HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Good by My Darling, Hello Vietnam! 3. rész

2023.07.02. 09:44 janos900

Jentz cikkének befejező részéhez érkeztünk, amiben még több apró részlet kidolgozását ismerhetjük meg. Aki követi a munkásságát az tudja, hogy kreatív ötletek tömkelegét valósítja meg minden terepasztalán, aki nem követi, annak nagyon érdemes bepótolnia, itt a link ahol érdemes böngészni: Jentz címke a blogon

Sampan csónakok:

Ebben semmi bonyolult nem volt. Körzővel, vonalzóval történő szerkesztéssel készítettem egy etalon-sablont, majd körberajzoltam annyiszor, ahány csónakot kívántam. Az ötödiknél azt mondtam, ennyi már elég lesz! Ezeket kivágtam, összeragasztottam, némelyikükbe ülőpadokat vágtam, majd - egy régen, még a  2. világháborús házakhoz szerkesztett - padlólapot nyomtattam kisebb méretben etikett címkére, és a törzsekre ragasztottam. Az egyik sátor fehérre festett Leukoplast, cirokseprű merevítéssel, a másik festett aranyszínű zászlórojt, szintén seprűcirok merevítő rudakkal. Az evezőlapátok is cirokseprű-szálból illetve vékony kartonlapból készültek.

v1.jpg

v2.jpg

v3.jpg

v4.jpg

Vízi bivaly kordék :

Söralátét-kartonból és cirokseprű-darabkákból készültek, műanyag 3D nyomtatott kerekekkel. A vízi bivalyok esetében kicsit csalnom kellett! Két db 1:72 méretű háziállat bikám volt összesen, ezeket alakítottam át bivalyszerű szarvfestéssel. A többi valami „Farmos” játékból származó mezei tehén volt. Feketére festettem őket, a szarvukat pedig szintén úgy festettem meg, mintha a fejük tetején összeérő bivalyszarv lenne. 

vv3.jpg

v6.jpg

v7.jpg

Vietnámi civilek:

A civil lakosságot az Orion Local Comunist Forse figurái adták. Csak le kellett faragni róluk a fegyvereket, a chest-rig-eket, gránátokat, és minden katonai vonatkozású felszerelést. Egyesek lábát térd alatt levágtam és átlátszó plexi négyzetre ragasztottam. Ezáltal élethűbbé váltak a rizsföldeken dolgozók és a part menti rákhalászok.  

v5.jpg

vv1.jpg

 PBR31 Mk II. „Pibber” járőrhajók:

Egy régi reklám jutott az eszembe: „A kávé kompletta nélkül, olyan, mint a Dallas Bobby nélkül.” …nos, a Mekong „Pibber” nélkül is pont ez a kategória! Úgyhogy rákerestem a neten, hogyan juthatnék hozzá, legalább egyhez? Kiderült, hogy 1:72-ben létezik ugyan a Mach 2 Armageddon kiadásában, de nálunk nem kapható, valamint a 12ezer körüli alapárat is sokalltam érte. Ehhez jött még a „shipping” költség is, mely mellett egy doboz Pibber átszámítva máris huszonezer forintomba került volna. Így elhatároztam, hogy inkább csinálok házilag! …és ha már egyet el tudok készíteni, akkor már miért ne tudnék egyszerre akár hármat is?  

v18.jpg

v14.jpg

v16.jpg

A hajók alapja 2 db 7mm-es parafa, összeragasztva. Szivacskartonból szerkesztettem egy sablont, így nem kellett egyesével kiszerkesztenem a hajók alakját, ráadásul ezáltal az egyformaság is garantált volt. A felépítményt szintén parafából vágtam ki, majd reszeltem és csiszoltam. A kormányállás-kaszni oldalfalai és a padlóborítások vékony spirálborító-karton lapból készültek, így eltüntettem a parafa jellegzetes mintázatát. Lefújva festékkel pedig fémlemez-hatásúakká váltak.

v12.jpg

v13.jpg

A radar OBI-ban kapható WC leerősítő tiplicsavar műanyag kupakja, az antenna alapja hosszú díszgombostű, ruhaszárító drótsodrony egy szálának műanyag köpenyében.

v10.jpg

v11.jpg

A géppuskák, fegyverek szivacskarton-testből, gombostűből, és némi vezeték külső köpenyből készültek. A hajótest-védő autógumikat igazándiból fürdőszobai O-gyűrű tömítéseknek szánta a gyártó. A tető hajlított rézdrótból és Leukoplast ponyvából készült. A lámpák OBI-s fém polctartó műanyag kupakjai voltak valaha. A korlátok rézdrótból és folyékony pillanatragasztóval átitatott viszkóza cérnából készültek. További felhasznált anyagok: Műanyag fogvájó, megfelelő méretűre hajlított tűzőgép kapcsok, irodai gombostűk, hűtőmágnes-lapkák, drót műanyag külső bevonatok, öntapadó etikett címke. A hajók elkészítése kb. egy hónapot vett el az életemből, és a kis alkatrészek orvosi csipesszel történő helyükre ragasztása heteken keresztül mindennap sikeresen amortizálta az idegrendszeremet. 

v8.jpg

v9.jpg

v15.jpg

v17.jpg

Utak:

Az utak a már más tereptárgyaimnál is bevált, terrakotta színre festett tapétából készültek, melyeket még festés előtt söralátét-kartonra ragasztottam. A hosszúszálú fűszőrmét kissé kihúzkodva az út alól olyan hatást ad, mintha az út mindkét oldalán burjánzó növényzet lenne, és az út a környező növényzethez képest mélyebb fekvésű lenne. (Nem pedig pár mm-rel magasabb, ahogy az a terepasztalra tetszőlegesen felrakott, moduláris utaknál lenni szokott.)

vv5.jpg

A következő lépés a Hue vagy Saigon típusú városi házak építése lesz. De ez már nem lesz olyan nagy kihívás, lévén, hogy ugyanúgy készülnek majd szivacskartonból, mint amelyeket anno Győrben készítettem, még kezdő játékosként. Valamint tervben van egy városi katonai bázis is, zöld Leukoplast katonai sátrakkal, hullámlemez épületekkel, kapuval, drótkerítéssel.(…és persze hazaszállításra előkészített hullazsákokkal.)   

vv4.jpg

Nos, végül egy régi álom – cirka 5 hónap alatt - mégiscsak valóra vált! Játszható a Szakasz, az Apokalipszis most, a Hamburger Hill és egy csomó más dzsungeles, vietnámos film témája. Mostantól egészen addig, míg megfelelő tárolóeszközöket és helyet nem találok az összes új tereptárgynak, az ébredésemet követően Robin Williams után szabadon én is kiálthatom, hogy: Jóóóó reggelt Vietnááám!

(Az egészben az a legijesztőbb, hogy erre képes is vagyok!  :) )

Köszönöm a figyelmet!

Jentz                  

2 komment

Címkék: műhely 20mm Vietnam Jentz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4618157472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

44akos19 2023.07.02. 10:39:46

Istenkirály vagy! :)

Jürgen Jentz 2023.07.02. 17:27:27

@44akos19: Attól azért nagyon messze, de köszönöm szépen! :)
süti beállítások módosítása