HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Műhely 2011. július. 1. rész

2011.07.10. 15:25 janos900

Még nem tudom lesz-e időm további műhely cikkekre ebben a hónapban, de bízzunk benne, hogy lesz még. Az előző cikkek óta tovább gyarapodott a gyűjteményem, elkészült az első tizenkét figura, lakkozva, műfűvel, ahogy azt kell. Hozzájutottam egy Tamiya 1/48 barikád szetthez, és elkezdtem felhasználni a porosodó Flames of War talpakat a fiókom mélyéről.

Összesen hat új blistert vettem az elmúlt hónapban, három lovas és három egyéb brit csomagot. Mindet a Maelstrom Games cég ebay-es boltjából, ahol a nem kapós készletek most 6.5£-es áron hozzáférhetők, ingyen postaköltséggel. A kereskedő cég nyilvántartásában hiba van, a gyártó két azonos cikkszámú készletéből sikerült berendelnem az egyiket, és már másodszor küldik nekem a hibásat. A hiba ott van, hogy a Brit géppuskás készlet cikkszáma is B 106, meg a Belga géppuskás blister cikkszáma is B 106, az egyik ugye brit B, a másik meg belga B. Nekem most két ingyen Belga blister-em van, és várom, hogy végre küldjenek egy britet. Terveim szerint a belgákat fél áron eladom.

A maradék három blistert, már fel is dolgoztam, talpalva szóróanyaggal, várják a festést. Lett egy 2”-es könnyű aknavetőm, hat menetelő gyalogosom és hat darab lovasom. A lovasok egybe vannak öntve, a jobb karjuk cserélhető, a nyeregre erősített puska ill. kard külön alkatrész, így lehet variálni, hogy kinek mi is van a kezébe. Illetve, ha a puska a kézbe kerül, ne legyen ott a nyereg mellé szíjazva is, mert az elég fura lenne, ugyanez igaz a kardra is. A parancsnokhoz kapott revolveres kart kicseréltem egy másik blister-ből maradt karra, mert ez egy rakéta pisztolyt szorongat, és ez jóval izgalmasabb.

A Flames of War talpakat elsősorban arra akarom használni, hogy tudjam jelezni, hogy mikor vannak a figurák beásva, és mikor nem. Ezen kívül mivel már vannak veszteségjelző figuráim, a géppuskásokat, a tüzérségi megfigyelőket lehet kettesével talpalni. Ez sokkal jobban néz ki szerintem. A könnyű aknavető is remekül ráfért a közepes FoW talpra, a kis talpakból hármat elhasználtam egy német géppuskára, illetve annak kezelőire. A brit géppuskához vannak tartalék lőszeres dobozok, illetve a töltő figura puskája külön, ezt is egy kis talpra ragasztottam, jó lesz extra lőszer jelölőnek, vagy szimplán csak hangulat növelőnek.

A Tamiya készlet méretben szerintem tökéletesen megfelel a 28mm-es figurákhoz, a homokzsákok és a téglafalak jól használhatóak, a fa rudak jól jönnek majd a szögesdróthoz, egyedül a sínekből hegesztett tankakadályokat nem tudom használni. Mintegy 6£ volt az ára, sajnos a többi eladónál körülbelül 10£, nekem pedig kellene még vagy tíz doboz. A tervem az, hogy a FoW közepes talpakra öt zsák magas barikádokat építek, ez már elég jól néz ki és szimbolizálja a beásott egységet. Mivel egy talp csak két figura széles, négy talp kell egy századnak és négy századom van egy zászlóaljban. Egy ilyen Tamiya dobozból, ha ügyesen csalok az alsó sorral két és fél barikád van meg, ez így elég drága. Emlékeim szerint lehet ezeket valamiféle gyurmából is legyártani, van róla egy cikk a Wargames Illustrated egyik számában, ez lesz a következő feladat, felkutatni a homokzsák készítés olcsó módját. A nagy méretű FoW talpak a tégla romokkal lesznek a közepes méretű talpak jelzői.

A kész figurák adják ki a felderítőimet illetve ezek lehetnek a lövészárok rajtaütő egységem, a két mesterlövészt, és néhány tisztet, valamint a szanitéct. A világos lódenkabátos figurák a hadosztály jelzésére szolgáló piros-kék karszalagot viselik. Az Osprey Men-at-Arms 402-es füzete alapján dolgoztam, így ezek a 24. hadosztály színei. Az első világháborúban, a britek a zubbony újára varrták a különböző jelzéseket, a veterán katonák úgy néztek ki, mint valami útjelző tábla. Mindenki viselte, a hadosztály emblémát, az ezred jelölést (ennek a színe különböző volt ezredenként, de a formája nem), a zászlóalj és a század jelölést is. Ezen kívül voltak szolgálati éveket jelölő csíkok, a rangjelzések, a fegyvernemi jelzések, a képzettséget és a sebesüléseket jelölő felvarrók is.

Még nem vagyok teljesen képbe, mert hihetetlen mennyiségű variáció létezett, három Osprey füzet is foglalkozik a témával, de főleg példákat ragadnak ki, nem magyarázzák a háttér információkat. Lényeg, hogy a hadosztály színeket minden figurára felviszem, a lovasok és a géppuskások is megkapják a megkülönböztető színeiket, és rendeltem brit rangjelzés matricákat is, szóval részletekben nem lesz hiány.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr763054971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása