HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Történelmi terepasztalos játékok napja 3. Győr 2018.11.11.

2018.11.12. 16:55 janos900

Rendezvénysorozatunk harmadik eseményét az Első Világháború befejezésének századik évfordulóján tartottuk, a magunk játékos módján emlékeztünk meg erről a napról. Négy terepasztalt állítottunk fel és igyekeztünk minél változatosabbak lenni, ebben Jentz barátomnak volt felülmúlhatatlanul nagy szerepe, aki még az utolsó héten is képes volt megtervezni és összerakni egy afrikai terepet, illetve a küldetésfüzet alapján megalkotta előre Erwin Rommel hadnagy első csatájának helyszínét, vagyis két asztalt teljes egészében neki köszönhettünk. Ambasa kifestett két komplett sereget a rendezvényre, Petyo pedig elővarázsolt egy igazi Mud and Blood (Sár és Vér) terepet az azonos című szabály alapján játszott játékukhoz. A negyedik asztal is Jentz érdeme, a romos városi terepe a klub előrenyomtatott battle mat-jával kombinálva remekül mutatott, de ezt már a meglévő elemekből én raktam össze az oktató csatához a helyszínen. Összesen nyolcan voltunk, tehát minden asztalra jutott két fő, aztán kiegészültünk a Folly család tagjaival Sárvárról, akikkel egy egész hat körös játékot sikerült lejátszanunk epikus apa-fia küzdelem volt és egy nagyon szoros döntetlennel végződött. Rajtuk kívül is volt még legalább nyolc másik érdeklődő, és a helyi társasjáték és 40K játékos csapatból is többen beugrottak megnézni az asztalokat. Egy jó hangulatú, családias rendezvényünk volt, közös ebéddel a közeli étteremben, négy órára végeztünk is mind a négy csatával, a döntetlenen kívül volt két Német és egy Francia győzelem is. 

l.jpg

m.jpg

p.jpg

v_1.jpg

xx.jpg
Történelmi időrendben haladva az első asztalunk egy a háború szempontjából apró összecsapást dolgozott fel, 1914 forró augusztusában egy fiatal német hadnagy élete első csatáját vívta, Bleid-nél a francia csapatok ellen. Akkor még ez a hadnagy nem volt fontos személyiség, a csatája sem számított sokat, viszont 1917-ben Caporetto városánál Erwin Rommel az Olaszok ellen, elnyeri a legmagasabb akkor adható német kitüntetést a Pour le Mérittet. A Caporettói áttörés néven elhíresült csatában játszott kulcsfontosságú szerepe már a háború menetét befolyásoló emberek közé emelte. Erwin Rommel a Második Világháborúban az egyik leghíresebb német tábornagy lett, aki évekig vezette a híres Afrika Hadtestet. A játékos összecsapás alapját Rommel emlékiratai adták ezt két különböző küldetésben is feldolgozták már a szabálykönyvek kiadói, ezek alapján raktuk fel mi is a játékot. 28mm-es figurákkal a Bolt Action szabályok alapján. Rommel csapatai a ködben támadva a terepasztalon is győzelmet arattak. Szilveszter és Imre csapott össze ennél az asztalnál.
bleid.JPG
aa5_2.jpg

aa3_3.jpg

aa4_3.jpg

A következő csatával az Első Világháború egyetlen veretlen német hadseregének harcaira emlékeztünk. Lettow Von Vorbeck gyarmati csapatai Afrikában négy évig kitartottak az Antant túlerőjével szemben, és csak az európai béke után tették le a fegyvert. Történetük felér egy jó kalandregénnyel, akit mélyebben érdekel a téma ezen a blogon talál remek cikkeket, vagy tudom ajánlani Wilbur Simth kalandregényét és a film verzióját is, sőt még E.R. Borroughs Tarzan regénysorozatában is felbukkantak a német gyarmati katonák. 20mm-es figurákkal szintén Bolt Action szabályokkal játszottunk. Az asztalon Ambasa harcolt Zoli ellen, a részletekre sajnos nem tudtam nagyon odafigyelni, de a felrobbantott vasúti híd alapján a németek Askarik arattak győzelmet. 
a.jpg
xx2.jpg

bb1.jpg

bb2.jpg

bb3.jpg

bb4.jpg

A harmadik asztalunk mutatta azt a képet ami általában az emberek fejében él erről a konfliktusról, a küldetés az 1917-es Nivelle offenzívának egy epizódját (Chemins des Dames) dolgozta fel. A Francia hadsereg támadását a Német Császári hadsereg védői ellen 28mm-es figurákkal a Through Mud and Blood szabályok alapján, játszottuk le. A szabályt mindenki csak Mud and Blood-nak rövidíti ami magyarul sár és vér-t jelent. Beszédes név arról milyen volt a lövészárok háború realitása, a szabályrendszer viszont egy remek játék, kártyalapokon alapuló történetmesélős rendszer, karakteres tiszt figurákkal Emerald és Petyó játék stílusa pedig egészen Rejtő Jenő regényeit idézik, főleg ha a csapatokat olyan tisztek vezetik, mint például Jaques FoucheEgy kis ízelítő a csatajelentéseikbőlA csata francia győzelmet hozott. 
dd1.jpg
 

cc3_1.jpg

cc2_1.jpg

a1_15.jpg
A negyedik asztalt szántam arra, hogy a teljesen kezdő érdeklődők számára egy kis ízelítőt tudjak adni a hobbiból. A nyugati fronton voltak olyan városok amiken többször is végigtaposott a háború, 1914-ben elfoglalták a németek, 1917-ben feladták őket  és visszahúzódtak a jobban védhető Siegfried-Hindenburg vonalba, majd 1918 tavaszán újra gazdát cseréltek a nagy német offenzíva során, és végül 1918 nyarán-őszén az Antant visszaszorította a németeket és végleg felszabadította a francia településeket. Ezek a városok gyakorlatilag csak romokból álltak 1918-ra, egy ilyen romvárost építettem fel a játékra Jentz tereptárgyaiból. A nehéz terep és a sok fedezék biztos alapot ad egy izgalmas játékra. Szerencsémre a Folly család férfitagjai már a kezdésre megérkeztek hozzánk Sárvárból (ők a Memoir 44 magyar FB csoportból tudtak a rendezvényről), ezért szépen végig tudtunk játszani egy hat körös játékot, amit később Zsolt és barátnője is követett egy pár órán át, így négy embernek tudtam bemutatni, hogyan is működik ez a játék. A csata nagyon jól sikerült, volt itt minden: sikeres szanitéc általi figura mentés, szuronyroham a földszintről az első emeletre, mesterlövész a templomtoronyban, meg sok "csattogó" bakancs a macskaköveken, egy nagyon szoros döntetlennel zártuk végül a napot. 28mm-es figurákkal a Bolt Action szabályai alapján játszottunk.
xx1.jpg
e.jpg
 

d.jpg

dd2.jpg

dd3.jpg

xx3.jpg
Határozottan több érdeklődőnk volt, mint a múltkor, részemről gondolkodom egy kooperációban a győri fantasy és sci-fi játékosokkal, hogy legközelebb tartsunk egy általános terepasztalos napot és ha lehet duplázzuk meg a résztvevők számát. Ha ez sikerülne és egy gyerekeknek szánt festősulis programmal ötvöznénk, akkor már a nagyközönség számára is jól hirdethető lenne a rendezvény, mint családi program. Ettől függetlenül a 4. Történelmi nap is megrendezésre kerül majd tavasszal Budapesten, akkor a Magyarország 1944-45 lesz a témánk. Végezetül köszönöm mindenkinek aki eljött, mert ezzel együtt tettük emlékezetessé ezt az évfordulót.
cc_2.jpg
 

Szólj hozzá!

Címkék: riport első világháború Historikum

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3814368243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása