a támadó szovjeteket és a számára legmegfelelőbbnek tűnő hosszanti oldalt kiválasztotta, és elkezdődött a Bolt Action szabály szerinti játék.

d2.jpg

            A Balogh Jani által kezdőknek kitalált, egyszerűsített, egy figura-egy aktiválás alapján állítottam össze a német-orosz seregeket, hisz anno ez nálam is bevált, mondhatni én is így "fertőződtem meg". Küldetésként a 2. kiadású szabálykönyv 7. Envelopment-Átkarolás feladata lett választva. A 11-11 aktiválásban igyekeztem több típusú fegyvert és fegyvernemet alkalmazni, hogy az új játékosok megismerkedhessenek az alapvető fegyvertípusok hatótávolságával, tűzerejével, és a játék során  alkalmazható lehetőségeivel.

Az előkészítő bombázást és a kint lévő egységek aktiválását megelőző morálpróbát kihagyva támadásba lendültek a szovjetek. Hogy a kezdő játékosok ismeretét bővíthessük, úgy igyekeztem elhelyezni a védő német egységeket, hogy minden fegyvertípus és a csata során választható lehetőségopció szerepet kaphasson. (Pl.. harckocsi-ágyúval nem csak nehéz géppuskával, hanem ágyúval is lőttem az úton vonuló támadókra, csak azért, hogy a gyalogság elleni repeszhatás is bemutatásra kerülhessen.) Jó kis csata kerekedett, a fiatal játékosok igen gyorsan szívták magukba az alapismereteket, és alkalmazták ügyesen seregeim ellen. A játék hangulatát még az sem rontotta el, hogy a bogrács alatt égő tűzből néha felénk szállt a füst, és a kölyök kutya asztallábakat minduntalan elérő farok csóválása enyhe földrengést idézett elő a terepen.

Igazán az lett volna a legszebb eredmény, ha a kezdők első csatájuk végén győzelmet aratnak, de  mivel okulási célzattal nem hagytam magam, így a szovjet áttörés sikertelenséggel zárult, és a megsemmisített egységek után járó pontok alapján az általam vezetett német oldal győzött. Szerencsére a legfontosabb játékalapok - mint például a mozgás nyílt- és nehéz terepen, harc erdőben illetve épületekben, a fedezékek használata, a lánctalpas járművekre és a speciális egységekre vonatkozó szabályok - bemutatásra kerülhettek, így a játékosok első játékuk során megismerhették a Bolt Action szabályrendszer legfőbb alapjait.

d3.jpg

            Ezt követően még érkeztek újabb vendégek, akiket sikerült bevonni a Historikumokon is bevált, gyors és egyszerű játékmenetű "Tracks of glory" ütközetbe. Ugyanis 4-4 tankkal ezt a készletet is magammal vittem a bogrács party-ra. Egyszerűségének köszönhetően itt is nagy sikere volt, és még pár  "öreget" is sikerült játékra bírni vele! Összességében nagyon jól sikerült az este, a pörkölt is nagyon finom volt, és a társaság "szokásos" party-hangulatába is egy újdonságot hozott a terepasztalos stratégiai játékok megismerése. A visszajelzések alapján nem ez volt az első és utolsó alkalom, hanem úgy tűnik, többen is kedvet kaptak hozzá, így hamarosan új alkalomra kerítünk sort,  mely reményeim szerint rendszeressé is válik majd. Persze bogrács és a hozzávaló italkellékek nélkül, ugyanis talán a játék legnagyobb eredményének azt tartom, hogy a fiatalok maguktól rájöttek, hogy az ilyen típusú játékokhoz az alkoholfogyasztás nemhogy nem ajánlott, de nagyban rontja a játékélményt és a taktikai esélyeket is.

d4.jpg

3 komment

Címkék: második világháború 20mm

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr215752852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jürgen Jentz 2020.06.07. 16:45:18

Köszönöm szépen! :)

janos900 2020.06.08. 06:18:29

@Jürgen Jentz: Én köszönöm a cikket! Sok sikert a toborzáshoz. :)

ambasa 2020.06.09. 19:14:40

Hajrá Jentz, csak így tovább!

TG
süti beállítások módosítása