HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Vérszagra gyűl

2015.06.27. 17:41 janos900

Továbbra is célom a hazai történelmi hadijátékos élet fejlesztése, ezért igyekszem minél több magyar szerző által írt, magyar történelmi kalandregényt olvasni. Ezek a könyvek, a bennük lévő élmények segíthetnek a fiatalok érdeklődését felkelteni a saját történelmünk, hadtörténelmünk iránt. Ha ezt az érdeklődést sikerült feléleszteni, akkor kis szerencsével a játékos kedv és a történelem megélése utáni vágy tovább mozdíthatja a srácokat a történelmi hadijáték felé. A mai világban kifejezetten fontos lenne a játszva tanulás útján megszeretettni a saját kultúránkat, történelmünket a következő generációval. A Gyűrűk Ura vagy a Star Wars profi marketingjével, de alap szintű történeteivel kell megküzdenünk az ifjúság figyelméért, ebben a vetélkedésben fontos minden egyes könyv magyar történettel. A Vérszagra gyűl nem éppen gyerekeknek való, mégse bántam meg, hogy belekezdtem, mert olvasmányos, magyar és nagyszerű alap lehet egy kis asztali hadijátékhoz.

mong4.jpg
A szerző stílusa nekem tetszett, autentikus atmoszférát teremt, pedig könnyen lehetne erőltetett is a szereplők népies-régies beszédmódja, mégis hitelesnek éreztem. A regény egy sorozat első kötete, 1241-ben a Mongol invázió (tévesen tatárjárás), idején játszódik Ladánybenén. A kis falu életét fenekestül forgatja fel az invázió, magyar szereplőink mind egyszerű sorból való, ámde színes karakterek. A mongol ellenfelek igazi szuperhősök hozzájuk képest, képzett profi harcosok, a fél világot leigázó hadigépezet tagjai. A két csoport közötti konfliktus a témája a regénynek. Urbánszki nagyon naturálisan ábrázolja ezt a harcot, erőszak, szex és alkohol mind szerepelnek benne, szóval nem a 18 év alatti korosztálynak ajánlom. Viszont a nagykorúaknak akiknek tetszett a Trónok Harca tabukat döntögető stílusa, üdítő lehet a magyar történelmi kalandregényt ilyen stílusban olvasni. Többen kifogásolták, hogy a karakterek sok alkoholt isznak, tekintve az ivóvíz minőségét a középkorban ez nem annyira durva dolog, mint ahogyan az mai szemmel tűnik. Gyakran a gyerekek is sört ittak (Philipha Gregory a brit szigeteken, a XV. században játszódó regényeiben pl forró sör a reggeli). Akkoriban sokszor vizezett borral oltották a szomjukat. A bor fontos szerepet játszott, hiszen a szórakozási lehetőségek limitáltak voltak a falvakban, szóval szerintem az alkoholizálás nincs túlábrázolva, ahogyan a szexualitás sem. A legfontosabb erénye a könyvnek a témaválasztáson kívül, az hogy Urbánszki tud írni! Megvan benne az a plusz, amitől nem akartam lerakni a regényét. Érdekelt mi lesz a szereplők sorsa, és most hogy az első köteten túl vagyok kezdem is a másodikat, sőt már szemezek a harmadikkal.
mong1.jpg
mong5.jpg
A szerző nagyon érdekesen bánik a nézőpontokkal, modern angol számítástechnikai "Hunglish" nyelven "Zoomol". Elindítja a fejezetet egy róka vagy egy madár szemszögéből, majd ránagyít egy eseményre, hirtelen belebújva a szereplő bőrébe. Váltogatja a fókuszt, vannak fejezetek amikor belelátunk egyes szereplők gondolataiba, vágyaiba. Majd a következő 100 oldalba az adott karakter majdhogynem mellékszereplővé halványul, hogy azután megint előlépjen egy-egy cselekedettel, vagy dialógussal a fókuszba. Néha úgy éreztem magam a regény olvasása közben, mintha egy drónra szerelt filmfelvevőn keresztül mesélné el a sztorit. Ezt az érzést még az is fokozta, hogy a szereplők néha nagyon népiesen beszéltek, máskor meg nem. Ez is olyan eszköz az írónál, amivel fokozza a figyelmet, ha fontos és előre viszi a történetet, tisztul a beszéd, ha nem kimondottan fontos akkor hangulatfokozó. Érdemes még megemlítenem a regényben felbukkanó humort, kedvenc jelenetem volt amikor az após nagy élvezettel köszörüli a nyelvét a részeg vején.
mong7.jpg
Ha valaki hadijátékosként olvassa a könyveket, remek un. skirmish ütközeteket talál benne, néhány tíz fős csapatok portyáznak, lest vetnek, prédálnak vagy éppen visszavonulnak. Az akció jelenetek nagy része kevés figurával megvalósítható, a helyszín a legtöbb eseteben a lápvidék, igazi bújócska remek íjjászokkal. A mongolok és a úgy általában a lovas nomádokhoz elég sokféle figura kapható, bár gyalogos figura csak elvétve hiszen majdnem minden wargame játék a nagy csatákra fókuszál, a lovas íjászokra. Van azonban egy viszonylag új cég a Fire Forge akik gyártanak gyalogos mongolokat 28mm-es méretben, ráadásul plasztik figurákat! A Fire Forge cég a lovagrendi figuráiból vagy a plasztik Gripping Beast és Conquest figurákból lehet európai ellenfeleket készíteni hozzájuk viszonylag kedvező áron. De ahogyan az Takács Krisztián blogjáról származó utolsó képeken látszik, a Zvezda 20mm-es figurái is szemet gyönyörködtetően színesek a korszakhoz. A tereptárgyakat a lápi küzdelmekhez főleg nád imitációk adják, és ha kellően vastag posztót rakunk az asztalra lehet egyszerűen bevizezni a terepet több folton, ha a figuránk a nedves területre mozog esélye van mozgásképtelenné válni. Az ilyen játékokban soha sem szabad fix mozgási távolságokat megadni, vagy előmérni. Mindig kockadobásokkal kell eldönteni a sebességeket, ezzel is szimbolizálva a talaj teljesen kiszámíthatatlan felületét. IV. Béla uralkodása is nagyon izgalmas szakasza a történelmünknek, a felsorolt általános európai középkori figurákkal meg is jeleníthető terepasztalokon. Tehát nem igényel speciális magyar figurákat a téma. Urbánszki László könyveivel jól rá lehet hangolódni a korszakra, hogy aztán az ember elkezdjen gyűteni és festeni.
mong6.jpg
mong3.jpg

8 komment

Címkék: könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr107578516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvásy András 2015.06.27. 20:10:40

Pont nemrég filóztam rajta, hogy a magyar középkorban van épp elég Trónok harca-féle esemény, nem kell külföldre menni az ilyesmiért.
Skirmish-hez a Zvezda középkori (nyugati) dobozai is nagyon jók szerintem, Károly Róbert és a kiskirályok csatáihoz meg az Italeri százéves háborús dolgok is. Lion Rampanttal meg a kisebb nemesek közti összecsapások (gyepűért, marhacsordáért, elrabolt asszonyért stb.) játszhatók.

janos900 2015.06.27. 21:05:55

@Szilvásy András: Persze ez így van. Teljesen egyetértek.
A Gold Book-tól már elolvastam az EZÜST SÁVOK, ARANY LILIOMOK című könyvet, egész jó van is róla egy félkész cikkem, megjelent a folytatása is. Ezen kívül itt a polcomon a KŐFARAGÓ ami szintén Károly Róbert uralkodása alatt játszódik, Rónaszegi Miklós Kartal ciklusáról már nem is beszélve. Ez a téma is tervben van nálam. :)
Ráadásul a Trónok Harcán alapuló, szegről végről a Memoir 44 alapokon nyugvó Battles of Westerost is tervezem kipróbálni, 3000Ft hozzá egy készlet kocka, a szabályok meg fent vannak a kiadó honlapján. Térképem meg terepem tonnaszámra van, pár doboz 20mm-es figura kell csak hozzá.

HPetyo 2015.06.28. 13:44:36

Jó kis ajánló. Meg is jött a kedvem hozzá, lehet, hogy megveszem. Egy nyaralás alatt a strandon remek olvasmány lehet. :)

janos900 2015.06.28. 14:02:18

@HPetyo: Igen, arra tökéletes. Volt akinek nem jött be a stílusa, ahogy anno a szerepjátékos találkozókon mondták: Gyakós, ba..-ós, partraszállós. :D
E-bookban is van már mindhárom rész, 700-800Ft-al olcsóbb mint a papír alapúak.

Urbánszki László 2015.06.28. 19:01:28

Köszönöm a megtiszteltetést, ha esetleg valóban játszátok a "Vérszagot"!

janos900 2015.06.28. 19:11:35

@Urbánszki László: Ugyan. :) Minden ami magyar történelmi, és segít megmozgatni a hobbistákat, az nekünk segítség. :)
Ha meg még olvasásra buzdítunk vele, pláne! Szóval részünkröl az öröm. Még el kell olvasnom a következő két kötetet is, hogy lássam mennyire megvalósítható a figurák terén. Az ajánlók alapján még jobban is passzol, mert nyugati középkori figurákból még nagyobb a választék, mint mongolokból. :)
Ajánlom a figyelmébe a Scarrow interjút, ő eleve wargame alapokon írja az akcióit a római könyveiben:
hadijatekos.blog.hu/2014/11/03/simon_scarrow_akit_az_asztali_hadijatekok_inspiraltak_1_resz

Urbánszki László 2015.07.04. 20:57:48

@janos900: Scarrow és Bernard Cornwell írói példaképeim. Nemrég jöttem rá, hogy nagyon hasonló a regényeink szerkezete. A "Vérszagban", még nem annyira nyilvánvaló, de az utána következőkben, igen. Nem a történelem fősodráról írok, az csak a háttér. Ők alacsony rangú katonákról írnak, én még "távolabb" mentem, hétköznapi halászok, parasztok a hőseim. Tettem mindezt azért, hogy el tudjak távolodni a harcoktól, és a hétköznapi életről írni. Abban a korban a hétköznapok része az erőszak, és bőséges témát találok benne, és ezt igyekszem átadni a kalandra vágyó olvasónak. Megtaláltam Csikász könyvéről írt cikkedet is. Kiváló mesélő, megtiszteltetés nekem vele együtt megjelenni a Gold Booknál. Javasolnám még a nagy "öreg", Nemere történelmi regényeit. Nagyszerűen megírt, nagyon hiteles munkák, és magával ragadó a "sztorizása" is. Életteli szereplők, hiteles történelmi személyek, jól megfogott emberi motivációk. Tud az öreg, minden tiszteletem az övé!

janos900 2015.07.05. 10:20:23

@Urbánszki László: A koncepció nekem is tetszik, a hétköznapi emberek sorsának bemutatása a történelem formáló időszakokban. Kedvenc hobbim a XIX.-XX. században szolgált katonák memoárjait olvasni, van is belőlük ismertető itt a blogon rengeteg. Általában a wargame játékokban is azt a szintet kedvelem, ahol egy tartalékos hadnagy mozoghatott amikor háború idején behívták: szakasz-század szinten. Ez ha akkoriban élek, az a sors ami valószínűleg nekem is kijut.
Mindkét író angolszász író könyveit kedvelem, eredetiben is olvastam párat tőlük, de ők azért mindig ott mozgatják a karaktereket a tűz közelében, a nagy vezérek-császárok közelében. Sharpe meg egyenesen csatanyerő csodafegyver szinte minden kötetben. Nemere könyveit gyerekként faltam, a könyvtárosokat a sírba vittem, mert csakis Rejtő meg Nemere könyveket voltam csak hajlandó kivenni. :) Tartok tőle, hogy mai fejjel nem fog tetszeni, főleg mivel az ollóval írt könyvek százait produkálta már, ami nekem nem szimpatikus. Élőben is találkoztam vele, kb 10-15 éve hadtörténeti témában tartott előadást, nem volt nekem meggyőző a polihisztor. Ettől függetlenül adok majd az új sorozatának egy esélyt, annak idején az ifjúsági regényei szenzációsak voltak Don, Lars és Ariel meg a Fantasztikus Nagynéni kötetek máig szép emlékek, ha rájuk nézek a polcon.
süti beállítások módosítása