HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (21) 1918 (2) 20mm (35) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (30) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (100) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (173) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (19) Honvédség (16) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (16) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (168) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (171) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (59) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Hadijátszás és Komoly játékok Konferencia, beszámoló

2021.10.16. 20:48 janos900

2021.10.05-én, lehetőséget kaptam arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző kar szervezésében részt vegyek az első magyar hadijátékos konferencián. A beszámolómat, mint civil résztvevő írom, ezért a rendkívül hosszú kincstári megnevezéseket, címeket és fogalmakat igyekszem köznyelven áthidalni. Az előadóktól is elnézést, de csak a témákat sorolnám fel. A konferencia lényege az volt, hogy mindenki aki komolyabban foglalkozik a hadijátékokkal, akár civil, akár katonai területen, az tartson egy 15 perces bemutatkozást, és ismerjük meg egymás tevékenységét, hogy fejlődjön a hazai tudásbázisa ennek a tudományak. Nos igen, az általam több mint 10 éve írt blogon a hadijátékok, hobbi vagy hivatalos néven rekreációs részével foglalkozom, de ez messze nem az egész hadijáték téma. Hiszen a katonai tervezés és képzés fontos része a hadijáték már a XIX. század óta, és ez ma már külön tudományág az angol nyelvterületen.

konf1.jpg
Abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy hazánkban a hadijátékok általános ismertsége nagyon alacsony szintű. Tehát az ismeretterjesztés és elfogadtatás a legfontosabb feladatok egyike. Ezen igyekszem a blogommal, valamint a barátaimmal közösen a Historikum rendezvényekkel segíteni. Természetesen, a mi toborzó tevékenységünk is ennek folyamatnak a szerves része, a civil terepasztalos hadijátékos klubbok és rendezvények ebben tudják a hadijátékot, mint a tudományt támogatni. Növeljük az érdeklődők-használók számát. Ezen kívül fontos szerepe van az általunk is használt kereskedelmi forgalomban kapható társas és számítógépes játékoknak is, hiszen ezekhez lehet a legegyszerűbben hozzáférni, és mint az előadásokból kiderült, több területen használják ezeket a hivatásos katonák képzésében is. Gyakorlatilag ezzel a konferenciával elindítottuk a kommunikációt, amiből reményeink szerint a magyar hadijátékos közösség profitálni tud a következő években.

konf2.jpg
A rendezvény az egyetem dísztermében került megrendezésre, és négy blokkba szervezve hallgattuk meg az előadásokat. Az első rész volt a katonai tervezés, ebben három prezentácót láthattunk. Elősször a zászlóalj törzsek felkészítésére használt hadijátékokról volt szó és azokkal kapcsolatos visszajelzésekről a résztvevő állomány, vagyis a katonák részéről. Aztán jöttek a CDAG hadijátékok, majd az átfogó komplex hadijátékok az un. multi-domain műveletek hatásai. Ezekben a témákban én, értelemszerűen nem voltam otthon, de érdekes volt látni mennyire sokrétű szerepe van a hadijátékoknak a katonai tervezésben.
A második blokk első harmadában, a hadijátékok jelenlegi szerepéről kaptunk képet, az USA-Kína versengés kapcsán a Csendes-Óceán térségében. Gyakorlatilag a modern mai hadijátékok eredményei, megjelennek a sajtóban és részei a propaganda háborúnak amit a felek folytatnak. A második harmadban a hadijátékok mint döntéshozatali képességfejlesztő eszközök kerültek bemutatásra, zárásként pedig egy élménybeszámolót kaptunk a King's College hadijáték tréning programjáról. Nekem, mint civil érdeklődőnek érdekes volt például a Memoir 44 társasjáték használata a katonai oktatásban, illetve kicsit hátborzongató de teljesen érthető volt látni, hogy napjaink politikai gócpontjait vizsgálják katonai eszkalációs szempontból. Vagyis lejátszák azt, mintha kitörne az adott politikai válság hatására egy háború. Más érzés arról olvasni, hogy 1860-as években a porosz vezérkar fakockákkal és térképen játszotta le a Franciaország ellenei haditerveit. Mint arról hallani, hogy egy egyetemi fakultáns során azt modellezik le, hogy a NATO egy Ukrajna területén vívott Oroszország elleni háborúban, mit tudna elérni 2021-ben. Vagy éppen, hogy sikerült a legutóbbi amerikai hadijátékban Kínának megszállnia Tajvant. Rendkívül izgalmas témák, igazi komoly játékok.
Az ebédszünetet követően a hazai civi és rekreációs hadijátszás témában én voltam a második előadó, előttem a Flames of War és a Team Yankee, valamint a Dogs of War játékokat mutatta be Krisztián barátom egy hivatásos katona, egy őrnagy szemével. Ami azért is volt külön érdekes, mert külföldi kiküldetésben van már évek óta, és más nemzetek katonáival együtt játszik szabadidejében ezekkel a játékokkal. Az én előadásomról tervezek egy külön posztot, gyakorlatilag a Historikum rendezvénysorozatot mutattam be, külön kitértem a jövőbéli tervekre és a Honvédséghez való kapcsolódási pontokra. A harmadik előadásban három saját erőből fejlesztett és készített hadijátékot ismerhettünk, meg amiket a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete használ ismeretterjesztési célokra, ebből kettőben plasztik 20mm-es festett figurákat használtak fel a Waterloo-i csata és az Amerikai Polgárháborút modellező játékokhoz.
Az utolsó blokkban a digitális kiképzési és üzleti hadijátékok témájában hallottunk négy előadást, kezdve a Honvédség mozgósítását modellező gyakorlatoktól egészen a katonai igazgatás egyéb területén kínálkozó lehetőségekig, aztán az üzleti oktatásban felhasznált wargame témájából kaptunk ízelítőt, ahol a csoportos stratégia játék segít feloldani a hagyományos oktatás merev kereteit, és ezzel hatékonyabb eszközt nyújt a tanításra. Az utolsó két előadás szólt a digitális wargamek felhasználásáról, amelyek mindkét esetben költséghatékony eszközként kerültek bemutatásra, akár az üzleti életben, mint döntést támogató eszközök, akár a katonai kiképzésben ahol a kis alegység parancsnokok (szakasz, raj) döntéseinek következményeit modellezték le a Combat Mission Black Sea szoftverrel. A hadijátékokat történelmi oktatás terén már én is felhasználtam például Gödöllőn a könyvtárban, és remek példákat láttam több gyakorló általános iskolai tanár és apuka részéről, de az üzleti felsőoktatásban való felhasználása nekem újdonság volt. Rendkívül tetszett a Wargaming a NATO-ban előadás elején a visszatekintés, mert szinte az összes felsorolt digitális wargame-val játszottam ami említésre került. Érdekes volt a CM Black Sea használata a kiképzésben, mert ez is abszolute időszerű a mai ukrajnai helyzetre adaptált szoftver.


Összességében remek ötletnek tartottam Harangi-Tóth Zoltán őrnagy úr kezdeményezését, és nagyon hasznosnak találtam ezt a jól szervezett konferenciát. Remélem lesz ilyen alkalom jövőre is. Részemről örülnék egy szorosabb egymást támogató együttműködésnek a Honvédség és a mi Historikum rendezvényeink között. Ugyancsak látnám értelmét, hogy ha sikerül egy nagyobb rendezvény helyszínt találni Budapesten, akkor a táblás játékokat is szerepeltetni a Historikumon. Legalább a fővárosi alkalmakon, mert azok egy következő lépést jelentenek a katonai és üzleti hadijátékok felé, és a terepasztalos játékokhoz hasonlóan kevésbé ismertek. Tudom, hogy többen nem tartják elég látványosnak ezeket, főleg ha a terepasztalos játékok mellett vannak bemutatva, viszont szerintem a hadijátékok teljesebb bemutatását és nagyobb ismertségét ez is növelné, arról nem is beszélve, hogy sokan vannak akik nem vonzódnak a figurafestés és makettezés felé, de egy dobozból, készen játszható társasjáték verzióba bele vágnának. Többféle formátum bemutatása szerintem, nagyobb esélyt kínál az érdeklődők megszólítására.

Szólj hozzá!

Címkék: riport Historikum

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6616723836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása