HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Burma 1942-45, hadijátékos szemmel 4. Japánok

2017.04.15. 11:32 janos900

Még 2014-ben kezdtem el ezt a sorozatot (1., 2., 3. rész), ideje folytatni. A Japánokkal! Annak idején Phil barátom jól elkente a szánkat a Bolt Action játékokban, amikor a rohampuskás német rajok helyett, a  közelharcos japánokat hozta a britjeink ellen. Első körben a Japán seregkönyv vonatkozó listáját veszem szemügyre, az 50-ik oldalon található Burma 1944-es listát. A japán sereg alapvetően a gyalogos hordákra épít és a közelharcra, valamint a meglepően nagyszámú aknavetőre, mindkét opció rendkívül hatásos már magában is a fedett terepen (dzsungel), együtt pedig még inkább. Tulajdonképpen az aknavetők meg a kézi-aknavetők dolga, hogy a célpont egységet megszórják pár PIN jelzővel. Így az, ha van lehetősége a rohamozó japánokra rálőni, akkor se fog sokat eltalálni közülük, lévén a sok PIN sok nehezítést jelent. Az ilyenformán megpuhított célpontra aztán ráveti magát a nagy létszámú japán raj és már kezdődhet is a "verekedés". Baj csak akkor van, ha az ellenfél hozza a tankjait, mert azok ellen viszonylag szerény arzenált tud felvonultatni a Nippon császár büszke hadi népe.

jap3.jpg
A burmai harcok oroszlánrésze 1944-45-ben zajlott, ekkor a japánok már nem alkalmazták a gránátos rajt. Ez bizony nagy hátrány, mert ez a BA rendszerében a gránátosok az egyik erősségük, ugyan szakaszonként csak egyet lehet belőle hozni, de akkor is a seregek kemény magját jelentették a gránátos rajok. Hogy miért? Mert a maximum 18 fős rajnak lehetett összesen három könnyű aknavetője! Ezek darabonként okoznak 1-2 PIN-t, ráadásul marad még tizenkét puskás is aki támogatja őket. Azért ez nem rossz tűzerő, arról nem is beszélve, hogy a három aknavetővel egyszerre dobunk. Három kockából azért már esélyes egy-egy hatos. A jó hír az, hogy a megszüntetett gránátos rajokért cserébe, minden gyalogos rajnak adhatunk egy-egy könnyű aknavetőt. A maximum tizenöt fős japán rajok nagyon kemény ellenfelek, a két nemzet specifikus szabály miatt, amit minden japán egység megkap. Egyrészt a fanatic képességet, ezáltal ha sikerül is egyszerre levenni az adott egység figuráinak felét, akkor sem kell morálpróbát dobniuk, hogy megfutnak-e. Másrészt, és ez adja az igazán nagy lökést ha elveszítik a közelharcot akkor is döntetlennek számít a harc és addig kell velük csatázni, amíg valamelyik egység teljesen kifogy a figurákból. A brit és amerikai rajok ellen ez elég erős, mivel azok tíz figurával indulnak a japán meg tizenöt is lehet. A másik fontos és veszélyes szabály a Banzai roham. Amennyiben a japán egység rohamoz, nem kell morálpróbát dobnia, mindegy, hogy mennyi PIN van rajta. Parádés tulajdonság. Lőjük őket biztos távolból, szórjuk rájuk a PIN jelzőket, ezek meg üvöltenek egyet és rohamoznak, a közelharcban mindenki automatikusan ledobja magáról az összes PIN-t, ők is! Igazán üdítő látvány, amikor a minden más nemzetnél már semlegesítettnek számító 5-6 PIN jelzés alatt görnyedező, megtörtnek látszó raj, hirtelen megrohamozza a 12 hüvelykre lévő egységünket, erős tusában általában leverik a kisebb létszámú rajokat, és még a PIN jelzőktől is megszabadulnak. A dzsungel terepen pedig nem nagy kunszt 12 hüvelykre megközelíteni a másik raját. Szóval a japánok közelharcban erősek, de abban aztán nagyon. Ha a japán játékos minden rajával csak egy szövetséges formációt tud felkoncolni csatánként, már az is elég durva, ha viszont sikerül a japánoknak szépen becserkészni a kis 2-5 fős egyéb formációkat (aknavető, tiszt, géppuskások, stb.) azokból többet is elfogyaszthatnak, egy játékban nagyobb figuraveszteség nélkül is.
jap1.jpg
Persze akadnak még apróbb nemzeti sajátosságaik is ezen felül, amennyiben a küldetés lehetővé teszi a rejtett egységek felrakását (1. kiadású szabálykönyv 117. oldal Hidden set-up), úgy a japán rejtett egységek előre felrakhatják a parancs kockájukat Ambush-ra forgatva, vagyis aki besétál a látómezejükbe arra lőhetnek. Kapnak még egy a szovjet komisszárhoz hasonló Kempeitai tisztet is, de ez csak a Green tulajdonságú gyalogosokra vonatkozik, ha a hatósugarában hat hüvelyken belül vannak ezek a tapasztalatlan egységek, akkor újradobhatják az első veszteség okozta sokk próbáját. A Green egységek egyfajta kiszámíthatatlan amatőrök, ha a próbán hatost dobnak automatikusan regular egységnek számítanak, a Kempeitai tiszt ebben segít. Nem tudom mennyire működőképes ez a kombináció, az én dobásaimmal inkább nem próbálom ki. A Burma 1944 sereglista engedélyezi, hogy a japán seregben minden szakasz mellé hozzunk két géppuskát a szokásos egy helyett, de ami a dzsungelben még fontosabb, két kanavetőt is hozhatunk szakaszonként, sőt két mesterlövészt is! Itt érdemes elgondolkodni egy kicsit, egy három rajból álló japán szakaszban minden rajban lehet egy-egy könnyű aknavető, meg hozhatunk még két bármilyen aknavetőt! Igen, nehezet is. (Eddig úgy tudtam, csak a kínaiak rajonganak a tűzijátékért...) Számoljunk, egy kicsit:
1 alhadnagy+2 katona (regular) 70 pont (tisztnek katanája van, két kockával dobja a közelharcot!)
Gyalogos raj tizenöt katona egy golyószóró, egy könnyű aknavető (regular) 195 pont ebből van mondjuk három
Mesterlövész páros (regular) 50 pont ebből is van kettő
Nehéz aknavető irányzóval (regular) 75 pont ebből is van kettő
Ez így 905 pont, ha kiszórjuk a könnyű aknavetőket a rajokból akkor csak 830 pont, még vehetünk egy páncélozott járművet is (harckocsiról nem nagyon beszélhetünk, hacsak nem egy zsákmány Stuart-ot veszünk), és még mindig marad pontunk, az ezerből, nem rossz kombináció.
stuart.jpg
A kézi páncéltörő eszközök terén elég szegényes a kínálat a japán arzenálban, viszont szakaszonként hozhatunk négyet. A szokásos egy darab páncéltörő puska mellett vehetünk három öngyilkos figurát, akik magukat felrobbantva próbálják elintézni a szövetséges tankokat, nem lebecsülendő a potenciáljuk. A páncéltörő képességük 8+, jobb mint bármelyik egyéb fegyvernek, beleértve a szuper nehéz páncéltörő lövegeket. Ráadásul a japán memoárok alapján, ez teljesen magától értetődő taktika volt a japán seregben. A legjobb páncéltörő löveg a 47mm-es, ez közepesnek számít ebben a rendszerben, a harcjármű kategóriában a zsákmány Stuart tankok mellett a Type 97 Chi-Ha, vagy az alvázára épített Type 1 HO-NI páncélvadász használható abból amit a lista lehetővé tesz.
A fentiekből látható, hogy a japánok a hadszíntérre optimalizált sereglistára támaszkodhatnak, nem csoda hát, hogy a kiegészítő szabálykönyvben, a szövetségeseket tovább erősítették, Gurkha ejtőernyős, meg ausztrál kommandós egységekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action Burma4245

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr312426841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása