HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

A második lépés kezdőként, Memoir 44 és Flying Leads

2016.08.13. 07:25 janos900

Folytassuk tehát a hadijátékos képzőt. Ha betartottuk a javasolt menetrendet, akkor túl vagyunk vagy 20-30 Memoir 44 csatán a táblás játékunkkal, meg kb 10-15 online csatán is, megnéztünk vagy 25 órányi háborús filmet, és eldöntöttük, hogy nekünk tetszik ez a korszak, szeretünk taktikázni is meg katonázni is. Jó esetben sikerült valakit szintén megfertőznünk a környezetünkben, aki ellen lejátszottuk a csatáinkat. A Memoir 44 remek apa-fia szórakozás, de viszonylag sokan játsszák a párjukkal is. Én magam is sikerrel tanítottam meg több hölgyismerősömet, könnyűek a szabályok, ha elég nyitott az illető, remek szórakozást nyújt ez a játék a lányoknak is. Sokszorosa az esélye annak, hogy a párod belekezd veled Memoirt játszani, mint annak, hogy leülteted egy fás-bokros terepasztalhoz, centivel a kezében, miután megmutattad neki a vonatkozó szabálykönyvet. Szóval hajrá, tanítani kell a haverokon kívül a családtagokat is, minél többen ismerik meg, annál nagyobb az esélye, hogy később összejöjjön egy jó kis négy személyes játék. (képek továbbra is a netről)

Az alapdoboz kínálta szórakozási lehetőségeket tehát kimerítettük, többre vágyunk. Mivel a normandiai csatákkal már jól képben vagyunk, javaslom a következő lépésként a pdf formátumban hozzáférhető Campaign Book Volume 1 beszerzését. Ebben több összekapcsolt csata van, az első hadjárathoz csak az alapdobozra van szükségünk, de egy teljesen más játékélményt kapunk, hiszen a csatáink végkifejlete befolyásolja a következő csata kezdetét. Ha ezek után picit már elegünk van 1944 nyarából, akkor érdemes elgondolkodni a hogyan tovább kérdésén. Az én javaslatom a párhuzamos fejlesztés, venni kell pár doboz figurát és kifesteni őket, Egyrészt ehhez nem kell még egy játékos, tehát egyedül is szórakozást nyújt, másrészt 84 db festett figurával a Memoir készletünk még csábítóbb lesz játékosjelöltek számára. Más élmény a festett figurákkal történő játék. Arról nem is beszélve, hogy később ha négy személyes Memoirt akarunk játszani, már nem kell egy újabb alapdoboz, lesz elég figuránk a dupla játékhoz. Ha valaki még soha sem festett figurákat, kezdje az alapdobozban kapott figurákkal, mire a végére ér, már elég rutinos lesz az extra figurákhoz is. Indításnak én a két Valiant dobozt választottam, mivel ezek variálható figurák az első 10-10 darabot úgy érdemes kifesteni, hogy pont legyen belőlük két gyalogos raj. A Flying Leads (cikkek ismertetők itt a blogon) szabályokban pont van is két kidolgozott raj, egy német, meg egy amerikai. A konyha asztalunkra ráterítünk egy kis kutyaközönséges barna csomagoló papírt, ceruzával rajzolunk rá egy térképet, a memoir erdős hexeit rárakjuk mint bokrokat, fogunk pár könyvet becsomagoljuk őket szintén a barna papírba, készen vannak a dombok is. Ha gyerekekkel játszunk, lehet szépen teleszínezni a térképet. Jó poén lehet ha a saját utcánkat udvarunkat rajzoljuk fel (google maps a Te barátod), de akár kiválaszthatunk egy francia utcát is Normandiában. Kell még pár hurkapálca amit a szabályban leírt hosszúságok szerint méretre vágunk, meg 3db hatoldalú dobókocka, és már ki is próbálhatjuk milyen érzés egy a rajparancsnok bőrébe bújni.
m441_1.jpg
Mivel a Memoirnak tökmindegy milyen figurákkal játsszuk, értem ez alatt, hogy nem kellenek külön tisztek, szanitécek stb. A külön vásárolt figuráinkat érdemes más szabályok szerint összeállítani, a németek és britek dobozához mellékel a gyártó egy Rapid Fire (cikkek ismertetők itt a blogon) sereglistát, ez alapján tudunk egy-egy gyalogzászlóaljat összeállítani a dobozokból. Az én elgondolásom az, hogy ha már egyszer pénzt és időt fordítok valamire akkor az minél többféleképpen legyen használható, az én 20mm-es seregeimnek ezért három szabályhoz kell megfelelniük, a Memoirnak ami a legegyszerűbb csak darabszám az elvárás, majd a Flying Leads, mivel ez 10-15 fős rajokra fókuszál ez is teljesen egyszerű, mert ha a dobozokban található összes eltérő pózt kifestjük, már van is elég figuránk egy raj szintű játékhoz.
Nekem a következő lépés a Bolt Action szabályrendszer, erről is van rengeteg cikk a blogomon. Ebben a játékban kell három tíz fős raj, ezekben egyenként egy géppisztolyos figura altisztnek, egy golyószórós, egy lőszeres aki a golyószórós lőszerét viszi, meg hét puskás figura. A németeknél az egyik puskásnak 1944-ben már érdemes egy panzerfaustot adni, az amerikaiaknak meg nincs lőszerhordójuk. A szakasznak van egy parancsnoka, kell mellé még két figura, mondjuk egy rádiós, meg egy géppisztolyos altiszt. Kell egy szanitéc max két kísérővel, egy 2-3 fős csapat egy páncélelhárítóval Bazooka vagy Panzerschreck. Egy távcsöves figura egy rádióssal mint tüzérségi megfigyelő, egy géppuska három kezelővel, egy közepes aknavető szintén hárommal. Ez 30+3+3+2+3+3 máris negyvennégy figura. Megvan tehát a fejlődési ív, meg a garantált sikerélmény, mert ha elkészült a rajom, tudok játszani mást is mint a Memoir, ha elértem a negyven körüli létszámot felturbóztam a társasomat, meg már játszhatok Bolt Actiont.
m443_1.jpg
Ott állok tehát nyolcvannégy kifestett figurával, vagy ha kezdőként végig csináltam a festőleckéket az eredeti figurákon is, akkor már két teljes készletnyi memoir figurám van. Most már játszhatok 10 fős raj alapú csatákat, vagy szakasz szintűeket, de a Rapid Fire szerint zászlóalj méretű alakulatokat is irányíthatok. A szabályrendszer teljesen lényegtelen, a szakaszok félépítése és figura igénye adott, többek közt ez a szép a történelmi hadijátékba, ha egyszer becsülettel kifestettem a szakaszomat, akkor évente jöhet új szabályrendszer, a seregem jó mindegyikhez. Ezen az oldalon, elég szép csokorba szedve találunk ismertetőket magyarul a témában. A totál amatőröknek leírom, hogy pl a Vallejo cég kiad 6 színből álló festék csomagot az egyes hadviselő felek egyenruháinak megfelelően, a festékek víz bázisúak, nincs szaga, nem kell hígítózni, kell 2-3 ecset, meg két készlet festék, a figurákhoz ajánlott egy Revell makettragasztó. A csőrős kivitel, meg egy szike amivel kiszedjük őket a keretből. Ha továbbra is úgy érezzük, hogy a Memoir a nyerő, mert tapasztalataim alapján ehhez tudunk a leginkább játékosokat találni, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy megyünk-e tovább a kitaposott ösvényen, és veszünk kiegészítőket, hogy tovább bővítsük a két személyes csatákat, vagy a hadjáratos verzió érdekel minket amit a pdf alapján játszottunk le, esetleg a nagy négy-hat fős csatákat célozzuk meg, mert annyi játékosunk van, hogy már az is reális cél.
m442_1.jpg
A D-Day Landings megadja nekünk a teljes normandiai partraszállás helyszínét, hat térképen. Az alapjátékhoz kell még egy Winter Wars kiegészítő, mert ez adja a speciális 80 lapos paklit amivel a nagy térképen tudunk játszani, a két kiegészítő együtt kb. annyiba kerül mint az alapdoboz. Az extra figuráinkkal fel is tudunk rakni egyszerre két térképet, kockánk van, paklink van, az összes szabály fent van a gyártó oldalán, már tudunk játszani. Ha a hadjáratok a nekünk tetsző játékmód, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy melyik hadszíntér a nyerő. Sivatagi tankcsaták, trópusi szigetek vagy éppen a végtelen téli orosz sztyeppék. Engem a magyar vonatkozás miatt főleg a Szovjetunió elleni támadás érdekel, illetve a hazánk területén vívott harcok. Nekem tehát az Eastern Front kiegészítő a Terrian Pack az extra térképlapok (sivatag és havas) valamint a Campaign Book Volume 1-ben található Barbarossa hadjárat a fejlesztés iránya.
m445.png
m444_1.jpg

10 komment

Címkék: társasjáték második világháború memoir44 Normandia44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr839420664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2016.08.13. 11:09:01

Teljesen meghozod lassan a kedvem a ww2-höz. Jó ez a kedvcsináló, nem csak a totál újaknak, hanem az eddig mást játszóknak is. Remélem jövőre Miskolcon is be fogjuk indítani a Bolt Actiont.

janos900 2016.08.14. 10:05:11

@MeyilKree: Köszi! Még rengeteg a dolog, hogy teljes legyen a "kiképző" cikksorozat. Magyar nyelven megjelent könyvek ajánlóit is meg kell írnom, egy használható Flying Leads leírás, a Bolt Action Brit seregkönyv ismertetője is várat magára, egy youtube összeállítás is kell. Elolvastam angolul az amerikai százados memoáráját, most meg van pár könyvem a normandiai német interjúkkal. Közben összeraktam meg feltalpaltam egy csomó Valiant figurát, úgyhogy végre lesz újra műhely cikk, 2013-ban volt ilyen utoljára.

Solo captain 2016.08.16. 15:37:27

Én már régóta fontolgatom a Memoir 44' megvételét, és éppen a napokban szert tettem egyre. Nálam pont fordítva volt a "fejlődés" először évekig 1/72-es méretben játszottam mindenféle második világháborús rendszert, és éppen most jutottam el odáig hogy birtokolnék már egy olyan (társas)játékot amit egyszerűen összelehet állítani és (most figyeljetek) nem kell a figurákat kifesteni :) Azonnali birtoklás+könnyű kezelés+csak a játékra koncentrálás = hát így nem egy igazi makettozó wargame-es beszél, de felvállalom, én csak JÁTÉKOS vagyok :)

Azért egyszer megnézném a Bolt Action-t is.

janos900 2016.08.18. 18:54:14

@Solo captain: A Bolt Action nagyon jó. :)

Én is többek közt azért favorizálom a Memoir-t amit leírtál, csak szerintem a fordított útvonal az egyszerűbb. :)

zoltan70 2018.12.26. 21:32:09

Nekem is majdnem megvan az összes kieg. a m44-ből, viszont most szinesíteni szeretném a játékot effekt kártyákkal.janos900 tudnál nekem ebben segíteni?

janos900 2018.12.27. 17:11:21

@zoltan70: Nagyon nem javasolom, mert felborítja a játék egyensúlyt, a házi barkács kártyapakli. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá akkor a téli, városi harc, dzsungel és sivatag paklik eleve fent vannak a honlapon. Én őszintén szólva teljesen átnyergeltem a The Great War verzióra, mert abban szenzációs a második pakli, viszont ott a küldetésben adott pontszámok vannak amikből kijátszhatod a lapokat, ami viszont teljesen kimaradt a Memoir 44-ből.

zoltan70 2018.12.27. 18:31:17

Köszönöm a válaszod, én nem a saját barkács effekt paklira gondoltam, hanem arra amelyet te készítettél és elérhetővé tettél a memoir 44.hu weboldalon, azt sem ajánlod?

janos900 2018.12.27. 19:56:17

@zoltan70: Huha. Évek óta nem megy az az oldal. Legalább 5 éve nem posztoltam rajta semmit de inkább több. Kérlek frissítsd fel az emlékezetem, mit raktam fel oda? Nekem egyedül az 1848-as cikk rémlik amit oda írtam.

zoltan70 2018.12.27. 20:49:08

@janos900: Az m44 parancs kártyáinak kiegészítéséről szóló 60 darabos effekt pakliról van szó, amelyeket csak a játék folyamán összegyüjtött parancspontokkal lehet kijátszani és minden kártyatípusból 3 darab lehet a pakliban.Ezeket a kártyákat keresem és nem találom a neten, talán azért mert megszünt az m44.hu weboldal amelyet te is említettél. Ebben szeretném a segítséged kérni, ha megvan még neked pdf formátumban akkor elérhetővé tennéd számomra?

janos900 2018.12.27. 21:23:15

@zoltan70: Nem, sajnos az csak kézzel írt tesztverzióban létezett, pont azért mert gyakran áttírtuk. Gyakorlatilag kártyavédő fóliában csúsztattuk be a Battlelore játék lapjai elé. Még valamikor 2008 körül.
De nem veszítettél vele semmit, nyomába sem ért annak, amit azóta a Richard Borg kitalált a The Great War-hoz.
süti beállítások módosítása