HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Rifleman: A Front-Line Life

2013.03.03. 12:26 janos900

Egy londoni utcakölyök aki nyugdíjas éveiben 1989-ben a Magyar Demokrata Fórum ügynökeként, volt Wehrmacht tisztek segítségével szerez információkat az NDK haderő esetleges bevonulásáról? El Alamein veteránja, és a kommunista párt tagja? Egy „vörös ördög” aki megjárja Szicíliát, majd fedezi társai visszavonulását Arnhemben? Motorversenyző és a Long Range Desert Group tagja? Egy szobafestő aki öt évig volt a KGB sofőrje Londonban? Kik ezek az emberek, mi a közös bennük? Nos, ez mind egy személyben Victor Gregg, ő mindezt végig csinálta és ezen felül még túlélte Drezda terrorbombázását is, ahová mint halálra ítélt hadifoglyot szállították kivégzésre.

rifleman2.jpg

Ezt a páratlan emlékiratot véletlenül találtam az Amazonon, érdekesnek tűnt így hát letöltöttem az ingyenes bevezető két fejezetet, elolvastam az elejét és onnan már nem volt megállás amíg be nem fejeztem a kötetet. A könyv öt fontba került digitális formátumba, a puhafedeles kiadás használtan már 1 pence-ért megvásárolható az Amazonon, plusz a posta költség. Harminchárman pontozták a könyvet, és négy és fél csillagot kapott a maximális ötből. Részemről maximum pontszámot adok neki, regényírók fantáziáját megszégyenítő igaz történet, remek plasztikus leíró részek, Gregg szemtanú leírásában megelevenedik a húszas-harmincas évek Londonja, a sivatagi csaták pokla, a német fogolytáborok élete, Drezda pusztulása de még a Szovjet Vörös Hadsereg németországi 1945-ös bevonulása is.

Mivel ez egy hadijátékos blog inkább a katonai részleteket ragadnám ki a könyvből, pedig a sokat megélt veterán jellemfejlődése volt számomra a legnagyobb ajándéka a kötetnek.  Gregg már 1937-ben bevonult a Lövészekhez, a háború kitörésekor ő már profi hivatásos katona volt, palesztíniai harci tapasztalattal, a brit seregben közel ötven éve megkövetelt sztenderd tudással, mint a híres tizenöt célzott lövés percenként. A motorok nagy szerelmeseként Universal Carrier-eken szolgált főleg, társaival nagy előszeretettel használt zsákmányolt fegyvereket, még olyan is előfordult, hogy egy lezuhant brit vadászgépből szerelték ki a géppuskákat és ezekkel tuningolták fel az apró lövészpáncélosaikat:

„Alaphelyzetben minden lövészpáncélost felfegyverezetek a puskáinkkal, egy Bren golyószóróval és a hasznavehetetlen Boys páncéltörő puskával. Mi ezt megtámogattuk két Browning géppuskával, amit megmentettünk a lezuhant Hurricane-ből.”

Gregg már 1940-ben ott volt Egyiptomban, harcolt az olaszok ellen, kemény csatákban volt része, leírása alapján a bekerített olaszok kitörési kísérletét csak a közelharcba bonyolódott csapataikra hívott saját tüzérségi tűzcsapással sikerült megállítani. A németek Rommel vezetésével, még ennél is nagyobb kihívást jelentettek, a Nemzetközösségi huszonötfontosok, voltak az egyetlen hatékony megoldás ellenük. Gregg fejezetcíme az El-Alameini csatáról: „The Butcher`s Shop Opens for Bussines”. Két jellemző részlet a csatából:

“A csatazaj mindent betöltött, az ágyúk villanásai a horizonton, füst és por, és akkor meghallottuk a dudaszót. A füstön át megláttuk a dudást, ahogy hezitálás nélkül lassan menetel előre bele a csatába, szálfa egyenesen mint egy távírópózna. Belemenetelt a füstbe, kicsivel utána felbukkantak a haverjai Jocks-ék, teljes vonalban, feltűzött szuronyokkal, meneteltek előre, ha valaha is tanúja voltam olyannak aki megérdemelte volna a Victória Keresztet, akkor az a dudás volt ott Alameinnél.”

“Tudtuk a lövészpáncélosokból hamarosan csak füstölgő roncsok lesznek, és mi még a közelükbe sem akartunk lenni amikor ez bekövetkezik. Albie ugrott és hátra vitte a kocsit olyan messzire, amennyire csak lehetett,ott aztán szépen kipakoltuk a régóta gyűjtögetett kincseinket. Feltekert matracok, konzervek, német benzineskannák, két német géppuska négy doboz lőszerrel, a két Browning, két Bren és a megbízható Lee-Enfields puskáink. Beástuk magunkat, elkezdtük megtölteni a fegyvereket, a zászlóaljparancsnok Dickie Bird megnézett minket, és azt mondta: Akár vissza is küldhettem a zászlóalj többi részét, van itt elég fegyver egy hadosztálynak is.”

Gregg visszaemlékezései egy letehetetlen könyv, kötelező olvasmány minden az észak-afrikai hadjárat iránt érdeklődő hadijátékosnak, de remek olvasmány bárkinek akit érdekel egy hihetetlen, nem mindennapi élet kalandjainak jól megírt története. Csak ajánlani tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr315114381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása