HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

South London Warlords, belülről 2. rész

2011.02.12. 19:08 janos900

A klub tagsága, mint azt az előző részben írtam, meglehetősen színes egyéniségekből áll, jellemző a nagyon szarkasztikus és sötét angol humor. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy alap dolog heccelni a másikat valami hibájával, tulajdonságával, gyengéjével, szóval valamivel, amire „ugrik”.

Imádják a beszólásokat; nekem ez az elején komoly fejfájást okozott egyrészt a nyelvi, másrészt a kulturális különbségek miatt. A klubtagok, ha az országuk történelméről beszélnek, magukat mindig úgy emlegetik, hogy a `britek`. A britek ezt csinálták, a britek azt csinálták, főleg, ha a hadseregről van szó. Soha nem mondják azt, hogy `mi`, mivel saját magukat besorolják angolnak, skótnak, írnek vagy éppen walesinek. Ebből fakadóan a másik nemzetiségén élcelődni alap (lásd: skót viccek), nekem viszont vörös posztó, ha a magyarságomat piszkálják. Ráadásul én következetesen úgy mondom, hogy mi csináltuk, a magyarok. Hamar levették, hogy nálam ezt a vasat érdemes ütni, mást amúgy se sokat tudtak rólam az elején. Szerencsére a skót rendőrünk felnyitotta a szemem, mert amikor egyszer látta rajtam, hogy egy beszólás már nem vicces, félrevont és azt mondta: Nézz rám! Kopasz, skót rendőr vagyok az angol fővárosban, 15 éve wargame-zek, de még életemben nem festettem ki egy figurát sem.  Festve veszem őket készen, és ezt mindenki tudja rólam a klubban. Szerinted nekem hányszor szólnak be? Vedd lazára! Ha nem bírnának, nem heccelnének! Megfogadtam. :)
    A klubtagok zöme kisebb baráti társaságokba tömörül, négy-hat fő az, akik rendszeresen együtt játszanak, persze van átjárás a csoportok között. Minden hónap utolsó hétfőjén van nagy ún. `Party Game`, ezeken bárki részt vehet. Sereget, küldetést, szabályokat az aktuális szervező biztosít, csak játszani kell. A klubtagok negyedévente festőversenyt tartanak a történelmi és nem történelmi kategóriában, és a győztes adja meg a következő verseny témáját. Most például a téma a birodalom volt, de bármit, ami a témához kötődik, modellt vagy figurát, esetleg komplett egységet nevezni lehet a következő versenyre. A Star Wars-tól a Harmadik Birodalomig volt ott minden a mezőnyben. A nevezett figurákról a szintén negyedéves megjelenésű Command Post elnevezésű klub újság is leközli a képeket. Persze ez inkább egy kis 6-8 oldalas brosúra mint újság, de rendszeresen vannak benne cikkek, amiket a tagok írnak a hobbiról. A klubnak van blogja és internetes fóruma, ezen szerveződnek a játékok. Ha valaki játszani akar, jó előre meg kell szervezni mindent. Például nekem a terv márciusig a következő: minden második héten lesz Orosz polgárháborús játékom a Mud and Blood szabály alapján 28mm-es seregekkel, a köztes hétfőkön egy Napóleon korabeli tengeri csata vár rám a GW féle Trafalgar szabálykönyv szerint, valamint néhány Rapid Fire játék 20mm-es méretarányban.
 

A tagsággal kapcsolatban van még egy fontos dolog, ami egyben a klub fő problémája is, és ez bizony az elöregedés. Alig vannak fiatal klubtagok, a nagy többség a negyvenes éveit tapossa. A Games Workshop (GW) játékokat játszó fiatalok az iskolás évek után nagyrészt felhagynak a hobbival, töredékük folytatja csak a harmincas éveiben, és nagyon kevés az, aki a hobbi felnőtt történelmi részéig eljut. A GW rendkívül hasznos cég a hobbi szempontjából, de a célközönségéből, a fiatal korosztályból, sajnos nagyon kevés jut el a klubunkba. Ennek egyik legfőbb oka a brit törvények kiskorúakat túlzó módon védő rendszere. Hozzánk tizennyolc év alatti játékos csak szülői felügyelettel teheti be a lábát, egyedül nem. Pedagógust kellene fogadnunk minden hétfőre, hogy a törvénynek eleget tegyünk. Vagy átalakulni óvodává, mint az edinburghi GW shop, ahol a minap két nagymamát láttam kötögetni, míg az unokák vadászták az orkokat az asztalnál. :) Hiába tehát a toborzás, a nyitott nap, a SALUTE, a legnagyobb célcsoporttól el vagyunk zárva törvényileg.

Az első részhez írt kérdésekre válaszolva a South East London Wargame Group helyileg elég közel tartja a gyűléseit hozzánk, de mindig pénteken. A mi tagjaink közül jó páran náluk is játszanak, évente egyszer-kétszer van közös Wings of War csata, de nem klubok szerinti bontásban, csak közös játék. Rivalizálás nincs tudtommal, tehát nem versengünk egymással semmilyen téren. Olyannyira nem, hogy a SALUTE rendezvényen a börzét a SELWG tagok szervezik. A forgalom 10%-a is őket illeti meg, mint kereskedői jutalék. A börzét részletesen leírom majd a SALUTE cikkben, itt legyen elég annyi, hogy 20-25 fő dolgozik egész nap a bizományi használt wargame vásáron, ami fontos része a rendezvénynek, de nekünk erre már nem marad emberünk. Ez az együttműködés ingyenes belépést ad a másik klub tagjainak (10£ lenne fejenként), és bevételt jelent a saját SELWG néven tartott jóval kisebb rendezvényükhöz. A SELWG is betöltötte már a 36. évét mint klub, tehát a SLW a maga negyven évével nem extra példa, de tény, hogy létszámban, életkorban és a rendezvényben is vezető brit, vagy inkább európai klub.

London egy hétmillió lakosú metropolisz, szinte minden nagyobb városnegyedben van valamiféle klub, akik húsz-huszonöt rpg-t, fantasy-t és sci-fi-t kedvelő játékost számlálnak. Ök a kapcsolódó játékokkal játszanak a Catan telepeseitől a 40K-n és a Magic kártyán át a szerepjátékokig. Ezek a klubok a legtöbb esetben pubok különtermeiben játszanak heti rendszerességgel. A britek szeretnek klubokba járni, sőt, ők találták ki az intézményt. Amennyire én láttam, nem mélyednek el egy-egy játékban, inkább sokfélét játszanak és sűrűn váltogatnak, nincsenek olyan merev határok, mint nálunk, magyaroknál. Itt a wargamer sci-fi és fantasy kedvelő ember, aki annak minden válfajával szívesen foglalkozik, és mivel ez a két irányzat a történelemre alapoz, így a történelmi játékokat is játsszák. Talán ha úgy fogalmazok, hogy a fantasy és a sci-fi alternatív történelem a szemükben, akkor járok a szemlélethez a legközelebb.

Az SLW-nek van tagsági díja, évi 120£, a kezdőknek az első évre 30£. A tagsági díjat teljes egészében le lehet dolgozni a SALUTE szervezésén kilenc óra munkával, szintén további részletek a kapcsolódó cikkben. A saját rendezvényünkre 2-3 bemutatójátékot szoktunk készíteni minden évben, az egyik a névadó témajáték a SALUTE szlogenje, logója stb. Ezekből eggyel azután „körbeturnézzuk” a London környéki wargame rendezvényeket, körülbelül hármat-négyet évente, de ez is egy külön cikk témája lesz. A tavalyi - a Halál ötven órája című filmhez kötődő -játékunkról és annak készítéséről is lesz egy cikkem.

Folyt köv.

2 komment

Címkék: south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr282656497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valgab 2012.01.28. 09:42:47

Nagyon érdekes, amit a britek gondolkodásmódjáról írsz. Bár nekem kevesebb brit ismerősöm van, mint neked, de abszolút egybevág a tapasztalatom a nemzetiségen való viccelődésről. Ez nekem is hajlamos rosszul esni, holott ők ezt elég könnyedén veszik.

Elgondolkodtam arról, hogy ez miért van így. Valószínűleg Bibó Istvánnak van igaza, aki azt írta, hogy Kelet-Közép-Európában egy nemzet eltűnése sajnos mindig is reális lehetőség volt, míg Nyugaton az ilyesmi elképzelhetetlen.

No, szóval érdeklődéssel olvasom a cikkeidet. :)

janos900 2012.01.28. 16:15:24

Örülök, hogy tetszenek a cikkek. :)
A Britek eleve négy különböző nemzet, meg a bevándorlók folyamatos özöne, nem meglepő ha számukra a nemzetiségnek nincs akkora jelentősége manapság.
süti beállítások módosítása