HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csendes-óceáni terep építése (Jentz módra 2. rész)

2020.12.24. 15:10 janos900

Ahogy ígértem, ebben a cikkben a második Pacific-Terep - egy Guadalcanal-i folyóparti japán falu - készítésének módszereit írom le. Az alap itt is a már több ízben bevált szivacs-folyópart, folyóvíz-imitációval. Ez az alap már sikeresen bevetésre került Normandiában, fenyőkkel, kőhíddal, templommal. Ebben az elrendezésben, ahogy most felraktam a Pacific témához, első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy ugyanaz a két terep alapja. A folyó szélessége a két különálló partszakasznak köszönhetően szabályozható, így akár lehet 40cm széles folyó, 10cm széles patak, vagy akár 3cm széles vízelvezető árok is, attól függően, hogy mennyire húzom szét a partokat egymástól. Az első cikkben leírtam a szivacsalapok készítési technikáját, ezt most folytatom magával a folyóvízzel. Számtalan lehetőség létezik, hogy hogyan varázsoljunk a terepasztalra vizet (tavakat, folyókat). Van aki a komoly terepasztal és dioráma készítésnél használt folyékony "waterbase" ragasztóra, van aki a festett, darabokból álló műgyanta-tereptárgyakra esküszik, és van akinek már pár darab kékszínű papírlap egymás mellé helyezve is megteszi.

p2.jpg

p14.jpg

Ahogy én készítem: Egy kb. 50 cm széles tapéta alap semleges, mintázatlan felét festem világoszöldre. ...Igen zöldre, és nem kékre! Ugyanis a folyók felülnézetből inkább zöldes-barnás- vagy zöldes-szürkés árnyalatúak, de sosem kékek. Én itt is a szárazföldhöz már jól bevált világosabb "földszínbarna-olív" keveréket használom. (A tapéta a papírral vagy a műanyaggal ellentétben jobban tartja a formáját, és a szállításhoz/tároláshoz összetekert állapotából is hamar "kirúgja" magát. Ezt a folyamatot pedig még gyorsíthatjuk is, a folyókhoz illő, kisebb-nagyobb tisztára mosott, bazalt, vasúti zúzottkövekkel lesúlyozva.) Száradás után jöhet a hullámimitáció és a felszíncsillogás, ami nem más, mint egy egyszerű, fényes, öntapadó fólia, amit méterre lehet vásárolni, főként papírboltokban, különböző szélességekben. Egy folyóhossznyit (pár centi ráhagyással) levágok a tekercsről, majd jó alaposan összegyűrögetem, utána pedig kézzel "kisimogatom". Az öntapadó fólia ragadó felületén megmaradnak a gyűrődések, amit szépen felsimítok a festett tapétámra, és már kész is a folyó. Megjegyzendő, hogy a gyűrögetés hatására értelemszerűen "összemegy", vagyis az öntapadó fólia mindig pár centiméterrel nagyobb legyen, mint amire ragasztjuk, sohasem ugyanakkora!
p15.jpg

p14.jpg

A növényzet itt is a már meglévő dzsungel, kiegészítve újonnan készült lombos fákkal. Ezek elkészítése megint csak nem igényel sok erőfeszítést: Száraz szőlővenyige, orgonaág, vagy akármilyen faág, ami nem törik könnyen. Erre tengeri moha kerül, többszöri 6-os erősségű hajlakkal fixálva, eredeti színében festés nélkül. A kisebbekbe lehet vágott gombostűt ragasztani, hisz ezek a szivacsterepbe szúrva megállnak, de a nagyobbak - mivel ezek az igazi fák - nehezebbek, ezért parafa-alapra kell ragasztani őket. Mellesleg így, a folyóra állítva a fákat kis földszigetek keletkeznek, melyek a folyópartot csak még inkább természetes hatásúvá teszik.

p6.jpg

p7.jpg

A falu épületei balsafából, hurkapálcából, sasliknyársból, valamint bambusz és műanyag (fonott mintás) étkezőalátétből készültek. A bambusz étkezőalátétek gyárilag össze vannak fűzve, így már csak a kívánt falmagasságban kell hosszában, egy erősebb szabóollóval felvagdosni őket. A nyílásokat éles szikével ki lehet vágni, de vigyázni kell arra, hogy ahol a vágás miatt kiesne a gyári fonás- így padig a bambuszpálcikák is, ott keresztben merevítést kell még a vágás előtt- vagy után - felragasztani, hogy megmaradjon a kívánt rész! A puha műanyaggal nincs ilyen gond, nagyon egyszerűen ki lehet vágni a fonott házfalakat, rajta az ablakokkal, ajtókkal.

p16.jpg

p17.jpg

p5.jpg

A háztetők alapja ún. "söralátét" kartonpapír. Erre ragasztom fel egymásra - alulról kezdve - rétegesen a rövidárú-boltban méterre vásárolt vékonyszálú, aranyszínű zászlórojtokat. Ezt száradás után lefújom homokszínű (coyote) festékspray-vel, ami amellett, hogy fixálja a szálakat, még mattra is változtatja a csillogó aranyszínt. Már csak száraz ecsetelni kell a végén szürkével és barnával.

p18.jpg

p19.jpg

A katonai raktárépületek beton szürkére festett, 7mm vastag parafaalapon álló, barnával és szürkével szárazecsetelt sasliknyárs-hurkapálca keretre ragasztott, fényes ezüst hullámpapírból készültek. Helyenként rozsdabarna enamell festékfoltokkal tarkítottam, és kész.

p20.jpg

p3.jpg

Ehhez a terephez már készítenem kellett egy tipikusan japán földbeásott bunkert is! Ezek a bunkerek eredetileg pálmafa-törzsekből készültek, melyeket úgy állítottam elő, hogy standard hurkapálcára kb. 1 cm széles világosbarna krepp-papír csíkokat tekertem fel rézsútosan, úgy, hogy az előző réteg felsőrészét mindig pár milliméternyire fedje a következő réteg alja. Folyékony pillanatragasztóval fixáltam, így kemény, érdes, sötétbarna felületet kaptam. Ollóval feldaraboltam a kívánt hosszúságúra, és parafaalapra egymás mellé ragasztottam a törzseket. Ahol hézag keletkezett, betömtem krepp-papír darabkával, kapott egy csepp pillanatragasztót, és máris szorosan illeszkedett egymáshoz a két pálmatörzs. Szivacsból készítettem egy dombot, levágtam a tetejét, a közepéből kivágtam az alakját, és beleillesztettem az elkészült bunkert. Később jöttem rá, hogy beige színű enamellel is kellett volna száraz ecsetelni, ahogy azóta ez már meg is történt, de sajnos a képek még az ez előtti állapotban készültek.

p10.jpg

p11.jpg

p12.jpg

Röviden így készült a Guadalcanal-i Lunga folyóparti faluból kialakított japán bázis. A következő cikkben újra a tengerpart kap majd szerepet, de egy újabb Csendes-óceáni hadszíntéren!          

Köszönöm a figyelmet!

Jentz  

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Pacific Jentz terepépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr10016351348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása