HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of France and the Allies, Bolt Action sereglista 2. rész

2013.10.18. 08:42 janos900

A következő fontos hadsereg a könyvből az 1939-es Lengyel Hadsereg. Ez egy méretét tekintve relatíve nagy hadserege volt a háborúnak, az ország anyagi helyzete viszont nem volt túl rózsás, így bár voltak törekvések, alapvetően ez egy gyalogos hadsereg maradt. A híres lengyel lovasság egységei vittek csak bele némi mozgékonyságot, de ha valaki összehasonlítja egy korabeli német gyalogos hadosztály állománytábláját a lengyel megfelelőjével, akkor azt látjuk, hogy a németeknek kétszer annyi motoros járművük volt, mint a lengyeleknek.

A lengyel sereg is kapott három speciális szabályt az íróktól, az első a Communication Breakdown, ez ugyanaz mint a francia seregnél. A második a No Hope of Retreat, na ez egy érdekes szabály, a szovjeteknek van hasonló tulajdonságuk, gyakorlatilag minden lengyel egység újra dobhatja a rontott morálpróbáját, amennyiben a rontott próba az egység megsemmisüléséhez vezetne. Ez minden lengyel egységre áll, a járművekre is, a lángoló tankokra is. A szovjeteknél ez csak a gyalogságra él. A harmadik szabály az Elite Officer Class, ez azt eredményezi, hogy minden HQ egység megkapja a Fanatics tulajdonságot. Hogy tisztán lássunk, a tisztek, a szanitécek és tüzérségi-légi megfigyelőkre vonatkozik ez a szabály. Az eredménye az, hogy érdemes mindenki mellé megvenni a két extra kísérő figurát, mert a közelharc esetén ha az egység veszít, az csak döntetlennek számít, és egy újabb kört kell harcolni.

Polish-soldiers-px800.jpgMint azt említettem ez egy gyalogos sereg, ez abból látszik a legjobban, hogy amíg a legtöbb egyéb gyalogos raj minimum öt-hét emberből áll, addig a lengyeleknek alapból tíz figura alkotja a legkisebb raját, és ezt növelhetjük egészen tizenkilencig! A lengyeleknek nincs géppisztolya, golyószórója sem, van viszont BAR-juk, igen az amerikai fegyver licencét vették meg. Ez annyit tesz, hogy a teljesen feltöltött raj 195 pontba kerül, legalább tíz figurát kell leszedni belőle egy lövéssel, hogy morálpróbát dobjon, és azt is újradobhatja hála a No Hope of Retreat szabálynak. Ugyanezt eljátszhatjuk az "inexperienced" rajokkal is 129 pontért. Az átlag német raj 123 pontért tíz fős, egy golyószóróval és egy géppisztollyal. A lengyel lovasság rajai hét-tizenhárom figurából állhatnak, ugyancsak BAR-al. Lehetőségünk van használni a méltán híres 10. Motorizált Lovas Brigád gyalogságát, ők lehetnek "veteran"-ok és kaphatnak normál golyószórót. A BAR-nak nem kell töltő figura, viszont csak 2K6 a tűzereje, nem 3K6. A lengyeleknek a mesterlövész egységük is speciális, ugyanannyiba kerül mint az átlag mesterlövész team, de csak egy figurából áll, nincs irányzó. A franciákkal ellentétben a lengyeleknek van Bofors 40mm-es légvédelmi gépágyúja, egy amerikai mérnök megfigyelő úgy nyilatkozott a lengyel Bofors üzemről, hogy a nyála kicsordult annyira modern volt. A francia listából a lengyeleknek adott a Renault R35, a Hotchkiss H35 és a Renault FT tank is, a saját TP7 és TKS mellett.

A norvég sereg három oldalon el van intézve, őket is sújtja a Communication Breakdown, és van két az országuk földrajzából adódó előnyük, az első a Fieldcraft. Ez annyit tesz, hogy a kezdő felállításnál, az összes norvég egység kezdhet "Hidden" vagyis rejtett státuszban, sőt akár Ambush paranccsal! Ez még nem minden, az első körben nem sújtja őket a terepből adódó sebességhátrány sem. Magyarán a németeket egy rejtett sereg várja, lövésre készen, és ha esetleg nem volt jó a felállás, még átcsoportosíthatnak gyorsan, rejtve az erdőkbe, hogy jobb pozícióba kerüljenek. Ehhez jön még az Infiltration szabály, ez az Outflanking szabály esetén nem sújtja büntetéssel a térképre belépő egységeket. Magyarán elküldhetem az egységeim egy részét, hogy a csatamezőt átkarolva oldalról jöjjenek be, ez alap esetben egy morálpróba egyes nehezítéssel, de mivel a norvégok ismerik a terepet, nekik sima teszt jár, nincs nehezítés.

A norvégok a gyalogságukat pontköltés nélkül felszerelhetik sílécekkel, másuk amúgy nem is nagyon van csak gyalogság, tizenegy fős rajok golyószóróval, illetve válaszható még a Királyi Gárda, ami elég vicces, mert egy zászlóalj volt belőlük összesen, de ez egy játék, hát adni kellett egy veterán gyalogságot a norvég játékosnak, akik ráadásul felszerelkezhetnek tankelhárító gránátokkal is. Akad még szanitéc, mesterlövész, géppuska, könnyű és közepes aknavető, valamint könnyű tarack, és ezzel be is fejeztük az egységek listáját.

greek3.jpgA Görög Hadsereg a Norvégok testvére, ugyanazokat a speciális szabályokat kapták, gondolom a Finnek is ilyenek lesznek majd. A görögök kapnak lovasságot "veteran" státuszban, páncéltörő puskát mindenféle tüzérséget, Renault FT tankot, zsákmányolt olasz L3/35 kis harckocsit, első világháborús Peerless páncélautót, a norvég listán felül.

belgian 3.jpgA Belga Hadsereg a Francia kisöccse, csakúgy mint a Holland Hadsereg. Mind a kettő megkapta ugyanazokat a speciális szabályokat, mint a franciák, vagyis Communication Breakdown, Forward Artillery Doctrine, Hurriedly Conscripted Reserves. A belga gyalogosok tíz fős rajokat kaptak, puskagránáttal és BAR-al,  valamint egy géppisztolyuk is lehet, ezen kívül szakaszonként egy raj lehet gránátos, ilyenkor a rajban lehet maximum három könnyű aknavető . Ez egy tíz fős rajt eredményez, hatan kezelik a három aknavetőt a maradék négy az altiszt meg a puskás tartalék, BAR ilyenkor nincs. Ha élünk a HCR szabály adta előnnyel, 78 pont egy tíz fős "inexperienced" raj, ha veszünk hármat kapunk egy negyediket ajándékba.  Van lehetőség veterán gyalogság vételére is, ezek a Chasseurs Ardennais katonák, puskagránát, BAR, páncéltörő kézigránátok, biciklik és még though fighter-ek is lehetnek. A lovasság szintén elit csapat, de semmilyen golyószóró vagy puskagránát opció sem elérhető számukra. Vehetünk tapasztalatlan gyalogságot Belga Kongóra, húsz fős rajokban, harcoltak Kelet-Afrikában. A belgák nem csak az amerikai BAR-t rendszeresítették, hanem a jó öreg .50-es nehézgéppuskát is, viszont nekik ez nem minősül légelhárítónak. Vehetünk Boys tankelhárító puskát és mesterlövészt is. Nekik is van francia 105mm-es Schneider lövegük, ugyanúgy lehet őket tuningolni mint a franciákat, mert felrakhatnak egyet nulla pontért. A listában még a Minerva páncélautó is helyet kapott, nem is beszélve egy érdekes francia Renault AC-35 tankvariánsról, ez könnyű tank az un. Recce tulajdonsággal, simán felveszi a versenyt a német tankokkal.

A Holland Hadsereg jóval gyengébb mint a belga, az extrákat főleg páncélautó téren nyújtja, de azokat is csak a japánok elleni hadszíntéren. A partizánok fejezet két sereglistát is tartalmaz, korai háborús és késői háborús verziókat is. A partizán seregek megkapják a Norvégoknál megismert Fieldcraft és Infiltration szabályokat valamint a Hidden Bomb szabályt is. Ez utóbbi engedélyez három aknát felhelyezni a játékmezőre, ezeket ha az ellenfél hat inch-re megközelíti, akkor dobni kell egy kockával a hatásra, 1-2-3-nál semmi sem történik, a jelzőt levesszük, 4-5-nél sem történik semmi, de a jelző marad és a következő egységnél megint dobunk, ha hatost dobtunk akkor a csapda felrobban, egy 3K6-os nehéztüzérségi becsapódással egyenértékű rombolást okoz. A partizánok használhatnak közepes vagy könnyű tankokat, a tengely csapatok eljövendő listáiból, csak "inexperienced" lehet a személyzet, és minden "pin" mellé kapnak egy extrát, mert nem uralják a járművet.

Úgy gondolom ezek után mindenki képben van az új kiegészítővel kapcsolatban, aki végigrágta magát a két poszton, és kellő ízelítőt kapott a Bolt Action összetettségéről. Részemről, a távoli jövőben szívesen játszanék 1940-es német-francia csatákat, de addig is az első a magyar-szovjet projekt. Annál is inkább, mert a Battlegroup Barbarossa-hoz is készül a Gyorshadtest lista, mire jövő év közepén kijön, már három különböző szabály szerint is játszhatom majd ezeket a csatákat. Hiába az idő engem igazol, korszakot kell játszani nem szabályt, egy szépen igényesen elkészített korszak két sereggel, abszolúte időtálló, özönlenek a szabályok, divatok, jönnek és mennek, de a sereg dacol ezekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr915583367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása