HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Terepasztalos Történelmi Hadijáték kezdőknek

2021.02.10. 20:20 janos900

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy készítek egy bevezető poszt sorozatot azoknak, akik most találkoztak először a történelmi terepasztalos hadijátékokkal. Igyekszem egy tömör, egyszerű vázlatban összefoglalni az alapokat. Ez természetesen teljesen az én privát véleményem, azok alapján amit 2008 óta tapasztaltam a hobbi területén. A posztban kizárólag magyar játékosok saját seregeiről készült képeket használtam fel, hogy a hazai hobbi sokszínűségét is érzékeltessem.

a3_27.jpgLengyel szárnyas huszárok, 20mm, műanyag figurák, Krisztián barátom munkája, a blogja itt.
a1_28.jpgAmerikai P-51 és japán Zérók, Petyó barátom gyűjteménye, bővebben a játékról itt.
a4_23.jpgDamjanich vörös sapkás honvédei 1848-49, 28mm saját gyűjteményemből, bővebben itt.
a5_19.jpgSMS Csepel és SmTb31 méretarány:1:1200, Az Osztrák-Magyar Monarchia flottájából, Szaka barátom gyűjteményéből.

a16_2.jpgHunyadi János serege 15mm Ákos barátom gyűjteményéből, bővebben itt. 

a21_2.jpgFrancia sereg 1940, 15mm András barátom gyűjteménye, bővebben itt.

Ez a játék nagyon régi alapokon nyugszik, az első hadijáték vagy wargame az ókorban elterjedt, és máig népszerű sakk volt, a XIX. században a német vezérkar un. Kriegspiel játékokkal készült fel az 1864-1866-1870-es háborúkra, ezeket megnyerve alakították ki az egységes Németországot. 1912-ben H.G. Wells a híres brit sci-fi író adott ki egy Kicsiny Háborúk című könyvet ez volt az első a civil érdeklődőknek szánt szabálykönyv. Magyarul is megjelent, ma már inkább csak érdekesség, mint élő szabálykönyv. Bár szoktak vele nosztalgia játékokat játszani. A következő jelentősebb lépés a második világháború után történt, amikor kialakultak a mai játékok ősei, megjelentek a plasztik repülő, harckocsi és figura modellek, valamint elkezdtek szaporodni az ólomfigura gyártók. A hobbi első körben az Egyesült Királyságban terjedt el, majd megvetette a lábát az U.S.A.-ban is, és azóta is terjed és jelenleg egy a gyártó cégeknek üzletileg is sikeres növekvő hobbi. A játék célja, hogy jól szórakozzunk és különféle szabályokat követve egy-egy hadvezér bőrébe bújva irányítsuk a történelmi csapatainkat (figurák, járművek) a terepasztalon. Fontos kiemelni, hogy több rokon hobbi létezik és vannak közöttük átfedések. A mai magyar viszonyok alapján a történelmi wargame szűk körben ismert, de létezik és fejlődik mind a társasjáték, mind a terepasztalos formátumában.
a2_26.jpg
Az első típus térképeken karton zsetonokkal vagy fakockákkal játszott játék, (olykor figurákat és modelleket is használnak), de a lényeg, hogy ezek kartondobozos társasjáték formátumú játékok, és nem használnak mérőszalagot vagy 3D terepet. Ez egy önálló hobbi, külön facebook csoporttal: Hungarian Wargamers. A második típus a terepasztalos játék, amit mi játszunk, rengeteg információval a honlap itt. Léteznek és nagyon népszerűek a fantasy vagy sci-fi alapokon játszott figurás terepasztalos játékok, ezekkel van a legtöbb átfedése a hobbinknak, sokszor egyazon szabály rendszernek létezik történelmi és fantasy/sci-fi verziója is. Sokan gyűjtenek és játszanak párhuzamosan sci-fi/fantasy/történelmi dobozos és történelmi terepasztalos játékokat is. Ugyancsak többször előfordul, hogy hagyomány őrző jelmezekbe, ruhákba öltöznek a terepasztalos játékok kedvelői és úgy tartanak terepasztalos bemutatókat egyes rendezvényeken. A normál, nem katonai témájú társasjátékokkal is remekül kombinálható, a mi győri klubunk is évekig működött a TársasFészekben. Természetesen a plasztik makettek építőivel is sok közös területünk van. Ezek a hobbik, kéz a kézben járnak, tudják egymást támogatni mind rendezvény, mind terem bérlés területén, és viszonylag sokan űzik a történelmi terepasztalos játék mellett a táblás játékokat, akad közöttünk hagyományőrző és makettező is. Egy nemzetközi példa: Peter Cushing a Star Wars Tarkin Moff-ot alakító színésze is magas szinten űzte a hobbit:

A történelmi terepasztalos játékok tehát egy gazdag színpompás hobbicsalád része, és ebben a nagy kavalkádban, rendkívül könnyű elkeveredni. Ezért sorra veszek néhány alapelvet, hogy mi az, amin érdemes elgondolkodni, mielőtt akár egyetlen forintot is kiadnék a hobbi kapcsán. Annál is inkább mert rendkívül sokan úgy érkeznek meg a hobbi kapujába, hogy impulzusvásárlóként figurákat modelleket akarnak venni, és a vásárlási döntésüket támogatják meg saját maguknak a későbbi wargame használat tervével. Először is érdemes végig gondolni, hogy melyik történelmi korszakok érdekelnek, milyen hadviselési forma (szárazföldi, tengeri, légi) illetve azt is, hogy milyen parancsnok bőrébe bújva szeretnék játszani. Minél magasabb a parancsnok rangja és szintje, minél nagyobb csapatokat irányítunk, annál kisebbek lesznek a figuráink és a játék méretaránya. Fontos szempont a megfelelő játékostárs és ellenfél megtalálása. A Facebook csoportokba belépve érdemes érdeklődni, hogy a lakóhelyünk közelében van-e elérhető másik játékos, és ha igen akkor azt is, hogy ő vagy ők, mit játszanak. Sokkal kifizetődőbb és egyszerűbb csatlakozni, mint a nulláról kezdeni. Fontos és nagyon javasolt, hogy legalább egyszer a kezdő játékos ellátogasson valamelyik rendezvényre, vagy klubba, hogy élőben lássa az asztalokon folyó játékokat.

Részünkről évi 3-4 Historikum rendezvényt tartunk Budapest, Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár vagy Győr helyszínekkel. Javaslom tehát a rendezvényekről szóló beszámolókat, és a látogatók véleményét elolvasni itt a blogomon, valamint a fenti videót megnézni (van alatta rengeteg vonatkozó link a Youtubeon). Mert ebből az információ halmazból azért már kirajzolódik, hogy idehaza hogyan és mit játszanak többen. Valamint a Facebook csoportokban már az itt megszerzett információk alapján célirányosan tudunk kérdezni. Pl: Olvastam, hogy az első meg az ötödik rendezvényen is volt téma a Keresztes hadjáratok, ki milyen méretarányban és szabállyal játssza ezeket, mert nagyon érdekelne. 
a15_4.jpgÓkori indiai sereg, 15mm Ákos barátom gyűjteményéből.

a7_14.jpg28mm, 1:56, A Magyar Királyi Honvédség harckocsijai, István barátom gyűjteménye.
a8_13.jpg28mm-es, lovasok a 30 éves háborúból, Meeri barátom festette őket. 
a11_6.jpg10mm-es ókori gall gyalogosok Gyuri barátom serege.
a12_6.jpg20mm-es USA Tengerészgyalogosok, 1968 Hue Vietnam, bővebben itt.

a20_1.jpgVörös Hadsereg, tűzérség, 15mm, Tibor barátom gyűjteményéből.

Nagyon fontos jó tanács, hogy ha már vásárolunk, mindig ellenőrizzük le, hogy mi az adott játék méretaránya, sokan összekeverik ezeket és a netes rendelés megérkezését követően derül csak ki, hogy a különféle figurák, vagy járművek egymással nem kompatibilisek. A gyártók által leginkább preferált és reklámozott jelenleg uralkodó méretarány az 1:56 vagy más néven a 28mm. Ebben a méretarányban nagyon szép és részletes figurákat lehet használni, gyűjteni és festeni. Ez a méret annyira népszerű, hogy külön magyar csoportja van a Facebookon (28mm historical wargaming HUNGARY), az általános csoport (Magyar Történelmi Hadijátékos Csoport/Hungarian Historical Wargaming Group) mellett. Tapasztalataim szerint azonban, ha valaki most kezd figurákat festeni, annak nem érdemes ezzel kezdeni a gyakorlást, jóval kedvezőbb áron lehet venni 1:72-es, vagy 20 mm-es plasztik figurákat, rendkívül széles a kínálat. Ezen a gyűjtő oldalon érdemes körülnézni, vigyázat ez nem bolt, nem minden bemutatott készletet lehet egy időben megvásárolni a netes piactéren (van amit 10+ éve adtak ki utoljára), és a figurákat mindig festés nélkül forgalmazzák, még ha az oldalon bemutatott darabok közül néhány készlet festve van is bemutatva. Vannak még ezeken kívül is méretarányok pl: 40mm, 15mm, 12mm, 10mm, 6mm, 3mm stb. Minden nem fér bele az első posztba, illetve én sem gyűjtök minden méretarányban seregeket, ezért ezeket most csak megemlítem.
a22_4.jpgSzovjet harcjárművek a hidegháború korszakából, 6mm, Krisztián barátom serege.
a18.JPGMagyar Honvédek, az 1848-49-es Szabadságharcból, 15mm, Krisztián barátom gyűjteménye. Bővebben itt.

a17_3.jpgOsztrák sereg, 15mm a 48-49-es szabadságharc korszaka, Péter barátom gyűjteménye.

a10_8.jpg10mm Poroszok a waterlo-i csatamezőről, Gyuri barátom serege.
a13_7.jpg28mm-es német Jagerek, 1914-ből, saját gyűjtemény. Bővebben itt.
a9_10.jpg
28mm-es gyalogosok, Ambasa barátom seregéből, 30 éves háború, bővebben itt.

Ha valaki tisztában van azzal, hogy milyen korszakban és milyen méretarányban-léptékben szeretne játszani, és van már ellenfele, akkor túl van az első lépésen. Innentől már lehet információkat gyűjteni arról, hogy milyen szabály szerint akarunk játszani és hogy mit szeretnénk vásárolni. A hobbink igazán gazdag kínálattal rendelkezik, a megvalósítható korszakok és méretarányok terén. Sokféle úton és módon lehet terepasztalos csatákat vívni, én a blogommal igyekszem példákat mutatni és tanácsokat adni, de én sem játszom minden korszakban, tehát nem biztos, hogy csak engem érdemes követni. A blog oldalán van egy link gyűjtemény ott megadom több hazai játékos blogjának a linkjét is. A célom a látókör szélesítése azért, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző formáját a hobbinak. A magam részéről én a klubbunkat a második világháborús játékokra alapozva fejlesztettem, 1:72-es figurákkal és járművekkel játszunk de egy alapvetően 1:56-os méretre írt szabállyal. Ezért én ebben az irányban tudok további segítséget nyújtani elsősorban. Itt egy további lista az induláshoz a posztjaimból:

Amerikai Polgárháború kezdőknek

Napóleoni háborúk kezdőknek

Ha valaki vonzódik a második világháborús terepasztalos játékokhoz, annak ajánlom ezt a cikkemet.

Ha valaki inkább a társasjátékos formában játszana előbb második világháborús játékokat, és még nem érez magában késztetést a festéshez, neki ajánlom ezt a cikkemet.

Ha valaki szeretne otthon terepet építeni annak itt van Jentz barátom csináld magad terepkészítési sorozata.

8 komment

Címkék: kezdőknek Historikum

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2116386178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2021.02.11. 09:21:24

Ha már a külföldiek szóba kerültek, ne feledkezzünk meg a legismertebb magyar történelmi játékosról se, néhai Obiról, Obersovszky Péterről se.

Fredddy 2021.02.14. 13:19:20

Wow, az osztrák-magyar hajók honnan vannak?

janos900 2021.02.14. 20:05:15

@Fredddy: 3D-vel készülnek, egymás után a teljes flotta. :)

Fredddy 2021.02.14. 20:25:30

@janos900: Köszi. Kapható valahol?

janos900 2021.02.14. 22:35:40

@Fredddy: ilyenkor hasznos a FB csoportba belépni és megkérdezni a tulajdonost, aki posztolta a képeket, hogy vállal-e bérmunkát. :P

Magyar Történelmi Hadijátékos Csoport/Hungarian Historical Wargaming Group

Majd ráírok és megkérdezem, fogalmam sincs.

Fredddy 2021.02.15. 00:24:10

@janos900: köszönöm szépen előre is! Vagy egy elérhetőséget ha tudsz adni, leboltolom én vele, nem kell, hogy te fáradj!
A fb csoportot már múltkor is ajánlottad, előbb-utóbb csatlakozom majd, de eddig nem vitt rá a lélek, annyira utálok fbzni :)

Franciao 2022.02.06. 00:16:36

csak azt árulja már el valaki hogy hol lehet venni egy magyar nyelvü szabálykőnyvett,pl bolt wariorhoz,,vagy máshoz mert sehol nem találni egy magyar nyelvü szabálykőnyvet se

janos900 2022.02.06. 15:37:52

@Franciao: Nem lehet kapni sehol. Kicsi a piac. Angol szabálykönyvek vannak százával.
Házilag vannak fordítások, érdemes belépni a Facebook csoportba: Magyar Történelmi Hadijátékos Csoport/Hungarian Historical Wargaming Group, ott lehet kérni és akinek van az átküldi. :)
süti beállítások módosítása