HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csendes-óceáni terep építése ( Jentz módra 3. rész )

2021.01.09. 17:43 janos900

Újra a tengerparton vagyunk! (előzmény első rész, második rész) A harmadik Pacific-Terep bemutatásának a Saipan ostroma címet adtam, de lehetne akármelyik japán megerősített védelemmel ellátott sziget, vagy kikötő.

0s2.jpg

0s4.jpg

Az alap itt is a már szinte szokásossá váló szivacs-folyópart, de most csak az egyik partszakaszt használtam fel hozzá, mely alá a bevált kavicsos tapétacsíkot csúsztattam. Szorosan mellette egy 3cm-es "helykitöltő szivacs" kapott helyet, és ezek tetejére egy szintén 3cm vastag szivacsból készült domb került. Ez a domb egy teljesen új tereptárgy, ugyanis ilyet, amelyen lövészárkok és kilövő állások kapnak helyet, még soha nem készítettem. Már a tervezési szakaszban úgy képzeltem el, hogy az alapszivacs kétfelé lesz vágva, hogy mindkét oldal egymástól külön-külön is felrakható legyen, ne csak egyben lehessen használni. Így akár két dombot is felrakhatok, közöttük például egy völgyben kanyargó úttal. A lövészárkokat is úgy alakítottam ki, hogy tetszés szerint variálhatók legyenek, és bármikor megszüntethessek egy árokszakaszt, ha netán valamelyik későbbi játékon épületet szeretnék felhelyezni, mondjuk egy hosszanti árok mögé. Vagy épp nincs szükség annyi lövészárokra, mert az eredeti hadszíntéren sem volt végig húzódó. A kivágott árokrészek ezért több darabban bármikor kivehetők, és helyettesíthetők az eredetileg arról a helyről kivágott szivaccsal. A lövészárok fatámasztékai is éppen ezért 10-10cm hosszú "panelekből" állnak, hogy az árkokból egyesével kivehetők legyenek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy jók lesznek ezek még más 2. világháborús helyszínre is, másfajta szivacsalapot készítve hozzá. (Többé nem kell új támasztékokat készítenem, egyszerűen csak új szivacsba vágok új árkokat, maximum "európaiasításként" deszkapadlót teszek az aljukra.) ...De most legelőször a teljes, egyben lévő, Pacific verziót mutatom be!

0s11.jpg

0s19.jpg

0s18.jpg

0s27.jpg

Ha már a lövészárkokkal kezdtem, akkor ezzel is folytatom. Az oldalfalak sima egyszerű hurkapálcából készültek, semmi extra, vízszintesen szorosan egymás mellé helyezett, méretre vágott darabokból, melyekre keresztben ráragasztottam két rövidebb darabot. Az alap itt is 7mm-es parafa, melyet egy kicsit bepacsmagoltam híg barnás földszínnel, és összekoszoltam. Amire ügyelni kell, az a pontos illesztés! A parafa szélének vagy pontosan színelnie kell az oldalfal derékszögével - vagy akár pár milliméterrel kifelé is állhat - mert különben a szivacsba vágott árok "földje" és a támfalak között jó nagy rés lesz, ami amellett, hogy ronda, még életszerűtlen is. (Én sem gondoltam bele ebbe, először készítettem a lövészárok-támfalakat, aztán szembesültem vele, hogy bizony sokat le kell szednem és újra kell ragasztanom a parafa széléhez közelebb, valamint olyan szögben dönteni, hogy kicsit kifelé álló legyen.)

0s20.jpg

0s21.jpg

0s22.jpg

A kilövőállásokat és a beásott bunkert szintén így készítettem, annyi különbséggel, hogy ezek a szivacsalapban fix helyet kaptak, de szükség esetén megszüntethetők lehetnek.

0s14.jpg

A betonbunkerek rétegesen egymásra ragasztott parafacsíkokból készültek. A "fém" lőállások a gipszkarton szállításához használt műanyag távtartókból lettek átalakítva, melyeket egy építkezés szemetéből kukáztam ki, mondván, hogy jó lesz az még valamire. ...Jó is lett!

0s3.jpg

A bombatölcsérek már régen megvannak, ezeket még Sztálingrádhoz gyártottam, szintén építkezésről kikukázott, szürke hungarocell (vagy nikecell..., ki hogy ismeri) hőszigetelő-végekből.

0s23.jpg

0s25.jpg

A szögesdrót terepakadályok hurkapálcából, és alumínium színű enamellel átfestett, kertészetben használatos műanyag bevonatú kötöző drótból készültek. A tengerparti "vastüske" tankakadályok az általános iskolai ún. "számolópálcikák" melyek lekerekített végét levágtam, lefújtam matt antracitmetal színű spray-vel, hogy fémhatású legyen, majd rozsdabarna enamellel  vastagon áthúztam őket. A piramisgúla-tankakadályok kézzel vágott, levegőre száradó gyurmából készültek. Szakértő szemmel nézve ezek a terepakadályok inkább az európai hadszíntereknél szerepeltek, - legalábbis a nagyon kevés fellelhető dokumentumképek alapján - de mivel a "szerelemben és háborúban mindent lehet", így meg pláne, hogy csak játékról van szó, helyet kaptak a terepasztalomon. (Főként, hogy Japán híres arról, hogy minden számára hasznos európai találmányt lemásolt és tökéletesített a történelme során, miért pont ezekkel ne tehetné meg?)
0s6.jpg

0s5.jpg

A kikötői móló balsafa-oszlopokból és bambusz étkezőalátétből készült, nincs benne semmi extra. Összeállítás után szürkével szárazecseteltem és feketével koszoltam. 

 A homokzsákok kissé nagyobbak, az 1:72-es mérethez viszonyítottan, ezek inkább a lisztes vagy - ha már Pacific - a rizses zsákok arányainak felelnek meg. De sajnos a kereskedelemben, a háztartási osztályokon csak ilyen méretű felmosó fejet árulnak, így kénytelen voltam alkalmazkodni hozzá. Ugyanis ebből készült az összes homokzsák! Korábban kísérletezgettem barna nylonharisnyába csomagolt babszemmel, próbáltam gyurmából egyesével kivagdosni több száz darabot, de egyik sem vált be. Ez viszonylag gyorsan és könnyen előállíthatónak tűnt, be is vált! A felmosó fejet még a műanyag keretén beáztattam barnás-szürkés híg festékes vízbe, majd kinyomkodtam és megszárítottam. (2 napig száradt a vattaalap!) Utána söralátét-kartonalapokat vágtam ki, majd ehhez igazodó méretre vagdostam, és egymásra ragasztottam a felmosó-rojtokat pillanatragasztóval. A végén többszöri rétegben ráfújva hajlakkal fixáltam, kapott még egy kis barnás felületfestést, és kész is volt.

A növényzet esetében itt megint csak újítottam. A csatatéren kívül eső pálmafaligetek még beleférnek, de a harcok hevében ugyebár sérülnek a növények is. Nem volt szívem szétdarabolni az egészséges és drága pénzen vett pálmafákat, inkább készítettem pár sérültet, megégettet, félig kidőltet.

A korábbi cikkemben vázolt hurkapálca-kreppapír technikát alkalmaztam, de most műanyag bevonatú rézdrótot használtam a hurkapálca helyett. Erre tekertem fel a kreppapír csíkokat, folyékony pillanatragasztóval fixáltam és keményítettem, majd beige enamellel szárazecseteltem, és feketével koszoltam. A pálmaleveleket korábban papírból készítettem, de rájöttem, hogy a kreatív- hobby szaküzletekben kapható festett madártoll sokkal jobb! Főleg a sérült, égett pálmalevelek esetében. A tollakat ollóval pálmalevél-alakúra és a kívánt méretűre vágtam, majd barna cérnával a törzshöz kötöztem. Egy csepp pillanatragasztó szépen összefixálta a részeket, és már csak a gyári világoszöld toll-leveleket kellett olív színűre és kormosra festeni. Az enamell gyorsan szárad, ráadásul az ecsettel össze-vissza lehet kuszálni a toll szálait, így még élet hűbb lesz a pálmafa!

0s26.jpg

0s1.jpg

Mivel az amerikai Tengerészgyalogságnak valahogyan partra is kellene szállnia - hisz csak így lehet kerek a történet - szükség volt ún. "LCVP Higgins" partraszálló-hajókra. Az 1:72 méretben kapható makettekbe nem férnek bele a talpalt figurák, ráadásul igen borsos darabáron kínálják őket, már ha lehet(ne) itthon kapni. Nekem pedig alsó hangon is minimum 3-ra volt szükségem, hogy a Bolt Action szabály alapján összeállított tengerészgyalogos egységeket mozgatni tudjam. Nos, "Google a barátom", az interneten fellelhető makettek, eredeti fotók és műszaki leírások alapján megszerkesztettem olyan méretben, hogy 10 talpalt figura kényelmesen elférjen benne, de mégse  üssön el nagyon az eredeti méretektől. Kemény kartonpapírból, széles gyorskötözőből és műanyag rácsos tároló doboz felhasználásával elkészítettem a prototípust. Ha már egyet el tudtam készíteni, akkor miért ne legyen belőle mondjuk három? Vagy négy?  (Könnyű tankot, dzsippet és teherautót is szállíthat, a műszaki leírás alapján) ...így összesen 4 db LCVP készült, ami jó lesz ugyebár Normandiához, Szicíliához, illetve bármely amerikai partraszálláshoz. 

0s9.jpg

0s7.jpg

0s8.jpg

Tehát így készült a Saipan-t ábrázoló fantáziaterep. Minden apró részlet, készítési praktika sajnos nem fér bele a cikkbe, ezért ha valaki esetlegesen megpróbálkozna egy-egy itt látott tereptárgy elkészítésével, ahogy eddig is, privátban szívesen állok segítőkész rendelkezésre! A következő - és egyben utolsó - Pacific témájú cikkemben a Csendes-óceáni hadszínterek talán legfontosabb stratégiai céljainak számító terepét állítom össze, és mutatom be, minden kedves érdeklődő számára!             

Köszönöm a figyelmet!

 Jentz  

2 komment

Címkék: második világháború Pacific Jentz terepépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr9616378098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

44akos19 2021.01.09. 20:11:01

Eszméletlen. Egyéb szó egyenlőre nem jut eszembe. Gratula Néked! :)
süti beállítások módosítása